Intern rörlighet gör alla till vinnare i talangkriget – HRbloggen.se
Hem » kompetens, talent management

Intern rörlighet gör alla till vinnare i talangkriget

Av den 14 december 2018 942 visningar
TALENT MANAGEMENT. Stora resurser läggs idag på att locka nya talanger till företaget. Med rekordstor kompetensbrist är det hög tid att fokusera mer strategiskt på utveckling av de medarbetare som redan finns i organisationen, menar Allan Nygaard på Talentsoft.

Allan Nygaard - Talentsoft

Kompetensbristen är ett ökande globalt problem tvärsigenom många branscher. Här i Sverige saknar så många som 42 % av arbetsgivarna tillgång till rätt kompetens – den högsta siffran på tolv år. Det visar årets ManpowerGroups Talent Shortage, den största globala undersökningen av kompetensbrist.

Ökat fokus på vidareutbildning
Om nu exakt rätt kompetens inte går att rekrytera, borde företag kanske fokusera mer på utveckling av interna talanger? Ja, undersökningen visar att svenska arbetsgivare börjar tänka just i dessa banor. Tre av fyra har ett allt större fokus på vidareutbildning av befintliga medarbetare.

En nödvändig utveckling, konstaterar Allan Nygaard, Nordic Regional Director på Talentsoft, som är en ledande europeisk leverantör av molnbaserade HR-lösningar för talent management och digitalt lärande.

– Majoriteten av de företag vi träffar lägger enorma resurser på rekryteringsprocessen – i stället för att utveckla de talanger de redan lagt ner tid på att anställa. För att lösa kompetensbristen gäller det först och främst att motivera, utveckla och behålla sina befintliga medarbetare, säger Allan Nygaard.

Majoriteten av de företag vi träffar lägger enorma resurser på rekryteringsprocessen – i stället för att utveckla de talanger de redan lagt ner tid på att anställa.

Employee experience skapar förutsättningar
Intern rörlighet har flera fördelar. Att ge befintliga medarbetare möjligheten till utmaningar i en ny roll bidrar förstås också till lojalitet: att man behåller sina talanger i stället för att de söker sig till konkurrenterna.

En viktig nyckel i sammanhanget är engagerade medarbetare som brinner för att utvecklas med företaget. Här kommer begreppet employee experience – medarbetarupplevelsen – in i bilden.

– Employee experience handlar om att skapa en miljö som främjar intern tillväxt, förtroende, engagemang och samarbete. Eftersom många medarbetare definierar sig själva utifrån sitt arbete, är det viktigt att företag involverar och motiverar medarbetarna utifrån deras personliga önskemål om utveckling på arbetsplatsen, förklarar Allan Nygaard.

HR en viktig byggsten
Talentsofts produktutveckling fokuserar på att skapa innovativa verktyg som både optimerar medarbetarupplevelsen och stöttar HR och chefer i arbetet med intern rörlighet och kompetensutveckling. Till exempel genom flexibla medarbetarsamtal, förstärkta digitala träningsprogram och analysdriven software.

– Vi tror på en utveckling där HR-avdelningen utgör mer av en strategisk byggsten i kompetensförsörjningen. Talangkriget kommer att vinnas inifrån genom utveckling av företagets befintliga medarbetare, säger Allan Nygaard övertygat.

4 tips för bättre intern rörlighet
  1. Anpassa intern rörlighet efter företagets affärsplan, värderingar och verksamhet.
  2. Ha ett nära samarbete med chefer på alla nivåer för att identifiera arbetsmöjligheter och talangpotential.
  3. Kommunicera tydligt, konsekvent och kontinuerligt i flera kanaler.
  4. Stötta och spåra prestation för att mäta och säkerställa framgång.
Vill du lära dig jobba mer strategiskt med intern rörlighet?

Talentsoft har tagit fram en gratis guide ”Mastering the Art of Effective Internal Mobility” som hjälper dig att skapa en långsiktig strategi och optimera effekterna av intern rörlighet inom din organisation.

Ladda ned e-bok »

Fotnot: Denna artikel sponsras av en samarbetspartner som vi på HRbloggen.se varmt kan rekommendera.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny