Enkät: Föräldrar i arbetslivet – HRbloggen.se
Hem » arbetsmiljö, org & ledarskap

Enkät: Föräldrar i arbetslivet

Av den 28 mars 2019 942 visningar
UNDERSÖKNING. Närmare en femtedel av alla sysselsatta i arbetslivet var föräldralediga någon gång under 2018. En ny Vinnova-studie vill undersöka om ett mer medvetet fokus på att ge stöd till anställda föräldrar och tillvarata deras kompetens kan skapa värden för företag och organisationer.

Föräldrar i arbetslivet

De flesta arbetsgivare – både i Sverige och utomlands – har förstått att det är en konkurrensfaktor att kunna erbjuda sina medarbetare helhet i livet, så kallad work-life balance. Många svenska företag och organisationer anser sig ha kommit långt på området, inte minst i en internationell jämförelse.

En bortglömd målgrupp
Ändå visar färska rapporter att ohälsa och sjuktal ökar, inte minst i gruppen småbarnsföräldrar. Risken för sjukskrivning ökar rejält efter det att första barnet är fött och risken är större för kvinnor än för män. Småbarnsföräldrar blir också lätt en bortglömd målgrupp vad gäller karriärutveckling, trots att många faktiskt utvecklar affärskritiska kompetenser genom föräldraskapet.

Kan en satsning på att stötta anställda föräldrar utgöra en del i attraktiva arbetsgivares satsningar på inkludering och hållbart arbetsliv? Kan det skapa värden för arbetsgivare att bättre tillvarata deras kompetens?

Under våren 2019 undersöker Vinnova-projektet ”Föräldrar i Arbetslivet” detta närmare genom en enkät, workshops, intervjuer och möten med ett urval arbetsgivare, ledare och medarbetare i olika branscher. Studien genomförs av Föräldrasmart Sverige AB, SIS (Swedish Standards Institute) och employer branding-byrån Whydentify.

Vill DU vara med och bidra till snabbare utveckling inom ett viktigt men ofta bortglömt område?

Då är du varmt välkommen att delta i studiens enkät för alla som jobbar med arbetsgivarfrågor. Efter sommaren kommer vi att presentera resultatet här på HR-bloggen. Det kommer också ges tillfällen att bli inbjuden till presentationer och workshops.

Klicka på länken för att delta, senast skärtorsdagen den 18 april 2019.

Till undersökningen »
Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny