Så attraherar du talanger med rörlig media – HRbloggen.se
Hem » employer branding

Så attraherar du talanger med rörlig media

Av den 14 november 2017 942 visningar
EMPLOYER BRANDING. Filmformatet börjar bli alltmer givet för att nå ut med arbetsgivarerbjudandet till den yngre generationen talanger. Här är sex initierade ”do’s and don’ts” som hjälper dig att träffa rätt.

#youngpros – attrahera talanger

EVP är klart, budgeten är satt… Nu jäklar är det dags att attrahera talanger! Video ska ju vara bra, det är väl så man når de yngre generationerna numera?

Väcker intresse och förmedlar känslor
”När vi kommunicerar med ’millennials’ – som i snitt ser två timmar Youtube per dag – ligger utmaningen inte i att ta fram en film, utan att ta fram en film som inte tråkar ut dem”, säger Niklas Thorin utifrån sin erfarenhet som VD för produktionsbolaget Crisby Film.

Niklas menar att filmens uppgift i första hand är att väcka intresse, så att tittaren blir nyfiken på att ta till sig mer information. Det gäller att bygga en story, låta medarbetarna berätta – och att utnyttja det rörliga formatet för att förmedla känslor som inte går att kommunicera i text eller bild.

Viktigt kommunicera sitt WHY
Sofia Kacim - #YoungProsSofia Kacim – själv utsedd till en av Sveriges 101 Supertalanger av Veckans Affärer – coachar och föreläser om millennials och jakten på talanger. Hon tycker att många företag gör misstaget att inte vara tydliga med sina värderingar och sitt WHY, det vill säga varför de existerar utöver att tjäna pengar.

”Millennials dras till bolag som har ett högre syfte. Här behöver fler tänka till och bättre kommunicera sitt why”, säger Sofia Kacim, som också ser en stor outnyttjad potential att nå målgruppen millennials:

”Att börja i det rörliga är inte bara bra, utan nödvändigt för att nå sina framtida medarbetare”.

Sofia Kacim är just nu aktuell som programledare och coach i webbTV-serien #YoungPros – som syftar till att inspirera, engagera och få unga talanger att våga söka sig till sina drömjobb.

För arbetsgivare som vill profilera sig i #YoungPros finns möjligheter till samarbete. Läs mer här »

6 do’s and don’ts för rörligt material

DON’T – Rada upp ’corporate bullshit’ som att ni har högt i tak, en platt och flexibel organisation, en personlig arbetsplats, sköna kollegor och ett pingisbord.
DO – Bygg en trovärdig story utifrån vad ni vill kommunicera. Vill ni vara personliga? Se till att filmen får ett lättsamt och avslappnat tilltal. Vill ni berätta att det finns ‘goda utvecklingsmöjligheter’? Låt en av era supertalanger berätta om sin karriär hos er.

DON’T – Skriv ner en lista på allt ni vill kommunicera och säkerställ att det blir tydligt uppläst i filmen, som måste vara minst 2 minuter.
DO – Filmens funktion är inte i första hand att förmedla information, utan att väcka ett intresse så att tittaren senare vill ta till sig mer information. Ställ er frågorna: Var kommer tittaren att se filmen, hur stort tålamod har hen och hur berättar vi något intressant på den tiden?

DON’T
– Avsätt 0 kr i budget för spridning av filmen , den kommer ju att bli viral.
DO – Om målet är att kommunicera proaktivt med människor som inte aktivt letar jobb, måste filmen synas i andra kanaler än era egna. Köp media för minst lika mycket som produktionen kostar, definiera vilka nyckeltal som är viktiga för er (view rate, click through rate, etc.) och experimentera tills ni hittar er målgrupp.

DON’T – Säkerställ att en chef med stort C alltid förtydligar och adderar information efter att en medarbetare har talat. Vem vet bättre än chefen?
DO – Släpp taget, slappna av. Låt era kollegor berätta med egna ord hur det är att jobba hos er. Risken är att chefen är allt för insatt i processer om vad som ska kommuniceras – och inte vad tittaren vill se.

DON’T – Gör filmen till en ledningsgruppsprodukt och lansera den med stor överraskning till era medarbetare.
DO – Involvera era medarbetare, som står närmare målgruppen än du själv, tidigt i processen och forma innehållet efter dem. Slutresultatet kommer bli bättre och viljan att dela filmen ökar eftersom de varit delaktiga i produktionen.

DON’T – Gör filmen till en rörlig version av en jobbannons eller webbsida.
DO – Energin när man kliver in på kontoret eller stoltheten över ett bra teamwork… Låt filmen förmedla känslor som inte går att förmedla i text eller bild.

Källa: Niklas Thorin, Crisby Film

Fotnot: Denna artikel är sponsrad av en leverantör som vi på HRbloggen.se varmt kan rekommendera.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny