5 takeaways från Sourcing Summit Amsterdam – HRbloggen.se
Hem » rekrytering

5 takeaways från Sourcing Summit Amsterdam

Av den 6 december 2018 942 visningar
REKRYTERING. Sofia Broberger fortsätter att dela med sig av sina takeaways från internationella events inom sourcing/search. Denna gång från höstens #SOSU i Amsterdam, där det bland annat pratades om vikten av att engagera kandidaterna.

sourcing - hitta och engagera kandidater
Hung Lee på Sourcing Summit i Amsterdam. Foto: Sofia Broberger.

Den 9-11 oktober var det Sourcing Summit (#SOSU) i Amsterdam och jag var givetvis på plats. Precis som SourceCon (se mitt inlägg här) är det ett event inom sourcing och rekrytering, som främst fokuserar på hur du får in kandidaterna i processen.

Gemenskap ger lärande
Som vanligt med dessa typer av event så finns det en väldigt bra gemenskap. Alla är vi där för att lära oss och det bästa sättet är att prata med varandra. Det spelar ingen roll om man reser dit själv eller i grupp, man är alltid en del av gemenskapen. Och det är det som i mina ögon är det allra bästa med SoSu.

Men självklart får man med sig en massa matnyttigt också! Här är mina fem takeaways från de tre dagarna:

1. Engagera kandidaterna

Vi börjar bli ganska bra på att hitta kandidaterna, så det är inte längre den svåra delen. Det finns många verktyg och knep för att leta upp dem. Det knepiga ligger i att engagera dem. Som rekryterare/sourcer är vi långt ifrån ensamma om att kontakta de kandidater vi hittar, så därför bör vi lägga mycket tid på HUR vi tar kontakt. Det är den skillnaden som avgör om vi lyckas med rekryteringen eller ej.

2. Ha koll på din Boolean search

Även om vi börjar bli bra på att hitta de där kandidaterna vi vill engagera, så kan vi alltid bli bättre. Då gäller det ha koll på sin boolean. Man kan använda sig av en väldans massa verktyg, men kan man inte det grundläggande så blir det svårt. Boolean är inte något som vi kommer att se mindre av, utan snarare mer.

Jag hade turen att både få gå på Irina Shamalevas workshops och föreläsningar – och få en pratstund med henne. Hon är drottningen av Boolean!

3. Utveckla dina sourcing skills med gamification

Gamification är ett hett ämne på nästan alla områden, även inom rekrytering och HR. Jan Tegze är lite av en expert i ämnet och höll en föreläsning om hur han använder gamification för att både vidareutveckla och testa sitt sourcing team. Om ni är sugna på att testa lite själva, föreslår jag att ni kollar in Jan Tegzes Sourcing Games.

4. Se bortom LinkedIn

Det har sagts förut och kommer att sägas igen: LinkedIn är EN källa till information. Om man vill hitta – och sedan lyckas engagera – de bästa kandidaterna måste man förstå att LinkedIn inte är allt. Det finns en hel hög av andra källor där ute. Är man ute efter att rekrytera en rekryterare, då är LinkedIn helt rätt plats att leta på. Är man ute efter en utvecklare, är det fel plats.

5. Jobba datadrivet

Jag jobbar redan någorlunda datadrivet i min sourcing, men vet att det finns mycket mer att lära inom detta. Aron Lintz pratade om API:er och hur man kan uttnyttja detta, något som jag redan varit inne lite på, men han gav ännu mer inspiration på området.

Irina Shamaleva, som jag nämnde i punkt 2, höll en fantastisk workshop i CSEs (Custom Search Engines). Kort och gott: CSEs förenklar de sökningar man ofta gör och ger ytterligare funktionalitet som ”vanliga” Google inte kan erbjuda. Detta är något som jag inte tidigare hade koll på, men som nu ligger högt på min lista ”att lära mig mer om”.

Under HR-bloggens seminarium Rekrytering 3.0 kommer jag att dela med mig av fler insikter och berätta om olika tips och tricks som hjälper dig i det dagliga sourcingarbetet.

Sofia Broberger
Sofia arbetar idag som inhouserekryterare på Bonnier Broadcasting och frilansar inom sourcing. Sofia arbetar datadrivet och trivs bäst när hon får vara kreativ och hitta nya lösningar och arbetssätt utanför LinkedIn. Hon blir extra glad när hon lyckas lösa en rekrytering som verkat hopplös.
Sofia Broberger
Sofia Broberger

Senaste inlägg av Sofia Broberger (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny