Välj rätt rekryteringsleverantör genom att mäta ROI
REKRYTERING. Att köpa tjänster inom rekrytering kan kännas som en djungel. Anna Helin reder ut vilken data du bör kräva av dina samarbetspartners och hur du räknar ut ROI för att välja rätt leverantör, baserat på faktiskt resultat.
Utbudet av rekryteringstjänster är enormt och hundratals säljare för olika system, annonskanaler och byråer slåss om att få träffa JUST dig. Alla utlovar högt värde, men få kan visa statistik på sina resultat. Att i den situationen kunna välja rätt utifrån magkänslan är en omöjlighet.
Relationsbaserade val
Tittar vi historiskt har rekryteringstjänster upphandlats på relationer. Det har varit ett bekvämt sätt för säljare och känts tryggt för dig som köpare. De bästa säljarna är nämligen experter på att få dig att känna dig hörd och sedd.
Jag säger inte att en god relation saknar betydelse, för utan ett förtroende kommer ert samarbete aldrig att fungera. Men det finns något som är ännu viktigare: resultatet som tjänsten eller produkten levererar – och vilket värde det skapar för ditt företag.
Nyckeltal och statistik
Värde och resultat mäts nästan alltid i kvantitativ data, siffror som inte tar hänsyn till mjuka värden. Det är troligtvis därför det dröjt med att föra in resultatbaserade utvärderingar i rekryteringsbranschen. Men i och med skiftet till digitala plattformar och social rekrytering, har vi helt plötsligt tillgång till data som beslutsunderlag.
Du som rekryterar har kanske en handfull olika annonskanaler i din rekryteringsstrategi. När du försöker utvärdera dina olika kanaler får du olika rapporter med antalet visningar och klick för varje annons. Men utan att veta hur många ansökningar, intervjuer och rekryteringar du får från varje annonskanal, kan du inte göra den grundläggande analysen. För att kunna veta vad din annonskanal är värd behöver du få siffror på följande:
- Visningar
- Klick
- Ansökningar
- Intervjuer
- Rekryteringar
Det är i de tre sista mättalen som det stora värdet ligger, annars kan du som bäst göra en kvalificerad gissning. Ställ därför som krav på dina leverantör och samarbetspartners att du vill veta exakt vilka ansökningar som ni fått från just dem och sätt upp rutiner internt för att kontinuerligt mäta detta. Först då kan du börja fatta datadrivna beslut och mäta er ROI (Return of Investment) på varje investering.
Så mäter du ROI för din rekrytering
I en grundläggande analys för att utvärdera din annonskanal vill du titta på antalet ansökningar, intervjuer och slutgiltiga rekryteringar som levererats under en tidsbestämd period för att sedan kunna jämföra den siffran med alternativkostnaden. Formeln för detta blir alltså:
Pris (kostnad för investeringen) / antal rekryteringar = Kostnad per rekrytering
Kostnad per rekrytering < Alternativkostnad
Genom att göra denna enkla beräkning för alla dina annonskanaler, får du snabbt en överblick över vilka kanaler som faktiskt levererar ett värde till er. Denna beräkning kan självklart också göras för antalet ansökningar och intervjuer, för att få en bättre helhetsbild av vad varje samarbetspartner levererar.
Lycka till!

Anna Helin


Senaste inlägg av Anna Helin (Se alla)
- Välj rätt rekryteringsleverantör genom att mäta ROI - 20 oktober 2017
Tags: big data, digital hr, gör-så-här, rekrytering
Håller med dig Anna om vikten av att mäta för att välja rätt leverantör. Riktigt intressant blir det om vi även mäter kvaliteten på rekryteringarna genom att titta på parametrar som hur länge de nyrekryterade också stannar och bidrar!
Dessa tal är naturligtvis viktiga, kanske till och med de viktigaste. Bör då dock kopplas ihop med hur arbetsgivaren skött introduktion och med grad av kvalitet ledarskapet. Mm.mm.
Håller helt med Annika! Kvalitetsmätningen har du helt glömt. Jag föreläste i torsdags för delar av Arbetsgivarverkets sektor 5 och då framförde flera myndighetsrepresentanter mer eller mindre missnöje med kvaliteten hos de kandidater som levererades från leverantören.
Jag tycker inte att artikeln ger rubriken rättvisa. Det är mycket svårare och mer omfattande att välja rekryteringsleverantör än vad du beskriver.
Jag som redaktör får ta på mig om rubriken inte motsvarar artikelns innehåll. Jag tror Annas poäng är att vi måste ställa krav på leverantörer att förse oss med data för att kunna mäta utfallet av exempelvis en annonskanal. Sedan behöver vi ju själva komplettera med interna KPI:er för att bedöma kvaliteten på rekryterade kandidater, t ex hur de presterar eller hur länge de stannar i bolaget.