Fira med omtanke om alla medarbetare! – HRbloggen.se
Hem » arbetsmiljö

Fira med omtanke om alla medarbetare!

Av den 5 december 2018 942 visningar
ARBETSMILJÖ. Inför julfesten är det hög tid att tänka till kring hur ni firar. En tillåtande attityd till alkohol försvårar för medarbetare som har problem att dricka måttligt. Folkhälsovetare Fredrik Grythberg tipsar om hur ni sätter gränser och på ett positivt sätt skapar en mer hälsosam kultur.

Alkohol på julfesten

Precis som gränsen mellan arbete och fritid har luckrats upp, har även alkohol närmat sig arbetets tid och rum de senaste tjugo åren. Du får fortfarande inte vara påverkad av alkohol på arbetet, men flera aktiviteter kopplat till arbetet inbegriper alkohol: kickoffer, pubrundor med kunder och afterwork.

Att fira framgångar eller en medarbetare inbegriper ofta att det bjuds på alkohol eller en flaska vin som present. Sociala krav, eget ansvar och arbetsgivaransvar utmanas.

Lagen ska skydda
I arbetsmiljölagen står det att arbetsgivaren har ansvar för att bedöma riskerna för att någon kan komma att drabbas av ohälsa eller olycksfall i arbetet.

Studier genom åren visar att de allra flesta arbetsgivarna uppfyller Arbetsmiljöverkets krav på en alkohol- och drogpolicy. Samtidigt känner nästan hälften av arbetsgivarna att man har behov av mer kunskap om metoder för att upptäcka och förhindra alkoholproblem i ett tidigt skede.

Tydlig kultur som gynnar välbefinnande
Eftersom alkohol är ett socialt accepterat inslag, kan det vara lättare för medarbetare att acceptera en tydlig hälsosam värdegrund istället för att lägga fokus på alkohol. Helt enkelt att skapa en kultur där god hälsa och arbetsmiljö lyfts fram. Och att sätta tydliga gränser för när det är en aktivitet som arbetsgivaren står bakom och vilka regler som gäller då. Egentligen inte konstigare än att många arbetsplatser beställer hälsosamma mackor på konferensen och inte har choklad och godis i mötesrum.

Saknas ett medvetet förhållningssätt i organisationen, får invanda normer kring firande och afterwork fritt utrymme. En tillåtande attityd till alkohol försvårar för dem som har problem att dricka måttligt. Eftersom alkohol inte hör hemma under arbetstid, så borde även arbetsplatsens olika rum vara fredade från alkohol.

4 tips för en hälsosammare kultur

 1. Skippa fri bar
  Vid konferens och julfester, sätt en maxnivå på hur mycket alkohol som det bjuds på. Eller kanske helt enkelt inte alls bjuda på alkohol.
 2. Ha en tydlig policy
  Se till att alla känner till alkoholpolicyn och var övertydlig med vad som gäller för firande, afterwork på arbetsplatsen, kundträffar, resor etc. Det är viktigt att belysa vilka beteenden som inte accepteras och vilka konsekvenser det medför om de bryts. Lägg gärna in denna policy i den övergripande hälsopolicyn.
 3. Agera förebild
  Som chef och bokare av konferenser och kundmöten har du ett ansvar att vara en förebild utifrån era policyer. Även om du själv kan hantera en medhavd whiskyflaska på konferensen, så sänder det ut signaler att alkohol hör hemma under en arbetsrelaterad aktivitet. Kan du som bokar externa kvällsmöten förlägga dem utanför krogen?
 4. Fira med omtanke om alla
  Det går att fira framgångar och ge presenter på oändligt många sätt som inte inbegriper alkohol. Roliga actionfyllda aktiviteter, kulturevenemang, biljetter eller presentkort. Gör och ge något som ger personalen energi och glädje i det långa loppet!
Arbetsmiljölagen (AML)
Arbetsgivaren ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall. En utgångspunkt ska därvid vara att allt sådant som kan leda till ohälsa eller olycksfall ska ändras eller ersättas så att risken för ohälsa eller olycksfall undanröjs.

Källa: Arbetsmiljöverket

Kostnader för arbetsgivaren
Dagen-efter-effekter kostar i förlorad arbetsförtjänst, minskad produktivitet samt andra brister i arbetsutförandet. Det finns studier som skattar en kostnad på ca 15.000 kr per anställd och år.

Källa: ”Riskbruk i arbetslivet” av Ulric Hermansson, utgiven av CAN & SAD

Fredrik Grythberg

Fredrik Grythberg

Förändringsföreläsare och skribent inom hälsa & arbetsmiljöJunao
Fredrik Grythberg har en magister i Folkhälsa och utbildar och inspirerar medarbetare och chefer för hållbart välbefinnande. Han har 15 års erfarenhet av att arbeta med hälsa och arbetsmiljö.
Fredrik Grythberg
Fredrik Grythberg

Senaste inlägg av Fredrik Grythberg (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny