Robotarbetare tar över jobben, eller..?
DIGITALISERINGEN. Robotar och artificiell intelligens kommer att ta över alla jobb i framtiden… Är det verkligen så illa eller innebär automatiseringen rentav nya jobbmöjligheter?
Det skrivs en hel del domedagsartiklar om hur robotar och artificiell intelligens (AI) tar över allt fler jobb från vanliga människor.
Går du idag in på Max eller McDonalds blir det oftast både snabbare och mindre fel om du lägger ordern i beställningskiosken än hos kassapersonalen. Just snabbmatskedjorna har även sett försök med robotar som steker hamburgare.
Automatiserade uppgifter ger fördelar
Sodexo har börjat inspektera sina byggnadstak med kameraförsedda drönare. Det blir både snabbare och säkrare jämfört med när inspektören klättrar upp och gör undersökningen manuellt. Banker automatiserar rutinuppgifter som hantering av stulna kreditkort och får på så sätt mer tid över till att göra kunderna nöjdare.
Automatiseringen gäller inte bara fysiska robotar, utan även artificiell intelligens via datorprogram eller molnlösningar. Här är större delen av jurist- och advokatyrkena i farozonen, tillsammans med allt från baristor och kassapersonal till fotomodeller och DJ:s.
En studie från PWC visar att mellan 21 till 38 procent av dagens jobb helt eller delvis kommer att tas över av maskiner. En rapport från svenska Reforminstitutet är än mer pessimistisk och förutspår att hälften av svenska jobb är automatiserade inom 20 år. För den som känner sig orolig finns sajten willrobotstakemyjob, som kan ge en fingervisning om vad som komma skall.
Men är det verkligen så?
Då är det väl bara att ge upp och buga inför våra nya robothärskare? Precis som hela vävindustrin gjorde när den industriella revolutionen förde med sig vävmaskiner?
Nja, riktigt så blev det ju aldrig. Förvisso kunde en ensam arbetare göra samma jobb som 20 arbetskollegor med en vävmaskin, men det bidrog i själva verket samtidigt till betydligt fler jobb. Med högre arbetstakt kunde priserna nämligen sänkas och då ökade efterfrågan – vilket ledde till både fler vävare och en hel del jobb vid sidan av för att hantera efterfrågan.
Vi ser något liknande idag hos bjässen Amazon. Under de senaste tre åren har deras robotstyrka ökat från 1 400 till 45 000, de flesta inom lagerhanteringen. Samtidigt har deras anställningstakt av vanliga människor fortsatt, med en ökning på omkring fem procent per år. Robotarna automatiserar mycket, vilket håller ner priserna och ökar efterfrågan. Den ökade effektiviteten bidrar till att fler jobb skapas!
Se möjligheter istället för hinder
Det är givetvis betydligt svårare att förutse nya arbetsmöjligheter, än att se vilka befintliga som försvinner. Men de finns absolut där.
Se bara på hur tekniken används inom sjukvården för att snabbt analysera och ställa diagnos. Tänk vad en sådan utveckling kommer att innebära i större skala! Såväl kostnaden som tröskeln för att få träffa en läkare, ställa rätt diagnos och få adekvat hjälp kommer att sänkas rejält med de här systemen.
I stället för att fastna i egna analyser av data, kan exempelvis en VD använda tiden för att coacha sina anställda till bättre resultat. En journalist kan leverera fler artiklar om denne kan automatisera research eller slipper transkribera inspelade intervjuer. Kunddata, väderdata, bildinformation eller egentligen vilken typ av data som helst kan katalogiseras, indexeras och analyseras på ett ögonblick. Medarbetaren kan i stället agera direkt på resultatet som presenteras – och därmed få betydligt mer gjort.
Utbildning blir nyckeln
Men vad ska då alla de medarbetare vars jobb försvinner göra i stället? Här behövs både utbildning och satsningar på omskolning av den befintliga arbetsstyrkan. Sådana förändringar måste börja redan tidigt i skolåldern. I Sverige är slöjd fortfarande ett obligatoriskt ämne i grundskolan – till skillnad från programmering.
Att robotar och artificiell intelligens kommer stöpa om vår värld på väldigt många sätt råder det knappast något tvivel om. Men maskiner har ersatt, förenklat och snabbat upp vår arbetskapacitet i flera hundra år nu. Och folk slutar inte att vara kreativa bara för att automation introducerats på ett område.
Många av dagens jobb kommer att förändras, men nya kommer att uppstå och mänskligheten kommer att nå nya höjder tillsammans med maskinerna.

Erling Harald Kvalheim


Senaste inlägg av Erling Harald Kvalheim (Se alla)
- Robotarbetare tar över jobben, eller..? - 2 november 2017
Tags: arbetsliv, debatt, digital hr, trender