Konflikter del 1: Kritik, ilska och stress
KONFLIKTHANTERING. Kritik, konflikter och dålig stämning på arbetsplatsen hänger ofta ihop med stress. Vi förklarar hur i en ny artikelserie, signerad stressexperten Karin Isberg.
Att bli arg och kritisk på jobbet är inte ovanligt. Men som du säkert själv har erfarenhet av, leder det sällan till konstruktiva lösningar – utan bara till konflikter.
De vanligaste resultaten när du och en kollega har varit arga och kritiska mot varandra, är antagligen att ni båda har fått sårade känslor, känt er missförstådda och att ni har distanserat er från varandra.
Evolutionen påverkar
Så varför reagerar vi ändå med att bli arga och kritiska – trots att det inte leder till någonting konstruktivt? För att begripa detta behöver du förstå stress. Och för att förstå stress behöver du tänka på mänsklighetens utveckling.
Föreställ dig att du är en människa som lever på savannen för hundratusen år sedan. För att överleva behöver du skaffa mat, skydda dig mot rovdjur och vara på din vakt mot människor från andra grupper, så att de inte dödar dig i sin jakt på föda.
När din hjärna uppfattar ett hot, signalerar den stress och kroppen svarar med en serie reaktioner som brukar sammanfattas som ”fäkta eller fly”: Antingen slåss du mot faran eller också springer du ifrån den för att öka dina chanser att överleva. Detta innebär något av följande två alternativ:
- Fäkta: Kropp och hjärna rustar sig för att slåss mot en fara. Du blir aggressiv och onyanserad. Det handlar om att döda eller dödas.
- Fly: Kropp och hjärna ställer in sig på springa iväg och gömma sig. Du blir rädd, drar dig undan och försöker distansera dig från det farliga.
Primitiva stressreaktioner
Nu spolar vi framåt i tiden och hamnar på 2000-talet. Om du möter någon som känns hotfull reagerar du precis som du gjorde på savannen. Och här kommer vi till själva poängen:
Du reagerar på det sättet även om människan framför dig inte är ute efter att skada eller döda dig, utan bara råkar vara en chef eller kollega som är på dåligt humör eller framför kritik på ett okänsligt sätt.
Din hjärna har redan hunnit uppfatta en möjlig fara och nu ska ditt liv räddas! Ju mer fientligt din motpart beter sig, desto mer intensiv blir din stressreaktion.
Fäkta eller fly i konflikter?
Du vet att du har en fäkta-reaktion som pågår i dig om du brukar tänka någon av följande tankar:
Jag vill döda dig. Jag vill skada dig. Du är en idiot. Må du ruttna i helvetet.
Allt det här innebär att du ”slåss” mot din kollega/chef mentalt och verbalt.
Du vet att det i stället är en fly-reaktion som pågår om du antingen ”stänger ner” och blir som en vägg eller om du tänker någon av följande tankar:
Ta mig härifrån. Jag vill inte hantera det här. Det här borde inte hända. Varför händer det här?
Oavsett om du brukar reagera med att fäkta eller fly, är det bra att vara medveten om att det är stresshormonerna som får dig att tänka och känna som du gör. Du styrs av primitiva överlevnadsreaktioner och din hjärna fungerar inte normalt. Det är helt naturligt att du reagerar som du gör. Det är inte ditt fel och det är ingenting som du kan styra över.
Men du är ändå inte maktlös inför situationen. Du kan visserligen inte styra över att stressen aktiveras i dig, men du kan styra över hur du hanterar den.
Så vad kan du göra för att hantera dina stressreaktioner? Ta ett djupt andetag och påminn dig själv med några enkla meningar:
”Jag är stressad, men min hjärna överskattar faran. Jag behöver inte slåss för att försvara mig. Jag kan behålla lugnet. Mitt liv är inte hotat. Personen som står framför mig beter sig otrevligt men han/hon är inte farlig”.
Vill du lära dig mer om att hantera konflikter, kritik och ilska på jobbet?
Då ska du anmäla dig till vår utbildning ”Konlikthantering på nytt sätt” med Karin Isberg som kursledare. Du får bland annat lära dig enkla konkreta metoder för att skapa en arbetsplats utan onödiga irritationsmoment och konflikter. Läs mer här »

Karin Isberg



Senaste inlägg av Karin Isberg (Se alla)
- Konflikter del 3: Kritik väcker ilskan inom oss - 23 mars 2018
- Konflikter del 2: Konstruktiv vs. destruktiv ilska - 16 februari 2018
- Konflikter del 1: Kritik, ilska och stress - 19 januari 2018
- 6 saker som gör HR till ett hot - 18 oktober 2017
Tags: arbetsmiljö, konflikter, konflikthantering, stress
Tyvärr så reagerar instinkterna snabbare än logiken. Det är ju därför man blir arg eller stressad. Man måste lära sig att tänka rätt innan något händer och hitta sätt att undvika att bli stressad. När man väl är där är det svårt att återfå kontrollen.