Chefen behöver också feedback! – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Chefen behöver också feedback!

Av den 12 februari 2018 942 visningar
FEEDBACK. Dagens chefsutvärderingar är ofta trubbiga som instrument för att utvecklas i sin ledarroll. HR-chef Daniel Almstedt efterlyser mera feedback direkt från medarbetarna.

feedback till chefen

Under de senaste åren har vi kunnat läsa en massa om hur man som chef bäst coachar, ger feedback till och motiverar sina medarbetare. Vilket förstås är jättebra och utvecklande.

Trubbiga instrument
Däremot har jag inte läst något om det omvända: hur medarbetare på bästa sätt ger sina chefer feedback och coachning i syfte att stärka deras ledarskap.

Det är kanske något naturligt i just era organisationer, men jag betvivlar att de flesta jobbar aktivt med denna fråga. Givetvis utvärderas chefer genom olika enkäter och vid uppföljningar kring mål och prestation. Dessa instrument är dock rätt trubbiga och säger inte så mycket om hur medarbetarna uppfattar chefens ledarskap.

Efterfråga feedback
För att få en bättre förståelse tror jag att dialogen behöver tas direkt mellan chef och medarbetare. Och för att lyckas med detta behöver vi som chefer ta eget initiativ och efterfråga feedback av våra medarbetare – även om det säkert känns läskigt för många.

Själv har jag som relativt ny chef exempelvis fått återkopplingen att komma med mer konstruktiv kritik. I det fallet landade vi i att medarbetaren ifråga mest behöver coachning och att vi ibland hjälps åt att tänka ut den bästa lösningen.

Frågorna som behöver ställas
Så varför inte ha nedan frågor som en återkommande punkt vid era samtal framöver? På min arbetsplats har vi liknande i våra medarbetardialogsmallar.

  • Vad tycker du jag har gjort bra i min chefsroll på sistone? Varför?
  • Vad tycker du jag gjort sämre i min chefsroll på sistone? Varför?
  • Vad kan jag utveckla i mitt beteende för att bli en bättre chef?

Våga pröva! Vad är det värsta som kan hända? 🙂

Daniel Almstedt
Daniel har det övergripande ansvaret för HR-arbetet på Casino Cosmopol i Stockholm med drygt 500 anställda. Personalvetare med kunskaper och erfarenheter på såväl bredden, höjden och djupet. Intraprenör ut i fingerspetsarna – som alltid ser nya möjligheter.
Daniel Almstedt
Daniel Almstedt

Senaste inlägg av Daniel Almstedt (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Ingen kommentar »

  • Andreas Finnman skriver:

    Idén är bra men det funkar knappast i den formen eftersom man som underordnad är i den direkt beroendeställning till sin chef. Således har jag svårt att tro att feedbacken kommer vara ärlig, blir nog lätt att man anpassar den för att inte missgynna sig själv.

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny