Digital transformation kräver nytt ledarskap
DIGITALISERINGEN. Digital transformation handlar inte bara om teknik, användarupplevelse och nya tjänster. Det krävs helhetsperspektiv och förmåga att leda på nytt sätt, menar IT-chef Anna Berggren som här delar med sig av sina tankar utifrån TRR:s egen resa.
Som IT-chef på TRR får jag ibland frågorna: Ska vi bli ett IT-bolag nu? Innebär digitalisering att det mänskliga värdet försvinner? Ska AI ta över?
Mitt direkta svar på den frågan brukar bli en motfråga, vad är ett IT-bolag? I alla större transformeringar hamnar vi i olika frågeställningar och söker febrilt efter trygghet i att finna svar. Bönderna i sena 1700-talets England hade säkert också sina djupa funderingar när industrialiseringens pendel slog till.
Går inte att sitta i baksätet
Vi gör allt för att förstå och skapa en trygghet kring en framtid som vi har svårt att överblicka. Allt detta väcker känslor och vi som individer tacklar det på olika sätt. Det gäller alla och det gäller självfallet även TRR.
Vi har satt en vision som förpliktigar: ”Vi öppnar dörrar till framtidens arbetsliv”. Den förpliktigar på så sätt att den gör att vi inte kommer att sitta i baksätet och vänta på att saker i vår omvärld händer i en exponentiell adaptionshastighet. Vi är och kommer att vara en del av den. Dels vår egen interna resa, men också uppdraget att stödja våra kunder och klienter i sina respektive resor.
Vad innebär digital transformation?
Det första man som ledare måste förstå och inse är att en digital transformation inte bara handlar om teknik, användarupplevelse och nya tjänster till marknaden. För att lyckas krävs ett helhetsperspektiv och förmåga att i samma utsträckning driva kultur, kompetens och ledarskap/medarbetarskap. Digital transformation är inte lika med automatisering. Något som vi för övrigt jobbat med i decennier.
På TRR har vi valt att ändra vårt sätt att samarbeta genom att implementera det agila arbetssättet. Inte bara på vår IT-avdelning, utan fullt ut. I korthet handlar det om ett nytt sätt att driva och leda utveckling med tydliga roller, mandat och struktur. Detta i sig är en förutsättning för att lyckas.
Nya yrkesroller
I samband med transformationer uppstår alltid en diskussion om kompetens. ”Vi har kompetensbrist! Vi behöver kunna ställa om snabbare!” Hur ska vi reagera när det på World Economic Forum 2016 presenteras att 65 % av våra grundskoleelever slutligen kommer att ha yrken som ännu inte existerar? Vi blir konstant matade med information om vilka varumärken som lyckats och vilka som har misslyckats.
Det finns inga rätt och fel här, men jag är övertygad om att du som individ och utifrån din roll ständigt behöver vara nyfiken och vetgirig. Ett sätt att börja är att läsa vår rapport Framtidens arbetsliv är här och reflektera en stund över vad det innebär för mig.
Våga börja göra
Att stanna upp och se på är sällan ett bra alternativ. Som ledare behöver vi först och främst gå till oss själva. Vilka kompetenser behöver jag runt omkring mig för att komplettera upp? Vad är vägen framåt? Men framförallt våga börja göra. Börja agera. Uppdatera våra nätverk. Prata med personer som faktiskt börjat göra. Ta hjälp. Våga fråga.
Om vi hade förstått konsekvenserna av utsläpp av växthusgaser, hade vi aldrig utvecklat bilen då?
Mitt svar är jo, för jag tycker inte att man ska hämma någon utveckling där syftet är gott. Däremot så har vi ett gyllene tillfälle att inom ramen för AI engagera och reglera så att vi tänker till före. Det är till syvende och sist upp till oss människor hur vi vill att framtiden ska se ut.
Följ gärna med TRR till Almedalen och få mer inspiration och kunskap för framtidens arbetsliv.

Anna Berggren

Senaste inlägg av Anna Berggren (Se alla)
- Digital transformation kräver nytt ledarskap - 28 maj 2019