10 spännande yrken i framtidens arbetsliv – HRbloggen.se
Hem » arbetsmarknad, talent management

10 spännande yrken i framtidens arbetsliv

Av den 21 februari 2019 942 visningar
ARBETSMARKNAD. Robotpersonlighetsdesigner, gig-manager, etikutvecklare, molnvakt… En ny rapport från TRR listar morgondagens yrkesroller, där mänskliga egenskaper blir allt viktigare. Och nyckeln till framtidens kompetens stavas digitalt lärande.
  • Rapporten Framtidens arbetsliv är här!
    ”Framtidens arbetsliv är här!” Ny rapport från TRR.

I veckan besökte jag frukostseminariet ”Framtidens arbetsliv är här!”, som TRR Trygghetsrådet arrangerade med anledning av att de släppt en rapport med samma namn.

Det är tydligt att TRR vill vara en aktör i framkant på arbetsmarknaden. Man har tagit klivet från att hjälpa uppsagda tjänstemän med jobbsökande, till att bli en offensiv spelare som proaktivt stöttar både arbetsgivare och arbetstagare med kompetensväxling och omställning.

Nya arbetssätt kräver nya yrkesroller
Med en ambitiös, initierad och mycket läsvärd rapport visar TRR att man också välkomnar förändring och nytänkande. Rapporten, som tagits fram i samarbete med United Minds och Prime, handlar om hur stora globala samhällsutmaningar och en snabb exponentiell utvecklingstakt påverkar arbetslivet.

Utifrån arbetsmarknadstrender som flexibilitet, digitalisering och hållbarhet, har man tillsammans med en expertpanel listat fullt tänkbara framtidsyrken – med en viss knorr på titlarna. Eller vad sägs om robotpersonlighetsdesigner, etikutvecklare, DNA-coach, molnvakt och oldfluencer? (Se samtliga tio yrkestitlar i rutan nedan).

– Det har tidigare varit mycket fokus på de jobb som försvinner. Men i takt med att automatiseringen tar över fler och fler uppgifter, ökar även behovet av människor som till skillnad från robotar kan ta etiskt medvetna beslut, vara kreativa, empatiska och ansvarstagande, förklarar Claes Åberg, kommunikationschef på TRR och en av dem som arbetat fram rapporten.

Takeaways för HR
Rapporten summeras med ett par generella slutsatser om vikten av att vilja lära och tänka nytt samt det oumbärliga mänskliga värdet i ett digitaliserat och automatiserat arbetsliv.

Några insikter av särskild betydelse för oss som jobbar med HR:

  • Företag måste genom konkreta handlingar visa på hur man bidrar till en positiv samhällsutveckling (s.k. högre syfte eller WHY) för att överhuvudtaget kunna legitimera sin existens.
  • Ökat behov av samarbete mellan olika discipliner för att kunna lösa komplexa problem kopplat till klimat, hälsa och digitalisering.
  • Ökade krav på medarbetarna att bli multikompetenta och beredda att ständigt lära om och nytt för att vara fortsatt anställningsbara.
  • Arbetsgivare värdesätter alltmer passion och rätt inställning framför en formell examen. Nya medarbetare lär sig i stället på plats och av sina kollegor.
  • Värderingar, syfte, etik, kreativitet och empati blir centralt när betydelsen av människans unika kvaliteter ökar i ett allt mer digitaliserat, datadrivet och automatiserat arbetsliv.

Digitalt lärande viktig nyckel
Såväl företag som medarbetare möter alltså ökade krav på att ständigt lära nytt. Under seminariet betonade en enig expertpanel det digitala lärandet som en viktig nyckel till framtidens kompetensbehov.

  • Ann-Therése Enarsson, VD på TCO:s tankesmedja Futurion, menade att det krävs en förändrad syn på utbildning: Individanpassning med hjälp av digitala verktyg och mikrolärande – i stället för långa utbildningar i skolbänken.
  • Viktor Qvarfordt, AI-utvecklare hos Sana Labs, pekade på att utvecklingen av AI-verktyg ger möjligheter att automatiskt anpassa utbildningsmaterialet till varje individs behov och kunskapsnivå. Medan läraren eller chefen får tid för en mer coachande och inspirerande roll.
  • Anne-Marie Andric, Chief HR Officer på iZettle, berättade att dagens unga förväntar sig att arbetsgivare ska ge lärande. Arbetsgivare måste förstå att olika generationer lär på olika sätt. Exempelvis är nästa generation arbetstagare – dagens tonåringar – vana vid att inhämta ny kunskap via Youtube.
  • Patrik Åström, VD på Helio, lyfte fram möjligheten till lärande i grupp genom coworking, världens snabbast växande kontorstrend. Han nämnde dataspelet Counter-Strike som exempel på hur lärande sker genom socialt samspel.

TRR:s vd Lennart Hedström poängterade dock att det inte bara är arbetsgivarna som ska förse personalen med ny kompetens:

– Anställda måste ta ansvar för sin egen utveckling och anställningsbarhet om vi ska klara framtidens utmaningar.

Framtids-PRAO och framtidsrådgivning
Seminariet avslutades med att lansera möjligheten att via TRR prova på några av de spännande framtidsyrken som listas i rapporten.

– Ska Sverige ännu en gång visa att vi är bra på att ställa om till nya kompetenser när världen förändras, så behöver både företag och individer vara öppna för att pröva nya saker. Förutom dessa spännande prao-platser kommer ett tjugotal av våra rådgivare under en period erbjuda framtidsrådgivning via Skype till de som vill, berättar kommunikationschef Claes Åberg.

10 framtidsyrken enligt TRR:s spaning
  1. Distansare
  2. Gig-manager
  3. Robotpersonlighetsdesigner
  4. Kulturflätare
  5. Klimatrevisor
  6. Vertikalodlare
  7. Etikutvecklare
  8. Molnvakt
  9. DNA-coach
  10. Oldfluencer
Vill du veta mer om framtidens arbetsliv?

Här kan du ladda ner hela rapporten samt läsa mer om de 10 nya jobben, ansöka om PRAO eller boka in en personlig framtidsrådgivning.

Framtidens arbetsliv är här! »

Fotnot: Denna artikel sponsras av en samarbetspartner som vi på HRbloggen.se varmt kan rekommendera.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny