Frihet som drivkraft i arbetet – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Frihet som drivkraft i arbetet

Av den 23 februari 2018 942 visningar
MOTIVATION. Fredrik Fernström är entreprenören som infört fria arbetstider och fri semester för sin personal. Han är övertygad om att frihet ger ökad motivation och arbetsglädje – och bidrar till bättre prestationer.

frihet på jobbet

Först och främst: Jag är ny här och har fått det stora nöjet att dela med mig av mina tankar och erfarenheter kring rekrytering, HR, motivation och kultur. Jag är en entreprenör med intresse för alla områden som bidrar till mitt och mina kollegors glädje och välbefinnande.

I det här inlägget kommer jag att fokusera på ämnet frihet, något jag brinner mycket för! Ett av mina intressen är hur vi kan kombinera frihet med en anställning – där det sistnämnda indikerar att man ger upp en del av sin frihet (lyssna bara på ordet anställning) – och att göra det till något nytt och positivt för alla parter.

Fria arbetstider
I mina företag har vi sedan 4 år tillbaka fria arbetstider. Det innebär helt enkelt att man jobbar när man vill. För att göra det rättvist, så har man fortfarande en arbetsvecka som bör landa runt 40 timmar (det är upp till var och en att ha koll på själva). Du kan läsa mer om våra fria arbetstider och vad som inspirerat oss i mitt blogginlägg här eller i den guide jag skrivit här.

Fri semester
Nyligen har vi också introducerat ökad frihet kring semester. Man tar själv ledigt när man vill och ansvarar själv för att det fungerar runt om. Alltså att kunder och kollegor informeras om att man är borta. Var och en har fortfarande ett visst antal betalda semesterveckor. Vill man vara ledig mer än så är det helt okej, men då blir det obetald ledighet. Syftet här är framför allt att man inte ska behöva be om lov för att vara ledig. Här berättar jag mer om hur vi kom fram till att införa fri semester hos oss.

Drivkraft att prestera bättre
Vad är det då som gör att vi i mina företag har så bra erfarenhet av att ge alla stor frihet över sin arbetssituation? Kan det vara så att man helt enkelt värdesätter att kunna komma och gå som man vill, och därför gör ett bättre jobb för att inte förlora denna förmån? Nja, jag tror faktiskt inte att den oron ens existerar här.

Eller är det att var och en växer lite av att få ta eget ansvar och bestämma själv? Absolut, det har betydelse. Men jag tror inte det heller är avgörande, utan mer en bonus. Dessutom finns det många andra sätt att uppnå självbestämmande i arbetet.

Nej, det som jag däremot börjar landa i skapar riktigt stark motivation med frihet, är livsstilen. I begreppet livsstil kan jag väga in så många saker. För vissa handlar det om att lösa livspusslet: Att kunna komma till jobbet tidigt på morgonen och gå tidigt på eftermiddagen, för att hinna spendera tid med sina barn, sin partner eller något annat. För andra innebär det exempelvis att skapa flow genom att sitta och koda på natten, trött och taggad på en och samma gång.

Självstyre kombinerat med trygghet
Oavsett vad, så tillåter frihet var och en att bygga en livsstil man gillar. Och det tror jag skapar riktigt stark motivation, drivkraft och glädje i livet. Nästan alla jag pratat med har någon form av idé om hur de vill att deras liv ska se ut. Friheten att styra mycket själv, samtidigt som man har fördelarna med en trygg anställning, gör att man kan kombinera glädjen av att vara en del av en arbetsplats – samtidigt som man kan forma sin egen livsstil!

För mig är detta en lika enkel tanke som det är revolutionerande. Ofta pratar vi om ”jobb” och ”arbetsliv”. Denna indelning kommer nog alltid finnas kvar, men kan vi skapa förutsättningar där frihet gör att dessa två vävs samman bättre? Jag tror det. Och jag tror att frihet är en av de viktigaste delarna i det!

Vad tycker du?

Fredrik Fernström

Fredrik Fernström

Entreprenör – driver företagen Ment.career, Invise och Thatsup.se
Egen företagare sedan 21 års ålder. Är eld och lågor över att få mina företag att fortsätta växa – och bli en smartare entreprenör på vägen. Jag vill bidra till att skapa en livsstil för mig och mina kollegor som är bra för individen, samhället och vår värld. Jag ser mig själv som kreativ och drivs av att bygga och skapa runt omkring mig.
Fredrik Fernström
Fredrik Fernström

Senaste inlägg av Fredrik Fernström (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Ingen kommentar »

1 Pingbacks »

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny