AI-robot ska ge rättvisare rekrytering – HRbloggen.se
Hem » digital HR, rekrytering

AI-robot ska ge rättvisare rekrytering

Av den 26 april 2018 942 visningar
REKRYTERING. Artificiell intelligens ger nya möjligheter till rättvisare rekrytering. Svenska TNG blir nu först ut i världen med att testa en AI-robot för att genomföra och analysera objektiva intervjuer. Säg hej till Matlda!

ai robot matlda

Digitaliseringen innebär många nya spännande möjligheter till bättre och effektivare HR-processer. Exempelvis kan artificiell intelligens bidra till ett rättvisare urval i rekryteringen.

Rekryterings- och bemanningsföretaget TNG har sedan tidigare specialiserat sig på objektiv och fördomsfri rekrytering. Företagets jobbsökare behöver varken lämna personligt brev, uppge sitt namn, ladda upp porträtt eller skriva in sin ålder.

Omprogrammerad från äldreomsorgen
Nu tar TNG nästa steg och investerar i AI-roboten Matlda, som är utvecklad i Australien där hon i många år använts framgångsrikt inom äldreomsorg och förskola. Matlda har nu omprogrammerats till att fungera i rekryteringssammanhang.

– Det primära syftet med vår investering i en AI-robot är att vi ska lära oss hur vi kan ta tillvara tekniken för att bli bättre på att rekrytera fördomsfritt, berättar TNG:s VD Åsa Edman Källströmer.

– Roboten kommer att assistera våra rekryterare för att göra vissa urvalsprocesser mer hanterbara, så att våra rekryterare kan fokusera mer på det personliga mötet. Innan dess ska Matlda förstås testas och utvärderas, förtydligar Åsa Edman Källströmer.

Talar svenska och läser känslor
Matlda pratar svenska, är ofarlig för kandidaten och kan läsa av mänskliga känslor. När hon är färdigtränad, och fungerar som tänkt, kommer hon att hålla 25-minuters intervjuer med standardiserade frågor till alla kandidater i en rekryteringsprocess, samt sammanställa och analysera ett objektivt kvantifierat bedömningsunderlag.

Målet är att Matlda på sikt ska kunna användas för enklare urvalsintervjuer vid större volymrekryteringar, i syfte att säkerställa ett mer objektivt och kvalitativt kandidaturval.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny