TRR stöttar arbetsgivare i förändring
ARBETSMARKNAD. Företag ställer om och kompetensväxlar, branscher strukturomvandlas. När förändring måste ske, finns TRR som professionellt stöd för både arbetstagare och arbetsgivare – och bidrar till en ny chans för alla parter, berättar VD Lennart Hedström.
TRR Trygghetsrådet är en av Sveriges äldsta trygghetsorganisationer. De flesta förknippar nog TRR med uppdraget att stötta uppsagda tjänstemän till nytt jobb. Vad många arbetsgivare inte vet, är att de kan ta hjälp av TRR både före, under och efter en omställning. Helt utan kostnad om företaget är anslutet – vilket cirka 35 000 inom privat sektor är.
– När företaget ska minska sin personal är det viktigt att det görs på rätt sätt, säger Lennart Hedström, VD på TRR. En omställning lämnar ingen oberörd och vi har stor erfarenhet av hur ledning och HR kan kommunicera för att nå fram och komma vidare. Vi kan även stötta när företaget i nästa steg behöver rekrytera ny personal. Via TRR Matchning kan våra kunder kostnadsfritt hitta erfarna kandidater.
Vill bidra till ökad rörlighet
TRR:s nya vision heter ”Vi öppnar dörrar till framtidens arbetsliv”. Tanken är att TRR ska fungera som ett smörjmedel för att öka rörligheten och se till att fler har rätt kompetens och förmåga för att möta framtidens arbetsliv.
– Vi ser ju fördelarna med att byta jobb, bransch och inriktning. Många av de tusentals personer som kommer till oss varje år, går vidare till mer kvalificerade roller och högre löner, berättar Lennart Hedström. Ändå är det fortfarande många som resonerar att ”man vet vad man har, men inte vad man får…”.
Ständigt lärande viktig nyckel
Lennart Hedström menar att fler medarbetare borde ta ansvar för sin egen anställningsbarhet genom att säkerställa att de har en kompetens som efterfrågas, oavsett konjunktur eller arbetsmarknadsläge.
– Det borde vara den bästa inkomstförsäkringen någon kan ha: att se till att ständigt vara i utveckling och därmed vara beredd på förändring oavsett i vilken riktning den går. Jag är helt övertygad om vikten av det ständiga lärandet och att nyckeln till framgång inte längre är vad du redan kan, utan din förmåga att lära nytt.
Erfarenhet måste värdesättas
En annan fråga som TRR tagit tydlig ställning till är den så kallade ålderismen:
– På ett seminarium i Almedalen drev vi tesen att ålder bara är en siffra och utmanade de fördomar som tyvärr förekommer i debatten, berättar Lennart Hedström. Med en ökad rörlighet på arbetsmarknaden behöver arbetsgivare se fördelen med den kompetens och lojalitet som finns hos personer, som idag ofta anses för gamla för en nyanställning.
Nytt nätverk för HR och chefer
För att skapa en dialog kring framtidens arbetsliv med HR, chefer och andra som jobbar med personalfrågor, startar TRR i december upp mötesplatsen TRR Forum på LinkedIn. Tanken är att få igång ett bra flöde av intressanta inlägg och att nätverket framöver ska kompletteras med events, nätverksträffar och föreläsningar.
– Omställning och förändring är idag ett näst intill konstant tillstånd. Det ställer höga krav på ledarskap och kommunikation, säger Jan Paulusz, som är ansvarig för TRR Forum. Att kunna diskutera och fråga, såväl i den digitala kanalen på Linkedin som personligen på träffar och events, tror vi är värdefullt. Vi hoppas att det ska bidra till något väldigt bra i svenskt arbetsliv.
Nätverket TRR Forum har i dagarna smygöppnat på LinkedIn och har redan ett par hundra medlemmar. Gå med du också!
Till TRR Forum »- TRR är en stiftelse som ägs av parterna på den privata arbetsmarknaden, arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv och fackförbunden inom PTK.
- TRR bildades 1974 och drivs utan vinstintresse.
- Cirka 35 000 företag med 950 000 medarbetare är anslutna till TRR.
- TRR stöttar uppsagda tjänstemän, företagsledning och fackliga representanter – före, under och efter omställning.
- Målet är att vägen från ett jobb till ett annat ska vara så kort, effektiv och meningsfull som möjligt.
- TRR har cirka 250 medarbetare på drygt 40 platser i landet. Huvudkontoret finns i Stockholm.
- Omställningsavtalet gäller tjänstemän som är anställda inom PTK:s avtalsområden.
Fotnot: Denna artikel sponsras av en samarbetspartner som vi på HRbloggen.se varmt kan rekommendera.
Annika Ahnlund
Senaste inlägg av Annika Ahnlund (Se alla)
- Därför söker era medarbetare nytt jobb 2020 - 15 januari 2020
- 2019 – året då företag insåg vikten av lärande? - 17 december 2019
- Digitala verktyg bidrar till hållbara medarbetare - 4 december 2019
- IQ-test eller personlighetstest – vad fungerar bäst i rekryteringen? - 14 november 2019
- 3 sätt för HR att agera utifrån data - 4 november 2019
Tags: arbetsliv, arbetsmarknad, kompetensförsörjning, trr