Konflikter del 3: Kritik väcker ilskan inom oss – HRbloggen.se
Hem » arbetsmiljö

Konflikter del 3: Kritik väcker ilskan inom oss

Av den 23 mars 2018 942 visningar
KONFLIKTHANTERING. Hur rätt du än har i kritiken du levererar till en medarbetare, leder den sällan till önskat resultat. Karin Isberg förklarar de destruktiva mönster som utlöses av kritik och som ofta leder till konflikt.

Kritik är ett angrepp

Vi har kommit fram till den tredje delen i den här artikelserien och nu undrar du kanske vad kritik har med stress och konflikter att göra? Svaret är enkelt: Kritik är en form av angrepp på dig.

När du blir kritiserad känner du dig ifrågasatt, anklagad och nedvärderad. Det är en attack mot din personlighet, och när du blir attackerad går du till försvar genom att antingen gå till motattack (det vill säga fäkta) eller dra dig undan (det vill säga fly) – precis som du skulle göra vid vilket angrepp som helst. Hjärnan upplever alltså kritik som ett hot och därför aktiveras stress.

Leder till negativ spiral
Nu tänker vi oss att du kritiserar en kollega och han/hon blir arg. Det är helt i sin ordning. Ilskan är ett tecken på att din kollega försöker skydda sig mot dig.

Och hur reagerar du när någon blir arg bara för att du levererar några helt rimliga synpunkter på hur hon/han beter sig? Antagligen blir du arg tillbaka, eftersom du upplever din kollegas ilska som ett hot och en attack mot dig.

Därmed har en spiral satts igång som började med att du uttryckte en kritisk åsikt och som sannolikt slutar med att du och din kollega antingen hamnar i ett fullskaligt bråk eller att en av er drar sig undan och lämnar den andra sårad och frustrerad. Det är ett vanligt mönster i konflikter och det finns ingenting positivt alls i det.

Kritik är dessutom destruktivt av två andra anledningar:

  • Det går inte att lyssna på den som kritiserar
    Eftersom kritik upplevs som en attack mot dig och din personlighet kommer du att försvara dig mot det som sägs i stället för att lyssna och ta åt dig. Det gör att kritik förstör alla möjligheter att lösa problem konstruktivt.
  • Du gillar inte dem som kritiserar dig
    Det är naturligt att du tycker om dem som tycker om dig och din personlighet. Om någon kritiserar dig får du en känsla av inte riktigt vara omtyckt av honom/henne. Det leder till att du i din tur tycker sämre om den personen. Det är inte det minsta konstigt. De som kritiserar dig känns otrevliga. Du gillar dem inte.

Har du rätt att kritisera?
Nu tänker du kanske ”Men jag måste väl ändå ha rätt att kritisera mina kollegor?” Och svaret på den frågan är: Ja, du har all rätt i världen att uttrycka dig precis som du vill.

Men om du ställer dig frågan ”Får jag de resultat som jag hoppas genom att vara kritisk?” kommer du antagligen fram till att kritik inte fungerar. Och varför ska du fortsätta använda ett beteende som inte leder till någonting annat än sårade känslor, bråk och dålig stämning?

Vill du lära dig mer om hur du hanterar konflikter, kritik och ilska på jobbet?

Då ska du anmäla dig till HR-bloggens utbildning ”Konflikthantering på nytt sätt” med Karin Isberg som kursledare. Du får bland annat lära dig konkreta metoder för att skapa en arbetsplats utan onödiga konflikter och irritationer. Läs mer och anmäl dig här »

Karin Isberg

Karin Isberg

Interim HR-chef och livscoachKarin Isberg
Karin Isberg är livscoach utbildad i neurovetenskap och positiv psykologi. Parallellt med sitt uppdrag som HR-chef håller hon föredrag och workshops om stresshantering och konfliktlösning. Hon har även hunnit med att coacha VD:ar, svara på läsarfrågor i tidningarna Amelia och MåBra samt skriva sex böcker om stress, mental hälsa och välmående.
Karin Isberg
Karin Isberg
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny