Operativ bemanningsplanering optimerar resurserna – HRbloggen.se
Hem » digital HR

Operativ bemanningsplanering optimerar resurserna

Av den 31 januari 2018 942 visningar
WORKFORCE MANAGEMENT. Att planera rätt personal till rätt arbetsuppgift och vid rätt tidpunkt, är ett komplicerat och tidskrävande pussel. Ett webbaserat bemanningssystem hjälper er att optimera resurserna – och ökar flexibiliteten för alla parter.

bemanningsplanering – workforce management

För de flesta företag är de mänskliga resurserna de viktigaste – och dyraste – resurser man har. Vi kan fylla huset med maskiner och material, men utan människor finns det ingenting. Och finns det inget sammanhang mellan de anställda och de uppgifter som ska lösas, kan det bli en dyr affär för företaget!

Att planera rätt personal med rätt kvalifikationer till rätt arbetsuppgift och vid rätt tidpunkt, är ett komplicerat och tidskrävande pussel. Det finns många faktorer att ta hänsyn till i bemanningsplaneringen:

  • Bemanningskrav i förhållande till vad som skall göras
  • Dynamik i efterfrågan som påverkar bemanningen
  • Medarbetarkvalifikationer
  • Kollektivavtal och lokala överenskommelser
  • Närvaro och planerad frånvaro
  • Medarbetarnas önskemål
  • Oförutsedd frånvaro, t ex sjukdom eller möten

Effektiv planering ett måste
Även med de bästa intentioner uppstår fel och förändringar, som kan leda till lägre produktivitet, ökade kostnader och risker. Så varför överhuvudtaget ta fram en bemanningsplan – när man ändå inte kan förlita sig på den? Först och främst för att man då har en bra utgångspunkt vid korrigering av oväntade händelser när planen väl tillämpas.

Dynamiken i de flesta leveransprocesser driver dessutom efterfrågan på enkel, flexibel och effektiv bemanningsplanering för att optimera resurserna. Särskilt vad gäller personalintensiva processer med en betydande andel tim- och visstidsanställda. Eller i en decentraliserad leveransprocess hos externa kunder, där det krävs att bemanningsprocessen når ända ut till enskild slutanvändare.

Vinna-vinna för alla parter
Med ett webbaserat Workforce Management-system får bemanningsansvariga ett verktyg för att flytta planeringen ut ”på golvet”, nära den enskilda medarbetaren. Det ger möjlighet att effektivisera planeringen och uppnå bättre överblick.

Och genom att öppna upp för självbetjäning via mobila enheter får de anställda enkel åtkomst till sina egna arbetstider – och kollegors scheman – samt saldon på semester- och flexkonton. Dessutom kan medarbetaren ange önskan om semester eller ledighet, byta skift med en kollega eller flagga sina arbetspass ”till salu”. Medan arbetsledaren snabbt kan avgöra om en önskan kan beviljas eller avvisas.

Operativ bemanningsplanering med inslag av självbetjäning bidrar alltså inte bara till att öka företagets produktivitet. Det ökar också flexibiliteten – både för företaget och för de anställda. Med andra ord en riktig vinna-vinna situation!

Här kan du läsa mer om fördelarna med ett webbaserat Workforce Management-system »

Fotnot: Detta inlägg är sponsrat av en samarbetspartner som vi på HRbloggen.se varmt kan rekommendera.

Henrik Trolle

Henrik Trolle

SverigechefMark Information
Henrik Trolle är Country Manager för Mark Information Sverige – en ledande leverantör av Workforce Management-system i Norden.
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny