5 takeaways från Sourcing Summit Amsterdam
REKRYTERING. Sofia Broberger fortsätter att dela med sig av sina takeaways från internationella events inom sourcing/search. Denna gång från höstens #SOSU i Amsterdam, där det bland annat pratades om vikten av att engagera kandidaterna.
Hung Lee på Sourcing Summit i Amsterdam. Foto: Sofia Broberger.
Den 9-11 oktober var det Sourcing Summit (#SOSU) i Amsterdam och jag var givetvis på plats. Precis som SourceCon (se mitt inlägg här) är det ett event inom sourcing och rekrytering, som främst fokuserar på hur du får in kandidaterna i processen.
Gemenskap ger lärande
Som vanligt med dessa typer av event så finns det en väldigt bra gemenskap. Alla är vi där för att lära oss och det bästa sättet är att prata med varandra. Det spelar ingen roll om man reser dit själv eller i grupp, man är alltid en del av gemenskapen. Och det är det som i mina ögon är det allra bästa med SoSu.
Men självklart får man med sig en massa matnyttigt också! Här är mina fem takeaways från de tre dagarna:
Vi börjar bli ganska bra på att hitta kandidaterna, så det är inte längre den svåra delen. Det finns många verktyg och knep för att leta upp dem. Det knepiga ligger i att engagera dem. Som rekryterare/sourcer är vi långt ifrån ensamma om att kontakta de kandidater vi hittar, så därför bör vi lägga mycket tid på HUR vi tar kontakt. Det är den skillnaden som avgör om vi lyckas med rekryteringen eller ej.
2. Ha koll på din Boolean searchÄven om vi börjar bli bra på att hitta de där kandidaterna vi vill engagera, så kan vi alltid bli bättre. Då gäller det ha koll på sin boolean. Man kan använda sig av en väldans massa verktyg, men kan man inte det grundläggande så blir det svårt. Boolean är inte något som vi kommer att se mindre av, utan snarare mer.
Jag hade turen att både få gå på Irina Shamalevas workshops och föreläsningar – och få en pratstund med henne. Hon är drottningen av Boolean!
3. Utveckla dina sourcing skills med gamificationGamification är ett hett ämne på nästan alla områden, även inom rekrytering och HR. Jan Tegze är lite av en expert i ämnet och höll en föreläsning om hur han använder gamification för att både vidareutveckla och testa sitt sourcing team. Om ni är sugna på att testa lite själva, föreslår jag att ni kollar in Jan Tegzes Sourcing Games.
4. Se bortom LinkedInDet har sagts förut och kommer att sägas igen: LinkedIn är EN källa till information. Om man vill hitta – och sedan lyckas engagera – de bästa kandidaterna måste man förstå att LinkedIn inte är allt. Det finns en hel hög av andra källor där ute. Är man ute efter att rekrytera en rekryterare, då är LinkedIn helt rätt plats att leta på. Är man ute efter en utvecklare, är det fel plats.
5. Jobba datadrivetJag jobbar redan någorlunda datadrivet i min sourcing, men vet att det finns mycket mer att lära inom detta. Aron Lintz pratade om API:er och hur man kan uttnyttja detta, något som jag redan varit inne lite på, men han gav ännu mer inspiration på området.
Irina Shamaleva, som jag nämnde i punkt 2, höll en fantastisk workshop i CSEs (Custom Search Engines). Kort och gott: CSEs förenklar de sökningar man ofta gör och ger ytterligare funktionalitet som ”vanliga” Google inte kan erbjuda. Detta är något som jag inte tidigare hade koll på, men som nu ligger högt på min lista ”att lära mig mer om”.
Under HR-bloggens seminarium Rekrytering 3.0 kommer jag att dela med mig av fler insikter och berätta om olika tips och tricks som hjälper dig i det dagliga sourcingarbetet.

Sofia Broberger


Senaste inlägg av Sofia Broberger (Se alla)
- 5 takeaways från Sourcing Summit Amsterdam - 6 december 2018
- 5 takeaways från SourceCon Europe 2018 - 20 juni 2018
Tags: event, rekrytering, research, sourcing