Så tar HR nästa steg i sin digitalisering – HRbloggen.se
Hem » digital HR, läsvärt, rekrytering

Så tar HR nästa steg i sin digitalisering

Av den 17 april 2018 942 visningar
DIGITAL HR. HR spelar en viktig roll för organisationens digitalisering – men släpar ironiskt nog efter i sin egen. Ambitionerna finns, men resurser saknas ofta för att digitalisera viktiga processer som rekrytering och onboarding.

Digital HR - Scrive

Allt är inte guld och gröna skogar i digitaliseringens framfart. Även om HR har en viktig roll som förändringsagent, ligger svenska HR-avdelningar ganska långt efter i sin egen digitalisering.

HR behöver ta plats
– De flesta HR-avdelningar har inget riktigt HR-system. Man har lön, eftersom man måste ha det. Men inte så mycket mer – och då kan man inte jobba lika smart som man skulle kunna göra. Det menar Henrik Ladström, som jobbar som digital HR-konsult på Knowit HRM.

Henrik Ladström - Knowit Insight– Ambitionen finns: HR förstår att det skapar ett värde för organisationen att vara mer digital. Att man inte är där ännu beror både på HR själva och på att man inte får de resurser som krävs, eftersom det är ”cash in” som gäller i ledningens synsätt.

Resultatet blir att HR halkar efter. Henrik menar att HR som avdelning måste gaska upp sig och ta plats – vilket man intressant nog kan göra med hjälp av digitala verktyg.

Skilj på datorisering och digitalisering
– Många HR-avdelningar nöjer sig med datorisering, alltså att utföra samma arbetsuppgifter som tidigare med dator istället för på papper. Men då missar man alla de nya möjligheter digitaliseringen erbjuder genom automatiserade processer, analysverktyg och andra häftiga funktioner.

Henrik Ladström betonar att digitalisering inte nödvändigtvis handlar om rationalisering och effektivisering i den mån att man ska jobba snabbare. Det handlar snarare om att jobba smartare och mer kvalitativt.

Skapar rättvisare rekrytering
För att förklara, tar Henrik exemplet med ”traditionella” arbetssätt vid rekrytering, som till stor del bygger på magkänsla.

– Man lägger ut en annons, får in kandidaternas alla CV och personliga brev – som man sedan baserar sitt manuella urval på. Detta förfaringssätt skapar en ojämlik situation bland de arbetssökande. Rekryterare väljer gärna människor som är som en själv. Det är ju ren socialpsykologi!

Digitaliseringen möjliggör ett rättvisare urval genom exempelvis blindtestning av kandidaterna, menar Henrik.

– Tester förutsäger generellt arbetsprestationen mycket bättre än ett CV, som egentligen mest visar hur länge en viss kandidat har pluggat eller ej.

Ger mer tid till människan
Henrik framhåller också att HR genom digitaliseringen kommer att få mer tid över till organisationsutveckling och till människan i organisationen.

– Med hjälp av ökad data kommer man att bättre kunna förstå medarbetarnas behov och därmed skapa en bättre arbetsplats. Vi pratar till exempel just nu med många kunder om robotisering av löneprocesserna, som ju behöver göras snabbt och precist. Och vips, så får HR mer tid över till andra saker – som till exempel att vara närmare människan.

Veta mer?

Företaget Scrive – som erbjuder tjänster för e-signering – har tagit fram en rapport ”Rekrytering & Onboarding i den digitala eran”, där du får lära dig mer om HR-avdelningens nästa steg.

Ladda ner rapport »

Fotnot: Detta inlägg är sponsrat av en samarbetspartner som vi på HRbloggen.se kan rekommendera.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Ingen kommentar »

 • Sture Ragnehag skriver:

  Hej på Er,

  Henrik Ladström har så rätt i sin artikel att HR som förändringsledare, enl Ulrich modell, ligger efter i digitaliseringen.

 • Konsulten menar att digitaliseringen erbjuder automatiska processer, och analysverktyg. Att HR med hjälp av ”ökad data” kommer att bättre kunna förstå medarbetarnas behov.

  Kunskapsanalytiker menar att HR måste söka nya sakliga arbetsuppgifter för att kunna ”cash in” en påtaglig digitaliserad nytta för sitt företag.

  Se blogg på http://www.kunskapsvetenskap.se
  ”HR svagt mot ekonomer och ingenjörer”

  Kerstin I. M. Holm
  Kunskapsanalytiker
  Fil.dr. i pedagogik

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny