Hitta kompetens, som du inte visste att du söker! – HRbloggen.se
Hem » mångfald

Hitta kompetens, som du inte visste att du söker!

Av den 15 december 2017 942 visningar
MÅNGFALD. Ser du mångfald som en tillgång? Vill du koppla rekryteringen till ett tydligt samhällsansvar? Ett nytt projekt i Stockholmsområdet ger dig enklare vägar till ny kompetens.

Enklare vägar till jobb

Många företag är i akut behov av arbetskraft. Samtidigt finns det en växande grupp arbetslösa. Det kan väl inte stämma? Jo, det finns nämligen en stor grupp talangfulla och tillgängliga nyanlända arbetstagare som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Förbereds i tre steg
Projektet ”Enklare vägar till jobb” har tagit fasta på den utmaningen och arbetar för att skapa bättre förutsättningar för arbetsgivare och kandidater att möta varandra. En vinst för alla inblandade. Företagen hittar rätt kompetens, och får mångfald och nya perspektiv på köpet. Medan arbetstagaren utan eget kontaktnät får en chans in i det svenska arbetslivet.

Samtliga drygt 300 kandidater i det Stockholmsbaserade projektet har noga förberetts för jobbsökandet i tre välbeprövade steg: personlighetstest, språktest och individuella coachningssamtal.

Rätt man för jobbet
Alaa Angel Jamra - AntennAlaa Angel Jamra är Talent Attractor hos Antenn och jobbar med projektet. Alaa har gjort samma resa som många av kandidaterna. Han kom till Sverige hösten 2012 och klarade SFI på rekordtid. I bagaget hade han en universitetsexamen i Business Administration från hemlandet Syrien och erfarenheter som chef för bland annat ett hundratal kundtjänstarbetare i ett telekomföretag.

Alaa tvingades dock lägga de rosa drömmarna på hyllan när det inte gick att få jobb inom det egna kompetensområdet.

– Som utbildad civilekonom med lång erfarenhet av chefspositioner blev jag matchad till ett jobb som busschaufför och fick en körkortsutbildning, berättar Alaa.

Hur sänka trösklarna?
Många arbetsgivare ser mångfald som en tillgång och vill koppla rekryteringen till ett tydligt samhällsansvar. Men då gäller det också att våga bredda invanda kravprofiler.

Ett konkret sätt för arbetsgivare att vara mer inkluderande, är att vidga synen på vad som är tillräckliga språkkunskaper och att öka förståelsen för nyanländas brist på referenser.

  • Om kandidaten kan göra sig förstådd på engelska, borde det exempelvis inte vara ett initialt krav att kunna perfekt svenska. Det går att träna upp efter hand.
  • Likaså gäller det att sänka kraven på fullgoda referenser när det handlar om kandidater som lämnat krig och länder med dålig infrastruktur.

– Fler arbetsgivare måste våga se olikheter som den tillgång det faktiskt är! Jag är glad och stolt att äntligen ha ett jobb som motsvarar min utbildning och där min erfarenhet bidrar till något viktigt, säger Alaa Angel Jamra.

Vill DU förstärka din organisation med ny kompetens – och samtidigt ge en person utan kontaktnät en chans i det svenska arbetslivet?

HÄR hittar du intressanta kandidater »

Fotnot: Denna artikel är sponsrad av en leverantör som vi på HRbloggen.se varmt kan rekommendera.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Ingen kommentar »

1 Pingbacks »

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny