5 tips som optimerar er digitala onboarding
ONBOARDING. Introduktionsprocessen har stor inverkan på medarbetarens upplevelse av bolaget och ger stora effekter på medarbetarresan. Lena Skoog på Edge HR tipsar om fem områden att tänka på för att digitalisera er onboarding.
Onboarding kallas processen för att integrera nya medarbetare i en organisation och ge dem verktyg, resurser och kunskap för att snabbt bli engagerade och produktiva.
Varje vecka är jag ute hos kund och hjälper dem att implementera en användarvänlig och effektiv onboarding genom vårt verktyg Chefsportalen – en digital portal som effektiviserar och personifierar olika HR-processer.
En viktig del av mitt arbete med detta, handlar om att coacha och utbilda organisationer i hur de på ett enkelt och tidseffektivt sätt får nya medarbetare att känna sig välkomna, engagerade och snabbt bli en del av bolaget. Nedan delar jag med mig av mina fem bästa tips för att lyckas i denna process.
1. Vikten av preboardingEn kontinuerlig dialog från signat avtal till första anställningsdag förbereder medarbetaren för sin första dag på nya jobbet. Se till att skapa en härlig och välkomnande känsla redan innan första dagen! Ge den nyanställda möjlighet att läsa in sig på organisationen och kulturen, bekanta sig med sina nya kollegor och få en inblick i sitt nya arbetsliv.
2. Gör det enkelt för chefenGenom att se till att alla nyanställda får en bra introduktion blir de snabbare produktiva och kan bidra på fler områden. De kommer att engagera sig tidigare, vilket ökar arbetsglädjen och viljan att jobba inom er organisation. Använd den digitala teknik som finns för att få ett naturligt och proffsigt flöde i processen!
3. Gör det digitaltVia ett digitalt formulär triggar chefen igång de interna förberedelserna och ett mail skickas till den nya medarbetaren med länkar till hemsida, en film som presenterar kontoret och de nya kollegorna. Här bjuder du med fördel också in till era sociala medie-kanaler och kanske till någon typ av e-learning.
Det digitala formuläret fördelar arbetsuppgifterna till respektive stödfunktion (t.ex. IT, lön och reception). Via mail får de information om vad som ska förberedas och till vem. Genom att automatisera informationsflödet blir det lätt att göra rätt – även för IT, lön, reception och HR!
4. Anpassa programmet efter individen och följ uppPersonifiera och individanpassa programmet så mycket det bara går. Det ger den nya medarbetaren möjlighet att snabbt förstå sin roll och de förväntningar som finns kopplade till den.
Att kontinuerligt följa upp ger möjlighet att kalibrera och förkorta tiden till full produktivitet, liksom tillfälle för chefen och medarbetaren att bygga en relation. Passa också på att fråga om hur onboardingen upplevs av kandidaten. Här har du chansen att förbättra processen ytterligare!
5. Gör onboarding till en del av ert employer brandHär dammar jag av den gamla klyschan ”first impression last”: Var noga med ert varumärke, tänk kandidatupplevelse hela vägen i rekryteringsprocessen och vidare i det betydelsefulla arbetet med onboarding. Den strukturerade onboardingen stärker arbetsgivarvarumärket, bidrar till större engagemang och produktivitet och ökar arbetsglädjen. Ett enkelt sätt att starta en lyckad medarbetarresa.
Vill du veta mer om hur ni kan ge era chefer digitalt stöd i HR-frågor? Läs mer »Pre-onboarding – det som ska förberedas innan första dagen. Det handlar om att ha det grundläggande, som telefon, dator, passerkort, accessrättigheter på plats första dagen. Kanske behöver ni beställa en välkomstgåva och arbetskläder. Chefen fördelar arbetsuppgifterna till respektive ansvarig på till exempel IT, lön och reception.
Preboarding – ger den nya medarbetaren möjlighet att innan första dagen läsa på om organisationen och kulturen, att bekanta sig med sina nya kollegor och få en inblick i livet på kontoret. Det skapar en härlig och välkomnade känsla. Skicka till exempel ett preboarding-mejl, eller kanske rent av ett paket till hemadressen med ett ”startkit” till den nyanställda. Den riktigt ambitiösa informerar redan här om hur de första dagarna kommer att se ut och om annat som kan vara bra att veta.
Onboarding – en plan för hur den nya kollegan ska komma in i sin roll, första dagen, första veckan, första månaden, 60, 90, 120 dagar… Kanske för hela första året!
Fotnot: Detta inlägg sponsras av en samarbetspartner som vi på HRbloggen.se varmt kan rekommendera.

Lena Skoog


Senaste inlägg av Lena Skoog (Se alla)
- 5 tips som optimerar er digitala onboarding - 15 mars 2019
Tags: digital hr, gör-så-här, onboarding, rekrytering, tips