Ett år senare: har Metoo gett oss sundare arbetsplatser? – HRbloggen.se
Hem » arbetsmiljö, org & ledarskap

Ett år senare: har Metoo gett oss sundare arbetsplatser?

Av den 10 oktober 2018 942 visningar
VÄRDERINGSKULTUR. Med Metoo i backspegeln riktar vår värderingsexpert Mia Hultman strålkastaren på värderingarnas betydelse för en sund kultur utan sexuella trakasserier. Här är fem fokusområden för tydliga ramar som säkerställer allas ansvar för friska ageranden.

Metoo – sund värderingskultur

När #metoo exploderade för ett år sedan, ruskades vi om ordentligt. Både i våra verksamheter och inom oss själva. Plötsligt kunde vi inte längre blunda för något som egentligen funnits där hela tiden. Obehagligt för några, äntligen för andra och svårt för många.

Låt oss lära av historien!
Jag har tänkt mycket på vad jag tar med från året som gått: vad jag har lärt, vad vi har lärt som människor och vad vi som verksamheter har lärt oss.

Nu är dags att lära av historien. Utan att döma ska vi använda lärdomen som en ledsagare för hur vi tillsammans vill bygga framtiden. Vi ska forma en sund och frisk värderingskultur, som är så tydlig att alla kan bidra. Och som ger möjlighet att larma, ifall den glider till något vi inte önskar.

Det är ledarens ansvar att tända första gnistan och sen låta medarbetarna gemensamt dela på ansvaret att hålla den vid liv. Då kommer den att sprida sig liksom en eldgnista i torrt fnöske.

Låter det för enkelt?
Att bygga en stark värderingskultur handlar om att bestämma hur vi vill ha det hos oss och vad som gör oss unika – och att inte lämna det åt slumpen. Det innebär att vi måste forma och fylla den värderingskultur vi är övertygade om på bästa sätt leder oss framåt mot våra mål. Samtidigt som vi värnar om en sund arbetsmiljö!

Utifrån min erfarenhet av att bygga värderingskulturer, vet jag att vi måste ägna följande fem perspektiv extra mycket fokus:

Medvetenhet. Allt vi gör med automatik – det vill säga allt vi gör utan att vara medvetna – lämnar vi åt slumpen. Ibland har vi tur och det blir bra, men ibland har vi otur och det riskerar skada både mig själv och andra.

Jaget. Varje individ på en arbetsplats behöver få träning som skapar medvetenhet, det här är mina värderingar. Det vill säga, det här är rätt eller fel för mig, det ger mig värde och stolthet.
Hur gör vi det? Genom kunskap, samtal och tid att studsa ageranden, beslut och val mot mina värderingar – och mod att följa dem.

Grupptryck. Är det bra att alla tycker lika? Tänk om det är något som skadar andra? Vi får inte gena, utan alltid utvärdera vad som är bra utifrån mina och våra medvetna värderingar. När man söker på ordet grupptryck är det mesta riktat till ungdomar. Men grupptryck är något vi under hela våra liv utsätts för, behöver agera på och skapa medvetenhet kring. Står jag emot när det behövs?

Lagar och värderingar. Värderingarna måste samexistera med lagarna. Lagar sätter gränserna, medan värderingarna fyller kulturen innanför och agerar gränsvakt. En värderingskultur som är medveten och tydlig säkerställer att vi alla ansvarar för att den varje dag fylls med sunda och friska ageranden. Exempelvis säger lagen att vi inte får ta emot mutor, har vi en värderingskultur som säkrar det? Ta fram lagar och regler, samtala och utforska om värderingarna vi lever efter stärker lagorden!

Konsekvensagerande. Alla ansvarar för att bevaka att den miljö vi tillsammans skapar är sund Agerar någon utanför ramarna, ger värderingskulturen alla medarbetare mandat att agera. Långt ifrån bekvämt i alla lägen, men med medvetna värderingar kan vi inte låta bli. Feedback är allas ansvar. Förmågan att ge feedback är inte något vi föds med, vi blir bra på det genom träning.

Vi är alla lika olika, tillsammans oslagbara.

Mia Hultman

Mia Hultman

Föreläsare, författare och förändringsledareMiaHultman.se
Mia Hultman är en av Sveriges ledande värderingsexperter och har arbetat med kommunikation, värdegrund och förändringsprocesser i över 25 år. Hon är också författare till ett flertal böcker på området, liksom en mycket uppskattad föreläsare och återkommande skribent här på HR-bloggen.
Mia Hultman
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny