#Arbetsfel – HR:s eget metoo-upprop – HRbloggen.se
Hem » arbetsmiljö, jämställdhet

#Arbetsfel – HR:s eget metoo-upprop

Av den 11 december 2017 942 visningar
#METOO. Även vi som förväntas hantera kränkningar på arbetsplatsen, blir utsatta för sexuella trakasserier. Nu startas ett #metoo-upprop för kvinnor och icke-binära inom HR och rekrytering!

metoo #Arbetsliv för HR

Jag blev kontaktad av HR-koordinator Elin Lundqvist, som länge tyckt att det saknats ett upprop för alla kvinnor och icke-binära som jobbar med HR och rekrytering eller som studerar till personalvetare.

– HR-medarbetare har ju ett unikt perspektiv på #metoo, eftersom vi ofta driver arbetet mot sexuella trakasserier – samtidigt som vi själva kan vara utsatta, säger Elin Lundqvist.

Svårt att få mandat för förändring
Elin inriktade sig redan under personalvetarstudierna på HR:s roll i inkluderingsfrågor. Bland annat genom en masteruppsats om hur jämställdhets- och mångfaldsarbete tar sig uttryck på olika nivåer i en organisation. Än idag brinner hon för inkluderande arbetsplatser och jobbar bland annat med lönekartläggning och aktiva åtgärder.

Elin Lundqvist – initiativtagare till #Arbetsfel

– Inte sällan är det svårt för HR att få mandat att skapa verklig förändring, noterar Elin. Det borde vara självklart att jobbet ska vara en plats där alla känner sig trygga och blir jämställt behandlade. Tyvärr har #metoo visat att vi har en lång väg kvar.

#Arbetsfel – för dig inom HR och rekrytering
Eftersom Elin saknade ett eget upprop för kvinnor och icke-binära inom HR-branschen, bestämde hon sig för att själv ta initiativet under hashtaggen #Arbetsfel.

– Jag startade en Facebook-grupp för några dagar sedan och den växer. Men eftersom det är en hemlig grupp är det svårt att nå ut med information om att vi finns – och därför behöver vi nu hjälp att sprida den.

Anledningen till att gruppen behöver vara hemlig, är för att medlemmarna ska skyddas från att personer utifrån ser att de är med i gruppen. Men hur ska vi inom HR då kunna gå med i gruppen och dela våra egna erfarenheter?

– För att komma med, måste en först och främst vara kvinna eller icke-binär och bli tillagd av en medlem och godkänd av mig. Det går också att kontakta mig via DM (direkt meddelande via Facebook Messenger, reds anm) så lägger jag till. För att dela historier går det bra att DM:a mig, skriva i vårt Google docs eller direkt i gruppen.

Här nedan kan du läsa hur uppropet #Arbetsfel lyder i sin helhet och få information om hur du själv ansluter dig.

Välkommen till metoo-uppropet #Arbetsfel – för HR/Personalvetare/Rekryterare

”Den här gruppen är där vi, kvinnor och ickebinära inom HR, samlas för att starta uppropet som kräver nolltolerans mot sexuella trakasserier på våra arbetsplatser. Vi vill med detta upprop även belysa att vi i vår yrkesroll stödjer organisationen i arbetet med att förebygga, åtgärda och utreda sexuella trakasserier och andra former av kränkningar – samtidigt som vi själva kan vara utsatta.

Alla dessa #metoo-upprop i olika branscher visar tydligt att det finns stora brister i arbetsgivares hantering av sexuella trakasserier. Vi kräver att få rätt verktyg, kunskap, stöd och mandat från ledare och chefer för att kunna bidra med vår kompetens i denna viktiga fråga.

Vi ger fullt stöd till varandra i vår yrkeskår och vi peppar varandra när det känns svårt.”

___

Vill du dela din berättelse om sexuella trakasserier, motstånd och utsatthet i arbetet mot sexuella trakasserier och diskriminering?

Då kan du:

Genom att DM:a eller skriva i Google docs behandlar jag dig anonymt och kommer med ditt samtycke endast att dela din anonymiserade berättelse i gruppen utan att skriva ut ditt namn. Väljer du att skriva direkt i gruppen kan jag däremot inte garantera din anonymitet.

Nu behöver jag din hjälp att bjuda in andra kvinnor och icke-binära personer som är yrkesverksamma eller studerar inom HR/personalvetare/rekrytering. TACK!

Hör gärna av dig om du har frågor!

Vänliga hälsningar,
Elin Lundqvist, initiativtagare till uppropet #Arbetsfel

TIPS för dig som vill lära dig mer om kränkningar på jobbet:

Anmäl dig till vårt seminarium den 1 februari 2018 »

Eller fördjupa dig genom att läsa på med vår hjälp:
Så förebygger du sexuella trakasserier »
5 steg: Sexanklagelser på jobbet – så agerar du som chef
Mobbning – ett dödligt arbetsmiljöproblem »
5 steg mot en mer jämställd arbetsplats »

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny