Därför söker era medarbetare nytt jobb 2020
BEHÅLLA MEDARBETARE. Under 2020 kommer en miljon arbetande svenskar* att söka sig till en annan arbetsgivare, enligt en ny undersökning. Det blir med andra ord allt viktigare att värna om sina befintliga medarbetare och erbjuda dem möjligheter att vidareutvecklas internt.
Den vanligaste anledningen till att man vill byta jobb är önskan om en högre ekonomisk ersättning (38 procent) samt att få bättre möjligheter att utvecklas inom sitt yrke eller bransch (24 procent).
Unga söker utveckling
Undersökningen, som genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av Talentsoft, visar att det framförallt är de yngre yrkesverksamma i åldrarna 18–34 år som är mest benägna att söka nytt jobb under kommande år (28 procent) och möjligheter att utvecklas inom sitt yrke eller bransch är särskilt viktigt för denna åldersgrupp (33 procent).
Många svenskar eftersöker även bättre balans mellan arbete och fritid (22 procent) samt att trivas bättre med sina arbetsuppgifter (20 procent).
– Varje gång en medarbetare lämnar företaget ökar arbetsbelastningen på återstående personal och mer resurser krävs under upplärningsperioden, vilket innebär effektivitetsförluster och kostnader för företagen. Därför är det otroligt viktigt för arbetsgivare att se till att skapa tydliga utvecklingsvägar och att värna om sina befintliga medarbetare – exempelvis i form av vidareutbildning eller att erbjuda en ny roll inom organisationen, säger Allan Nygaard, Nordenchef på Talentsoft.
Internutbildning en topprioritering
Att kunna utveckla befintliga medarbetare för att öka kunskap och kompetens inom organisationen blir allt viktigare för företag. Gartners senaste rapport, Top 3 Priorities for HR Leaders in 2020, fastslår att internutbildning av befintlig personal står högst upp på listan över prioriterade områden under året.
– Många företag behöver se över vad de prioriterar i sina rekryteringsprocesser. För att kunna utveckla medarbetare krävs individer som har förmågan att samarbeta och att anpassa sig till nya situationer, personer med starka mjuka förmågor. Dessa egenskaper hamnar ofta i skymundan och istället lyfts formella erfarenheter fram som viktigast i rekryteringen, såsom ett visst antal års erfarenhet. I takt med att många arbeten förändras allt snabbare blir dock anpassningsförmåga allt viktigare, avslutar Allan Nygaard.
- För att få bättre ekonomisk ersättning (38 %)
- För att få bättre möjlighet att utvecklas inom mitt yrke/ bransch (24 %)
- För att få bättre balans mellan arbete och fritid (22 %)
- För att trivas bättre med mina arbetsuppgifter (20 %)
- För att få bättre möjlighet att utvecklas inom ett annat yrke eller bransch (11 %)
* 20 % av 5.1 miljoner 2018 (SCB)= 1 020 000
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 19–23 december 2019.
Totalt intervjuades 1020 personer i åldern 18–65 år som alla var i sysselsättning.
Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.
Annika Ahnlund
Senaste inlägg av Annika Ahnlund (Se alla)
- Därför söker era medarbetare nytt jobb 2020 - 15 januari 2020
- 2019 – året då företag insåg vikten av lärande? - 17 december 2019
- Digitala verktyg bidrar till hållbara medarbetare - 4 december 2019
- IQ-test eller personlighetstest – vad fungerar bäst i rekryteringen? - 14 november 2019
- 3 sätt för HR att agera utifrån data - 4 november 2019
Tags: arbetsmarknad, intern rörlighet, kompetensutveckling, studie, trender, undersökning