Psykosocial arbetsmiljö – HRbloggen.se

Psykosocial ohälsa - utbildning

Psykosocial arbetsmiljö
– så hanterar du psykisk ohälsa på jobbet

HELDAGSUTBILDNING 21 MARS 2016 | SUMMIT SKOFABRIKEN | STHLM

Vi blir alltmer sjuka av våra jobb. Vår nya utbildning ger dig den kunskap och de verktyg du behöver för att förebygga och hantera psykisk ohälsa i enlighet med Arbetsmiljöverkets nya föreskrift.

Antalet anmälda arbetssjukdomar som beror på brister i den psykosociala arbetsmiljön har ökat med över 70 procent på bara fem år. Det handlar oftast om stress, samarbetsproblem eller mobbning.

I syfte att minska den skenande arbetsrelaterade ohälsan, börjar en ny föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö gälla den 31 mars 2016. Det handlar om att sätta upp mål, kartlägga risker och vidta åtgärder – innan sjukdom eller ohälsa uppstår. Dessutom måste cheferna utbildas.

Men hur jobbar man i praktiken med så svåra frågor som stress, konflikter, mobbning och beroendeproblematik? Välkommen till en heldag som ger både HR och chefer insikter, kunskap och verktyg i att förebygga och hantera psykisk ohälsa!

Psst! Böckerna ”Sjukt stressad – en handbok i att hantera stress i vardagen” och ”Lätt att leda” ingår som kurslitteratur. Du får också ett praktiskt verktyg som hjälper HR att stötta chefer vid missbruksproblematik hos medarbetare.
Målgrupp och syfte

Seminariet vänder sig både till HR-personer med uppgift att stödja och samordna arbetsmiljöarbetet, och direkt till dig som chef eller VD med arbetsmiljöansvar.

Målet är att förse er med förståelse, kunskap och konkreta verktyg för att förebygga och hantera psykosocial ohälsa i enlighet med lagkraven. Men också att ni ska uppnå en attraktivare arbetsplats där medarbetare trivs, mår bra och stannar kvar!

Bland hittills anmälda deltagare: Aleris, Bravida, Xerox, Telge, Manpower, Samtrans, Orkla Foods, Kommunal, Otto Bock Scandinavia, SRV återvinning, Engströms Bil och Happy Society.
Program förmiddag

9.00 – 9.40:
» Nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö
ANNIKA AHNLUND, beteendevetare och arbetsmiljöspecialist, HRbloggen.se

HR-bloggens Annika Ahnlund, specialist inom bland annat arbetsmiljö och employer branding, inleder dagen med att berätta vad de nya föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö innebär i praktiken.

Men arbetsmiljöarbete är förstås inte bara ett lagkrav. Ett proaktivt arbetsmiljöarbete bidrar också till att stärka företagets arbetsgivarvarumärke och behålla duktiga medarbetare. Det finns därför all anledning att jobba mer strategiskt med arbetsmiljöfrågor!

Annika Ahnlund, HRbloggen.se
HR-bloggens grundare och redaktör Annika Ahnlund är i grunden beteendevetare med arbetsmiljö som ett av sina specialistområden. Hon har genom åren hållit många SAM-utbildningar för chefer, föreläst för HR om strategiskt arbetsmiljöarbete, författat webbtjänster och drivit arbetsmiljönätverk. Numera utbildar Annika främst nya chefer i systematiskt arbetsmiljöarbete som videoföreläsare hos iKnow.9.40 – 12.00 (INKL FIKAPAUS):
» Stress och stresshantering
ANNA BENNICH KARLSTEDT, leg psykolog och HR-konsult

Stress är vår tids största folksjukdom och utmattningssyndrom en allt vanligare orsak till långtidssjukskrivning.

Anna Bennich Karlstedt har stor erfarenhet av att föreläsa kring stress på ett engagerande, tydligt och inspirerande sätt. Under Annas två timmar långa föreläsning får du inte bara veta vad stress egentligen handlar om och vilka signaler du bör vara uppmärksam på. Du får också lära dig konkreta tekniker och metoder för att bättre hantera och kontrollera stressen. Ur föreläsningen:

  • Vad är stress – egentligen?!
  • Signaler och symptom på individuell och organisatorisk stress
  • Hur hanterar man stress – sin egen och arbetsgruppens?
  • Hur kan HR stötta cheferna i arbetet med att minska stressen?

Anna Bennich Karlstedt - leg psykologAnna Bennich Karlstedt är privatpraktiserande psykolog, känd från TV och med många års erfarenhet av att utbilda i stress och andra psykosocialt relaterade arbetsmiljöfrågor. Som HR-chef på deltid har hon även stor inblick i strategiska personalfrågor och arbetsmiljöarbetet i praktiken. 

Annas förmåga att på ett okonstlat, vardagsnära och ofta humoristiskt sätt förmedla psykologisk kunskap, har bidragit till att hon ofta anlitas som expert i media. Exempelvis har vi kunnat se henne i SVT:s ”Helt Blackout” och i TV4:s hälsomagasin ”Helt sjukt” med David Hellenius. Annas nyutgivna bok ”Sjukt stressad – en handbok i att hantera stress i vardagen” ingår som kurslitteratur i denna utbildning.

Program eftermiddag

13.00 – 14.30:
» Konflikter, mobbning och svåra samtal
THOMAS LUNDQVIST, ledarexpert, chefscoach och författare

Alla kan utveckla sitt ledarskap för att bidra till en bättre arbetsmiljö! Thomas kommer på ett inspirerande sätt att ge dig helt nya kunskaper och insikter i ett par aktuella utvecklingsområden:

  • att förebygga och hantera konflikter och kränkande särbehandling
  • att hitta en lättare väg till svåra samtal

Passet innefattar en workshop, som ger en mycket konkret och handfast metod för att hantera och förebygga konflikter. Som bonus får du lära dig formeln för ett mer framgångsrikt och bättre ledarskap – och det är enklare än du tror!

Thomas Lundqvist – ledarexpert
Thomas Lundqvist är civilekonom med över 15 års erfarenhet av att leda på ett hållbart sätt med goda resultat. Han har nominerats till årets ledare i Sverige två år i rad och delar generöst med sig av sina bästa framgångsrecept som föreläsare och författare – och som mycket uppskattad skribent här på HR-bloggen. Då Thomas även har nominerats till Årets talare, kan du förvänta dig en föreläsning av hög kvalitet med högt förklarings- och instruktionsvärde. Allt för att du direkt ska kunna omsätta dina nyvunna kunskaper i din egen verksamhet! Thomas bok ”Lätt att leda” ingår som kurslitteratur.


15.00 – 16.00:
» Att upptäcka och hantera beroendeproblematik
MARTIN SJÖBERG, kundansvarig på Ljung & Sjöberg

Martin Sjöberg föreläser utifrån egna erfarenheter om hur HR och chefer måste arbeta mer systematiskt och processorienterat kring beroendeproblematik.

Övergripande handlar det om att organisationen behöver ha en struktur som sänker tröskeln för chefer att agera samt att ge stöd både innan och under utrednings- och rehabprocesser. Därutöver krävs en beteendeförändring hos både chefer och HR för varaktig förändring!

Martin Sjöberg – Ljung & SjöbergEn gång i tiden var Martin Sjöberg en eftertraktad internationell toppstudent. Senare kostade han sin arbetsgivare många miljoner i tappade kontrakt och förlorade affärer. Kontoret blev en sambandscentral för drogaffärer och själv kunde han dött i något av de hjärtstopp kokainet orsakade.

Numera har Martin varit nykter och drogfri i över 15 år och håller cirka 100 uppskattade chefsutbildningar om året i egna företaget Ljung & Sjöberg – en rikstäckande helhetsleverantör inom alkohol- och drogproblem. Ljung & Sjöberg utbildar varje år cirka 16.000 chefer och behandlade förra året 600 av sina kunders medarbetare.

Tid
Måndagen 21 mars 2016 klockan 9.00 – 16.00. Registrering och frukost från kl 8.30.

Plats
Summit Skofabriken, Hornsbruksgatan 23, Södermalm, Stockholm (precis intill T-bana Hornstull). Hitta hit >>. OBS! Antalet platser är begränsat till 35.

Pris
4.800 kr exklusive moms. I priset ingår frukost, lunch, för- och eftermiddagsfika. Du får också böckerna ”Sjukt stressad – en handbok i att hantera stress i vardagen” av Anna Bennich Karlstedt och ”Lätt att leda” av Thomas Lundqvist, samt ett verktyg från Ljung & Sjöberg som hjälper HR att stötta chefer vid missbruksproblematik hos medarbetare.

Anmälningsvillkor
Faktura 30 dagar. Fri avbokning fram till 40 dagar innan seminariet, efter det kan din plats överlåtas på en kollega. Vi förbehåller oss rätten att justera programmet, byta lokal eller ställa in eventet. Vi står inte för eventuella kostnader utöver kursavgiften i samband med inställd utbildning.

Mer info?
Kontakta Annika Ahnlund på telefon 0708-12 99 01 eller mejl annika@hrbloggen.se.

 

ANMÄL DIG HÄR »

Seminariet äger rum i mysiga Summit Skofabrikens läckert designade lokaler, precis vid Hornstulls tunnelbana.

skofabriken-curie

skofabriken-svart

skofabriken-lounge

Meny