Bakgrundskontroll och cyber-vetting i rekryteringen
REKRYTERING. Det blir allt vanligare att man bakgrundskontrollerar slutkandidater i en rekryteringsprocess. Men hur använder man informationen på ett objektivt och rättvist sätt? Och vad betyder egentligen nya begreppet cyber-vetting? Säkerhetsexperten reder ut begreppen!
Vi bad säkerhetsexpert Pierre Gudmundson, grundare av företaget Scandinavian Recruitment Intelligence, berätta mer och bringa lite klarhet i det här med bakgrundskontroll och cyber-vetting.
Det verkar flyta runt lite olika definitioner av vad en bakgrundskontroll är och vilken information en kontroll ska innefatta. Vad är en bra bakgrundskontroll enligt dig?
– Det finns lite olika definitioner och leveranser ute på marknaden när det gäller bakgrundskontroller. Jag kan börja med att besvara frågan med vad jag tycker att en bakgrundskontroll inte är. En ”datadump”, alltså bara ett eller ett antal registerutdrag, är ingen bakgrundskontroll utan något som vi brukar kalla för screen.
Vad bör man då kunna förvänta sig när man beställer en bakgrundskontroll?
– En bra bakgrundskontroll, enligt mig, är betydligt mer omfattande än bara nedladdade registerutdrag och bör inkludera tillräckligt med information för att skapa en helhetsbild om personen i fråga. Därför behövs all möjlig information som kan bidra till den bilden – allt från personalia, ekonomi, bolagsengagemang, cyber-vetting med mera. Bara för att sätta detta i perspektiv: På SRI analyserar vi närmare tusen datapunkter i våra bakgrundskontroller, så det är mycket data som ska tolkas och analyseras.
– Som beställare bör man dessutom förvänta sig en viss nivå av analys, där leverantören hjälper till med att tolka den insamlade datan, dra sakliga slutsatser och även hjälpa till med att koppla informationen till den aktuella tjänsten som ska tillsättas. Annars blir det svårt att faktiskt använda informationen på ett objektivt och rättvist sätt i rekryteringsprocessen – och kandidaten riskerar att ”dömas” på felaktiga grunder. Kanske till och med på grund av den rekryterande arbetsgivarens egna fördomar.
Du har själv en gedigen bakgrund från bland annat Försvarsmakten och Polisen och har även suttit på andra sidan bordet som beställare.
– Det stämmer bra, jag har själv suttit som beställare av bakgrundskontroller i flera positioner och tyckte helt enkelt att underlaget jag fick tillbaka var bristfälligt. Många gånger riktigt dåligt faktiskt. Det saknades analys och bearbetning och det var obearbetad data som återgavs och det var faktiskt därför som jag startade SRI.
Man hör uttrycket ”cyber-vetting” allt oftare. Vad innebär det egentligen?
– Cyber-vetting – eller online-vetting som det också kallas – är en viktig del i en bakgrundskontroll i och med att människor spenderar så mycket av sin tid på nätet, inte minst på sociala medier. Syftet med cyber-vetting är främst att avfärda, styrka eller bekräfta information som har hittats inom ramen för bakgrundskontrollen.
– När man gör en cyber-vetting så kan man förenklat säga att man, på ett strukturerat och metodiskt sätt, analyserar en persons online-profil genom att titta närmare på hur personen i fråga beter sig på nätet. Det kan bland annat handla om att undersöka om denne följer exempelvis odemokratiska grupper i sociala medier eller kanske frekvent uttalar sig nedlåtande om en specifik demografi i öppna forum.
Screen
Inhämtning av information från offentliga källor, bland annat allmänna domstolar, kronofogden och betalningsanmärkningar. I en screen brukar man bland annat återge förekomster i ärenden vid domstolar, taxerad inkomst, betalningsförelägganden och kronofogdeärenden.
Bakgrundskontroll
Mer omfattande informationsinhämtning än i en screen, samt med gedigen analys och bearbetning av den insamlade datan, cyber-vetting och, i vissa fall, verifiering av tidigare arbetsgivare och utbildningar. Beställaren får även en detaljerad rapport, intervjumaterial med mera.
Fotnot: Denna artikel sponsras av en samarbetspartner som vi på HRbloggen.se varmt kan rekommendera.
Annika Ahnlund
Senaste inlägg av Annika Ahnlund (Se alla)
- Därför söker era medarbetare nytt jobb 2020 - 15 januari 2020
- 2019 – året då företag insåg vikten av lärande? - 17 december 2019
- Digitala verktyg bidrar till hållbara medarbetare - 4 december 2019
- IQ-test eller personlighetstest – vad fungerar bäst i rekryteringen? - 14 november 2019
- 3 sätt för HR att agera utifrån data - 4 november 2019
Tags: bakgrundskontroll, rekrytering