5 takeaways från SourceCon Europe 2018 – HRbloggen.se
Hem » rekrytering

5 takeaways från SourceCon Europe 2018

Av den 20 juni 2018 942 visningar
REKRYTERING. Sofia Broberger jobbar som Tech Recruiter och besökte förra veckan SourceCon Europe 2018 i Budapest. Här sammanfattar hon sina take aways från eventet.

Sourcecon - Johnny Campbell
Johnny Campbell på SourceCon i Budapest. Foto: Sofia Broberger.

Tänk dig ett event med 300+ deltagare från 34 länder, alla lika nördigt intresserade av hur man kan hitta, ta kontakt med och attrahera svårflörtade kandidater. Och att under 48 timmar få lyssna på fantastiska föreläsare, delta i hackathon, utbyta erfarenheter och lära känna nya vänner som brinner lika mycket som du för det här med sourcing…

För dig som inte känner till SourceCon sedan tidigare kan jag kortfattat beskriva det som ett community av rekryterare och sourcers/researchers. Det hela startade i USA och bygger på att alla delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter, som en enda stor familj.

Så, vad tar jag då med mig från årets fantastiska event i Budapest 12–13 juni?

1. Dela med dig för att få ny kunskap

Av Jan Tegze och Maisha Cannon tar jag med mig att man måste dela med sig av sin kunskap för att få ny kunskap – i stället för att behålla knepen för sig själv som någon slags affärshemlighet. Något jag upplever att rekryteringsbranschen i Sverige idag är dåliga på. Om man öppnar upp och delar med sig, får man så mycket mer tillbaka. Detta är något jag har bestämt mig för att anamma.

2. Beetendebaserad sourcing

En annan viktig take away är att majoriteten av all kandidatdata hittar du utanför LinkedIn. Jag jobbar redan idag väldigt datadrivet, och försöker leta kandidater utifrån beteenden och intressen hellre än nyckelord. Därför lyssnade jag självklart på Guillaume Alexandres session ”How to enrich sourcing data to reveal hidden talents”. För er som vill hitta kandidater även den dag LinkedIn inte längre finns (tro mig, det kommer hända!), rekommenderar jag starkt att ni börjar följa Guillaume.

Även Shane McCusker är inne på samma spår. Efter hans fantastiska föreläsning har jag tagit till mig hur jag kan använda hans verktyg Intelligence Search ännu bättre, en riktigt eye-opener!

3. Var kreativ i din kontakt med kandidater

För att få mer inspiration kring hur man kan jobba för att komma i kontakt med kandidaterna, lyssnade jag på Sjamilla Van der Toorens föreläsning ”How to use developer tools to send creative outreaches” och Mark Lundgrens föreläsning ”Scaling personalized outreach – using video in your cold contact emails”.

Jag trodde att jag var bra på att skriva personliga mail till potentiella kandidater, men insåg att jag har mycket kvar att lära! Sjamilla var fantastiskt inspirerande och bjöd på många kreativita exempel. Dock är hennes arbetssätt svårt att skala upp, så jag kommer nog snarare att följa Marks exempel och börja använda mig mer av video.

4. Bli en hacker

Då jag innerst inne är lite av en tekniknörd, såg jag extra mycket fram emot Victor Sorokas föreläsning ”What is Penetration Testing and Why You Should Use It in Your Next Sourcing Assignment?”. Man behöver inte kunna koda för att bli en hacker, det räcker med att man har rätt mindset. Victor visade exempelvis hur man med enkla medel kan få fram en lista på alla ACCA-krediterade revisorer i världen.

Jag funderar nu på att köpa boken han rekommenderade ”The Web Application Hacker’s Handbook: Finding and Exploiting Security Flaws” för att se om även jag kan lyckas bli en hacker – trots att jag åkte ut redan i första omgången av tisdagskvällens Hackathon (!).

5. Använd smarta verktyg

Jag intresserar mig mycket för verktyg som kan hjälpa mig i mitt arbete och använder redan idag en hel del Chrome extensions. Särskilt Chris Long och Iker Jusue sprutade under eventet ur sig tips på olika verktyg. Så nu har jag en lång lista med nya verktyg att testa och utvärdera. Frågan är bara hur jag ska hinna? Då tid är något jag har ont om, blir nog calend.ly det jag testar först.

Men det jag främst tar med mig från eventet är nog ändå alla fantastiska människor som jag fått äran att lära känna och som jag kan lära mig mycket av.

Under HR-bloggens seminarium Rekrytering 3.0 kommer jag i sann SourceCon-anda att dela med mig av mina insikter kring beteendebaserad sourcing och vilka verktyg som kan stötta en i det dagliga sourcingarbetet. Förhoppningsvis kan jag hjälpa er att bli bättre rekryterare och sourcers/researchers – och ni mig!

Sofia Broberger
Sofia arbetar idag som inhouserekryterare på Bonnier Broadcasting och frilansar inom sourcing. Sofia arbetar datadrivet och trivs bäst när hon får vara kreativ och hitta nya lösningar och arbetssätt utanför LinkedIn. Hon blir extra glad när hon lyckas lösa en rekrytering som verkat hopplös.
Sofia Broberger
Sofia Broberger

Senaste inlägg av Sofia Broberger (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny