Designtänkande hjälper HR att driva innovation – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap, strategisk HR

Designtänkande hjälper HR att driva innovation

Av den 13 februari 2019 942 visningar
MEDARBETARUPPLEVELSE. HR behöver ta plats i förarsätet för att höja upplevelsen under hela medarbetarresan. Genom att integrera designtänkande i företagskulturen, bidrar HR till en modern arbetsmiljö som skapar förutsättningar för innovation.

Design thinking - designtänkande medarbetarupplevelse

Hur kan vi i digitaliseringens era uppfylla medarbetarnas alla nya förväntningar? Det är en fråga som idag alltmer upptar de flesta företag och organisationer.

Arbetsmarknaden förändras radikalt och vi ser nu två tydliga trender:

  1. Medarbetare bryr sig alltmer om att må bra på arbetsplatsen. De söker sig därför till plattare organisationer, där de får känna sig uppskattade och vara mer självständiga.
  2. Medarbetarna har vant sig vid att använda ny teknik i privatlivet, varför de förväntar sig moderna arbetsverktyg för att kunna jobba flexibelt och effektivt.

Employee experience
HR spelar här en mycket viktig roll för att ge medarbetarna bästa möjliga upplevelse, så kallad employee experience. Men eftersom HR betraktas som en stödfunktion, hamnar rollen att driva innovation lätt i skymundan – med risk för att HR förser medarbetarna med otidsenliga processer och arbetsverktyg!

HR behöver ta plats i förarsätet för att höja medarbetarupplevelsen, under hela resan från jobbansökan och fram till den dag då medarbetaren lämnar företaget. Mycket står på spel. För det kommer inte att dröja länge innan besvikna medarbetare lämnar ert företag för ett annat, som bättre uppfyller deras förväntningar.

Egentligen är det rätt enkelt: För att attrahera och behålla talanger måste ni ge medarbetarna det de vill ha. Det vill säga en inspirerande arbetsmiljö – parerat med moderna arbetsverktyg och processer som underlättar deras jobb och hjälper dem att bli mer produktiva.

Medarbetarna i centrum
Hur då? Det första ni behöver göra är att placera medarbetarna i centrum för alla era planer – något marknadsavdelningen redan vet allt om: För att öka kundlojaliteten gäller det att erbjuda produkter och tjänster som verkligen uppfyller kundernas förväntningar. Precis samma sak gäller idag för HR-avdelningarna och deras kunder, det vill säga medarbetarna.

Genom att centrera HR-strategin kring medarbetarna, får ni också kraften att göra er av med föråldrade processer och stimulera till nya innovativa verktyg och metoder. På så sätt kan ni skapa en helt ny arbetsupplevelse, som ger större möjligheter att engagera och motivera medarbetarna!

Strategisk metod
Designtänkande – design thinking – är en steg för steg-metod för att applicera ett medarbetarcentrerat och mer problemlösningsorienterat perspektiv. Jag skrev redan 2016 om att Deloitte pekade ut designtänkande som en ny global HR-trend. Enligt Deloitte genererar metoden 10 % större tillväxt hos de företag som använder den.

Det handlar i grunden om att utforma en sund digital arbetsmiljö där produktiviteten optimeras. Metoden utgår ifrån livslångt lärande och en strukturerad tankeprocess för att snabbt identifiera och lösa problem. Designtänkande används inom en rad olika branscher och områden för att utveckla innovativa lösningar, såsom marknadsföring, forskning, utveckling och – naturligtvis – HR-avdelningar i framkant!

Vill du lära dig mer om designtänkande för HR?

Talentsoft, en ledande europeisk leverantör av molnbaserade HR-lösningar för talent management och digitalt lärande, har tagit fram en gratis e-bok som förklarar grundprinciperna i designtänkande och hur HR kan applicera dem för att höja medarbetarupplevelsen och driva innovation.

Ladda ned e-bok »

Fotnot: Denna artikel sponsras av en samarbetspartner som vi på HRbloggen.se varmt kan rekommendera.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Ingen kommentar »

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny