VILL viktigare än KAN i framtidens arbetsliv – HRbloggen.se
Hem » arbetsmarknad, talent management

VILL viktigare än KAN i framtidens arbetsliv

Av den 18 december 2018 942 visningar
OMSTÄLLNING. Det är inte hållbart att byta ut medarbetare så fort tjänsterna de anställdes för förändras. Jonas Mauritzson, rådgivare på TRR, skriver om vikten av karriärprogram som låter anställda utvecklas i nya roller.

karriärbyte

Vi på TRR vill öppna dörrar till framtidens arbetsliv. Hur det ser ut bakom de där dörrarna börjar vi nu skönja: 65 procent av dem som börjar skolan idag, kommer enligt framtidsspaningar att jobba med yrken som ännu inte finns. Vi läser också om alla jobb som kommer att försvinna till följd av digitalisering, automatisering och internationalisering.

Livslångt lärande och karriärbyten
Här på TRR ser vi redan effekterna av dessa förändringar. Vi tar ständigt emot människor som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist, men vi anar att massuppsägningarnas är förbi och ersätts av konstant förändring som normaltillstånd.

I stället för att prata omställning på organisationsnivå, flyttas fokus alltmer över på individen: På dagens och morgondagens arbetsmarknad måste du vara beredd att ställa om din karriär flera gånger för att vara anställningsbar. Frågan vi fick som barn – ”vad vill du bli när du blir stor?” – behöver vi nu ställa oss genom hela arbetslivet.

Om vi är överens om att det krävs ett livslångt lärande för att vara gångbar på framtidens arbetsmarknad, krävs också ett större fokus på frågan ”vad vill du?” än ”vad kan du?” när det rekryteras nya medarbetare till företagen.

För de tjänster som det rekryteras till idag, kan vara borta i morgon. Det är inte hållbart att byta ut medarbetare så snart tjänsterna de anställdes för förändras och försvinner. I stället krävs kompetensutvecklings- och karriärväxlingsprogram, där man som arbetsgivare på ett tidigt stadium planerar för medarbetarnas framtid i företaget. Vi ser redan detta inom IT-branschen, där utvecklingen går i rasande fart.

Krävs tidiga insatser
Mot den bakgrunden kan vi anta att stödet från oss på TRR framöver kommer att behövas tidigare än idag. Medarbetare som signalerat att de inte är intresserade av kompetensutveckling eller karriärväxling inom sitt företag, riskerar att bli uppsagda på grund av arbetsbrist. Dessa kan fångas upp av TRR innan uppsägningen blir ett faktum – och tillsammans kan vi hitta öppningar till annan sysselsättning.

När jag och mina rådgivarkollegor träffar uppsagda personer, ställer vi alltid frågan vad de vill göra i ett nästa steg. De flesta svarar numera ”jag vet inte”. Det är ett klokt svar som andas möjligheter! Inget är självklart längre. Och hur ska man ens kunna veta vad man vill göra framöver – när gamla yrkesroller hela tiden byts ut mot nya?

Vår roll som rådgivare är i det läget att få dem vi stöttar att vända blicken framåt i stället för att titta i backspegeln. Många sitter fast i tidigare yrkesidentiteter och blir provocerade över att deras cv:n i vissa stycken spelat ut sin roll. Andra ser att tidigare erfarenheter kan stärka dem i helt nya möjligheter – och reflekterar inte ens över åldersfrågan.

Frågan i samband med såväl rekrytering som karriärväxling och omställning av individer borde i framtiden handla mer om ”vad vill du” eller ”vad vill du kunna” snarare än ”vad kan du”. Nycklarna till de dörrar som leder till framtidens arbetsliv finns just där. I viljan, modet och intresset av ständigt lärande hos såväl företagen som individerna.

5 snabba tips inför omställning
 • Ta kontakt tidigt med TRR, gärna redan innan ni vet om det blir aktuellt med uppsägningar
 • Bilda en projektgrupp med ansvar för de förändringarna som kan behöva göras
 • Gör en tids- och kommunikationsplan
 • Inled samtal med de fackliga representanterna
 • Informera kontinuerligt ut i organisationen – även om inget nytt finns att berätta

Fler viktiga tips hittar du i TRR:s Checklista vid omställningar » 

Fotnot: Detta inlägg sponsras av en samarbetspartner som vi på HRbloggen.se varmt kan rekommendera.

Jonas Mauritzson
I rollen som rådgivare hos TRR ger Jonas stöd till människor som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist. Han kommer närmast från rekryteringsbranschen efter en egen karriärväxling från jobb som kommunikationschef och kommunikationskonsult, med erfarenhet av bl a förändringsprocesser.
Jonas Mauritzson
Jonas Mauritzson

Senaste inlägg av Jonas Mauritzson (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Ingen kommentar »

 • Åsa skriver:

  Hej blev nyligen varslad jobbar 25%, men det finns ingen hjälp att få från er😐så tråkigt jobbar verkligen 100 %av min arbetsförmåga och vill verkligen jobba, ville gärna få kompetenshöja mig men hamnar utanför igen något att tänk på. Hälsningar Åsa

 • Andreas skriver:

  Intressant och tänkvärd läsning som jag verkligen tycker är ”spot-on”. Hoppas att många inom branschen läser och tar till sig. Tack även för en mycket bra blogg.

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny