Så tar du ert employer brand till nästa nivå – HRbloggen.se
Hem » employer branding

Så tar du ert employer brand till nästa nivå

Av den 5 februari 2019 942 visningar
EMPLOYER BRANDING. Att anställa rätt människor är avgörande för att lyckas i sin verksamhet. Men lika angeläget är att ledningen förstår att medarbetarna är viktiga på riktigt, att man har ett ”talent mindset”. Linus Holmgren, vd för landets ledande employer branding-byrå Talent Talk, tipsar HR-bloggens läsare om strategiskt viktiga bitar i pusslet med att bli en attraktiv arbetsgivare.

Linus Holmgren – vd på TalentTalk

Employer branding – att kommunicera sitt varumärke som arbetsgivare – blir allt viktigare för att rekrytera och behålla rätt medarbetare.

Men att lyfta och vårda sitt arbetsgivarvarumärke är ingen enkel uppgift, enligt Linus Holmgren, som är vd för den ledande employer branding-byrån Talent Talk och en av Sveriges mest erfarna hands on-experter i ämnet. Sedan många år är Linus också en mycket uppskattad föreläsare under HR-bloggens seminarier och utbildningar.

Strategiska förarbetet är A och O
Linus Holmgren ser att många företag är duktiga på att jobba med olika kanaler. Man kanske gör filmer på företagets Instagramkonto, är med på arbetsmarknadsdagar eller arrangerar föreläsningar och mingelkvällar. Det man ofta missar är det strategiska förarbetet. Vilket budskap ska föras ut och till vem? Har HR-avdelningen ledningens förståelse för sitt uppdrag och mandat att påverka olika beslut?

– Ditt employer brand är inte bättre än vad medarbetarna förmedlar. Det spelar alltså ingen roll vad du som företrädare för företaget säger, om dina medarbetare säger något annat!

Viktigt bygga upp intern förmåga
– För att vara en attraktiv arbetsgivare måste man bygga upp en förmåga internt, säger Linus Holmgren. Den som ansvarar för företagets arbete med employer branding jobbar för det mesta alldeles för operativt. De som inser att de måste backa ett steg för att göra analyser och vägval, märker allt för ofta att det strategiska arbetet ligger utanför den egna kontrollen. Man har helt enkelt inte ledningens fulla förtroende och – det värsta av allt – ledningen kanske inte förstår medarbetarnas roll för att skapa värde för bolaget. När man tar de riktigt stora besluten i ett bolag bör man fundera vem man gör detta för: är det för kunderna, för medarbetarna eller för att det är bättre för ledningen?

– Ett av mina tips är att växla mellan strategi och action, fortsätter Linus. Man kan jämföra med att köra bil: först kollar du kartan sen gasar du, så kollar du kartan igen och gasar vidare. Du kan inte bara gasa och inte bara kolla kartan, du måste växla mellan olika lägen. Det här kräver att HR-avdelningen består av ett team med olika förmågor, både operativa och strategiska. Någon som kan analys och strategi, någon som kan skriva, någon som kan formgivning, någon som kan hålla i föreläsningar. En person kan ju ha flera roller, men fattas någon bör man ta hjälp med den biten.

– Jag har också märkt att mycket av HR-avdelningens arbete flyter ihop och det blir ofta en begreppsförvirring när man blandar ihop employer branding med rekrytering och talent management. Det jag tror är viktigt är att hålla isär vad som är varumärkesbyggande och vad som är säljdrivande. Förr var allt sekventiellt, nu sker allt mer eller mindre samtidigt.

Mät med rätt nyckeltal
Nyckeltal används ofta för att mäta framgång. Hur bra ett företags employer brand är kan vara svårt att mäta. Linus tips är att använda några få nyckeltal och verkligen ta reda på vilka som är viktigast för den egna organisationen.

– Vilken framgång skulle göra företagets vd till hjälte? Man kan ha en fantastisk kommunikation och vinna reklampriser för kampanjer, men om den inte leder till ökad försäljning så har man ju missat målet. Att ta reda på vad som är medarbetarnas bidrag till företagets framgång, är ett steg till att förbättra sitt employer brand. Den som jobbar med HR, employer branding eller kommunikation måste också förstå i grunden varför den egna organisationen finns, annars är det svårt att göra ett strategiskt bra jobb.

Linus nämner också att många som jobbar med HR säger att det gör det för att de gillar att jobba med människor – men glömmer att medarbetaren inte är slutmålet.

– Organisationen finns inte till för människorna. Medarbetarna är en funktion för att uppnå ett resultat. Det kan handla om vinst till aktieägare, att skydda landet mot främmande makt eller att leverera kommunal service. Det kan låta hårt, men behöver inte vara det. För att medarbetarna ska vilja nå resultatet måste man skapa en attraktiv arbetsplats. Det är faktiskt inte svårare än så.

Vill du lära dig mer om hur du vässar ert arbetsgivarvarumärke? Då kan vi tipsa om vår utbildning ”Employer branding i praktiken”, som Linus är kursledare för.

Läs mer och anmäl dig här »
Tina Sjöström

Tina Sjöström

Skribent / Journalist
Tina Sjöström är en av HR-bloggens professionella skribenter. Hon har jobbat med marknadskommunikation ända sedan mitten av 1990-talet och frilansar numera som journalist med fokus på företagande, näringsliv och ekonomi.
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Ingen kommentar »

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny