En kompetenskälla att ösa ur – HRbloggen.se
Hem » mångfald

En kompetenskälla att ösa ur

Av den 21 december 2017 942 visningar
MÅNGFALD. Många utrikesfödda tar med sig välbehövlig spetskompetens till svenska företag och organisationer. Här är några kvalificerade kandidater – som trots validerade akademiska utbildningar och svenskastudier ännu är tillgängliga att bidra till er framgång.

Jobbkandidater Antenn

Kompetensglappet på den svenska arbetsmarknaden har aldrig varit större än nu. Paradoxalt nog har arbetsgivare svårt att hitta rätt kompetens – samtidigt som många kompetenta kandidater går arbetslösa.

Slutet för kompetensparadoxen?
Jag skrev redan för fyra år sedan att Sverige troligtvis har världens mest välutbildade taxikår. Och att vi definitivt är sämst av alla 34 OECD-länder på att få in utrikesfödda på arbetsmarknaden.

Men nu tycker jag mig skönja att många arbetsgivare vågar se mer till potentialen än ett klockrent CV. Fördomsfria rekryteringstrender och nytänkande urvalsmetoder bidrar till förhoppningar om att detta även gäller invandrad kompetens.

Kvinnor i fokus
Det krävs förstås också arbetsmarknadspolitiska initiativ. I tidigare artikel berättade vi om det lovvärda projektet ”Enklare vägar till jobb”, som drivs av omställningsbolaget Antenn och är en del av Tillväxtverkets satsning på att få nyanlända och långtidsarbetslösa i arbete.

Utrikesfödda kvinnor har ofta fler barriärer att ta sig igenom än vad både utrikesfödda män och Sverigefödda kvinnor har. Särskilt om deras kompetensområde ligger inom traditionellt manliga branscher. Därför väljer vi här att lyfta några av projektets högkvalificerade kvinnliga kandidater.

Maja MijacMaja D Mijac
Civilingenjör inom kemi och kemiteknik

Maja Mijac är en självgående civilingenjör som älskar utmaningar och brinner för att få använda sina naturvetenskapliga kunskaper till att förbättra människors hälsa.

Majas kandidatprofil

Utbildning
Maja har en validerad examen i kemi och kemiteknik vid Montenegros Universitet, motsvarande en svensk civilingenjörsexamen à 300 poäng. Här i Sverige har Maja kompletterat med att läsa SFINX, intensiv svenska för ingenjörer i 18 månader i samarbete med KTH.

Arbetslivserfarenhet
I hemlandet Makedonien jobbade Maja inom livsmedelsindustrin, bland annat som processingenjör med att kvalitetssäkra och utbilda i HACCP. Sedan Maja kom till Sverige 2011 har hon arbetat med administration och kommunikation hos ett fastighetsbolag i Stockholm.

Karriärmål och personliga egenskaper
Majas målsättning är att få påverka människors hälsa genom ett arbete inom kemi, kemiteknik och naturvetenskap. Helst där hon även får användning av sina erfarenheter inom kommunikation, ledarskap och mångfald. Som person är Maja självgående, fokuserad och noggrann och drivs av att få lära sig nya saker.

Kanitha SatheesKanitha Sathees
Laborant med master i växtbiologi från SLU

Kanitha är en ambitiös laborant med examina i både växtbiologi och jordbruksvetenskap. Hon söker en utmanande position, där hennes kompetens verkligen sätts på prov.

Kanithas kandidatprofil

Utbildning
När Kanitha kom till Sverige för åtta år sedan, hade hon en kandidatexamen i jordbruksvetenskap i bagaget. År 2016 tog hon även masterexamen i växtbiologi vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Kanitha har även kompletterat sin flytande engelska med svenskastudier.

Arbetslivserfarenhet
I Sri Lanka jobbade Kanitha som laboratorieassistent och som gymnasielärare i biologi och fysik. Här i Sverige har hon skaffat sig ytterligare erfarenheter som laborant inom molekylärbiologi och genetisk utrustning.

Karriärmål och personliga egenskaper
Kanitha är en ambitiös, ansvarsfull och initiativtagande person som söker en utmanade position där hon får chans att demonstrera sina färdigheter. Hennes styrkor inkluderar att prestera väl under press, utveckla starka relationer med olika människor samt nyfikenhet att lära sig nya saker.

Diana Ion Diana Ion
Försäljningsanalytiker inom olja och energi

Diana är en driven och socialt begåvad försäljningsanalytiker med flerårig erfarenhet från petrokemisk industri, kryddat med en kandidatexamen i kommunikationsvetenskap.

NYSS FÅTT JOBB GENOM PROJEKTET!

Några välmeriterade män

I projektets kandidatpool finns även en rad män med specialistkompetens och imponerande meriter. Eller vad sägs om:

  • Shahidul Islam, teknologie doktor i kemi och miljöteknik
  • Ali Al-Obaidi, maskiningenjör med inriktning fordonsteknik
  • Mahmoud Boriek, redovisningsekonom
  • Osman Hasan, datatekniker med examen i el/elektronik
  • Mousa Abdulatif, aluminiumsnickare
  • Fadi Philip Alchahaied, maskiningenjör med inriktning projektering och försäljning
HÄR kan du anmäla ditt intresse att få veta mer om alla kandidater »


Fotnot: Denna artikel är sponsrad av en leverantör som vi på HRbloggen.se varmt kan rekommendera.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny