Ålder är bara en siffra
ARBETSMARKNAD. Ålder definierar inte vem eller hur du är, skriver TRR:s Claes Åberg, som noterar att 50-plussare allt mer betraktas som attraktiva talanger och tar sin självklara plats på arbetsmarknaden. Se bara på Lady Silver, snart 81!
Anita ”Lady Silver” Looström. Montage av foton tagna av Fredrik Göras/Socialminds.
När jag kliver in genom dörrarna till TV4 och går fram till receptionen, står en reslig och modernt klädd kvinna framför mig i väntan på att registrera sig. Jag tänker – utan att reflektera speciellt mycket över det – att det väl är nån av de där kompetenta kvinnliga programledarna som TV4 har så många av.
När vi sedan delar hiss ner mot studion, där jag i TV4-programmet ”Efter 5” ska prata om de framtidsjobb TRR spanat fram, inser jag att kvinnan faktiskt är äldre än jag först trodde. Vi kommer fram och sätter oss i ett väntrum och börjar prata.
Det visar sig att jag mött Anita Looström, en influencer som kallar sig Lady Silver på Instagram. Anita brinner för träning, framför allt att hoppa rep, och gillar att klä sig modernt. Hon fyller snart 81. Efter en lång karriär som barnmorska slutade hon vid 70, ägnade sen tio år åt att stötta barn och barnbarn. Men när hon blev kontaktad av ett företag som tyckte att hon skulle bli influencer, kände hon att hon hade mycket kvar att ge och klev rakt in i hetluften igen.
Anita vill jobba, kan jobba och får jobba. När jag satte mig på tunnelbanan för att ta mig hem i den vintriga kvällen valde hon att gå hem till Reimersholme, drygt 7 kilometer bort på andra sidan stan. ”Det är så skönt med en promenad, det tar bara några timmar”, sa Anita, snart 81, som alltid promenerar när hon ”bara ska ta sig nånstans inom stan”.
Ålder, det är bara en siffra, tänker jag. Vad är det som gjort att vi skapat en kultur, där man inte är attraktiv på arbetsmarknaden om man inte är ung? Vad är det som säger att man tappar nyfikenheten efter 50? Eller orken? Vad får en del att tro att ny kunskap bara finns hos yngre? Hur i hela friden kan vi välja bort guldgruvan av kompetens som finns bland 40-, 50- och 60-åringar? Och dessutom: varför går många på det här tankefelet och ber om ursäkt för sin ålder när de söker jobb?
Vi på TRR Trygghetsrådet möter varje år 10 000-tals människor som behöver vårt stöd för att kunna starta om efter en uppsägning. Det vanliga är att de snabbt kommer ut i ett nytt fast jobb och oftast får minst lika bra betalt, eller bättre. Nästan var tionde person startar eget företag och bidrar därigenom till att näringslivet växer och skapar ännu fler arbetstillfällen. Det går väldigt bra för de flesta av tjänstemännen som sägs upp på grund av arbetsbrist, särskilt när de får TRR:s stöd och rådgivning.
Men många inleder första coachingsamtalet på TRR med att konstatera att de nog är för gamla för att få ett nytt jobb. Finns det nån som vill anställa mig som fyllt 50 och lite till?
Jag har givit feedback på många jobbansökningar där det personliga brevet inleds med en försiktig ursäkt för den egna åldern innan man ödmjukt ber om ett jobb, trots att man ju är för gammal. Kanske inte med de orden, men med den innebörden.
Sen följer ett CV som visar på något helt annat än en föredetting. Sida upp och sida ned med varierade erfarenheter, kunskap och klokskap och många exempel på hur personen tänkt nytt, smart och gjort skillnad för arbetsgivaren. Man har jobbat på många ställen, lärt sig olika kulturer och har lång erfarenhet av det där viktiga som handlar om att samarbeta med andra mot gemensamma mål.
Tänk att istället klä detta i ord som förklarar vilken nytta nästa arbetsgivare kan ha av en så attraktiv kandidat! Och tänk om arbetsgivare och rekryterare kan se talangen och möjligheten med en senior person – och inte slentrianmässigt sortera bort ansökningar utifrån ålder.
För 10 år sedan var andelen 50-plussare som lämnade TRR för ett nytt jobb ungefär 28 procent. Under 2018 var motsvarande andel 46 procent. Nära hälften av de som fått jobb eller startat eget var alltså över 50 år.
Det visar att vi är på rätt väg, att 50-plussarna allt mer betraktas som attraktiva talanger och att de kommer ut i jobb ungefär som andra åldersgrupper. Kanske tar det lite längre tid och kanske måste man tänka lite bredare än bara precis det man gjort förut, men jobb får man. Och ofta blir det ett jobb med lika bra lön eller bättre – och på samma nivå eller högre än det man blev uppsagd från.
På TRR vet vi att ålder bara är en siffra. Jo, och så finns det någon lustigkurre som alltid säger emot: ålder är ett ord och inte en siffra. Och visst stämmer det semantiskt, logiskt eller hur de vill. Men innebörden, att ålder inte definierar vem eller hur du är, är mycket viktigare.
Vi har bevisen, vi möter människorna som med kompetens, attityd och inställning tar sin självklara plats på arbetsmarknaden. Trots att de fyllt år rätt många gånger.
Fotnot: Denna krönika sponsras av en samarbetspartner som vi på HRbloggen.se varmt kan rekommendera.

Claes Åberg

Senaste inlägg av Claes Åberg (Se alla)
- Ålder är bara en siffra - 30 januari 2019
Tags: ålderism, arbetsliv, debatt, omställning, trr
Intressant artikel. Tänker spontant att det alltid måste vara upp till individen om han/hon vill fortsätta arbeta som senior eller inte.. Det stora arbetet är dock att få företagens ledningsgrupper, rekryterare m.fl att förstå och att ta tillvara på all den erfarenhet och kompetens som denna grupp människor sitter på.
Oerhört intressant och viktig artikel! Som senior rekryteringskonsult lägger jag kraft på att lyfta fram seniora kandidater i mina processer och utmanar uppdragsgivarens eventuella föreställning, i de fall den finns, om att seniora kandidater inte är ”på hugget”. Jag möter många som har både massor med energi och engagemang – och som blir de som i slutänden får jobbet. Vi som arbetar med rekrytering har ett stort ansvar i att påverka i den här frågan!