Därför är AI en HR-fråga – HRbloggen.se
Hem » digital HR

Därför är AI en HR-fråga

Av den 7 oktober 2019 942 visningar
DIGITALISERINGEN. På ytan ser AI ut att handla om data och teknik, men vi måste ha rätt människor på plats och få dem att jobba tillsammans. Det är dags för HR att steppa upp, skriver Johan Simonsson.

AI - HR

AI – artificiell intelligens – är ett av de mest mystifierade begrepp som surrar runt just nu. Det är komplicerat, farligt och eggande på samma gång. Det finns framförallt två anledningar till den här mystiken:

  • AI är inte en teknologi. Det inkluderar en rad olika teknologier med olika applikationer. Två personer kan prata om AI men prata om helt olika saker.
  • Det här med tid är komplicerat. Ibland pratar vi om AI i scenarier som kanske kan bli verklighet om 50 år. Ibland pratar vi om tillämpningar som används just nu. Det kan vara både Science Fiction och något vi använder varje dag på jobbet.

Tänk på det som hur du skulle förklara modern teknik för en person på vikingatiden. Det blir lätt svårt att hänga med om du pratar om ångmaskinen och Twitter i samma mening!

Alltmer en HR-fråga
De första 50 åren var AI nästan bara en teknikfråga. De senaste två åren har det utvecklats till en etisk och filosofisk fråga. Nu inser vi att det väldigt mycket är en HR-fråga. Tre saker har fått oss att inse detta.

  1. World Economic Forum tror att AI på bara några års sikt globalt kommer att eliminera 75 miljoner jobb men att det kommer att skapas 133 miljoner nya jobb. Gartner tror å andra sidan att AI kommer att skapa 2,5 miljoner nya jobb till 2050 och forskare i Oxford tror att 47 % av jobben kommer att försvinna. Oavsett vilken av dessa profetior du tror på, så kan du vara 100 % säker på att de kommande åren kommer att innebära mängder av nya roller, hundratusentals medarbetare som ska lära sig nya saker och tusentals företag som behöver förnya sina arbetsprocesser.
  2. Alla företag som med beslutsamhet har gjort en satsning mot att bli mer datadrivna har insett samma sak: Att implementera AI i en organisation och att jobba mer datadrivet är ett teamwork. Vi kan inte använda samma person till att identifiera problemet, strukturera upp datan, designa algoritmen, implementera och dessutom se till att organisationen förstår den nya tekniken och vad den innebär. Det går inte att anställa ett gäng genier och sätta dem i ett hörn och vänta på att det de ska trolla fram en algoritm som löser alla företagets problem. Det behövs medarbetare från olika delar av organisationen och med olika kompetenser för att kunna använda AI i praktiken.
  3. I USA saknas det just nu 150 000 Data Scientists. Det kommer att vara ett enormt tufft slag om talangerna. Konkurrensen om talangerna är dessutom global, vilket ställer helt nya krav på hur vi arbetar med att attrahera talanger.

Många utmaningar för att vara med i racet
När det gäller rekrytering finns det en rad andra intressanta utmaningar. Hur säkerställer vi exempelvis att vi tar hänsyn till de etiska aspekterna med att jobba med AI i rekryteringsprocessen?

Om vi i Sverige ska behålla en ledande position som tech-nation måste vi vara med i det här racet. Det enda sättet att göra detta är att attrahera kompetens och skapa de bästa förutsättningarna för dem att jobba.

Det är exakt detta som vi har HR till. Det är dags för alla oss som jobbar med HR att steppa upp! HR måste vara med och driva de här frågorna. På ytan ser AI ut att handla om data och teknik, men än så länge händer ingenting – om vi inte har rätt människor på plats och får dem att jobba tillsammans.

Johan Simonsson

Johan Simonsson

Grundare och VDKnow a Talent
Johan Simonsson är grundare av Know a Talent, som hjälper nordiska företag att rekrytera internationella experter inom AI och Data Science. Johan är civilingenjör i Industriell Ekonomi.
Johan Simonsson
Johan Simonsson

Senaste inlägg av Johan Simonsson (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny