Svensk ergonomi ger hållbara medarbetare – HRbloggen.se
Hem » arbetsmiljö

Svensk ergonomi ger hållbara medarbetare

Av den 11 oktober 2017 942 visningar
ARBETSMILJÖ. Skrivbordsergonomi går sällan hand i hand med snygg design. Men nu kan vi äntligen säga hej då till musarmen! Den svenska styrplattan Optapad förenar god arbetsmiljö med vackra linjer och den moderna teknik vi vant oss vid från smartphones och surfplattor.

Opapad - svensk ergonomi

I spåren av den ökade digitala användningen i arbetslivet, följer smärtsamma hälsoproblem som musarm, tennisarmbåge och spänningsvärk i nacke och axlar.

Hur arbetsmiljön är utformad och vilka hjälpmedel som finns att tillgå, är av oerhörd vikt för att förebygga besvär. Ändå har utvecklingen av ergonomiska skrivbordsprodukter stått förvånansvärt still de senaste decennierna.

Anna Carnemark, Optapad

Kompromisslös ergonomi
Ofta görs dåliga kompromisser mellan ergonomi och design – vilket ofta leder till att medarbetarna inte använder de produkter som köps in. Detta har ergonomiexperterna hos Optapad Nordic tagit fasta på.

– Hos ett redskap som du använder varje dag, ska det inte finnas några motsättningar mellan vare sig ergonomi och design eller funktionalitet och pris. Man ska inte behöva göra avkall på något! säger Anna Carnemark bestämt, utifrån mer än 20 års erfarenhet av ergonomiska produkter.

Svensk design i framkant
Framför henne på skrivbordet ligger en Optapad i svensk design när den är som bäst. Den har vackra linjer och mellan de båda ergonomiskt utformade handledsstöden finns en styrplatta av glas, inte helt olik en iPhone. Den centrerade arbetsytan motverkar spänningar i axlar, nacke och skuldror.

Optapad ergonomisk styrplatta

– Vi ville skapa en ny typ av produkt som medarbetare känner igen och kan relatera till – för att göra användandet så enkelt som möjligt. När vi designade Optapad, utgick vi därför från något som du hanterar varje dag – din smartphone. Utöver traditionella musfunktioner, hanterar Optapad rörelser som swipe, pinch och zoom, berättar Anna stolt.

Bidrar till hållbarhet
Även om arbetsgivaren har ett lagstadgat arbetsmiljöansvar, har cheferna i praktiken svårt att få sina medarbetare att använda ergonomiska styrdon i förebyggande syfte.

– Vi hoppas kunna ändra på detta genom en produkt som dagens medarbetare verkligen behöver. Då ökar chansen att den också används och minskar den arbetsrelaterade ohälsan – vilket i förlängningen leder till ett hållbart arbetsliv med friska och motiverade medarbetare. Vi kallar det kompromisslös ergonomi, säger Anna Carnemark.

Erbjudande till HR-bloggens läsare:
Testa Optapad gratis i 30 dagar! Läs mer här »

FAKTA om skrivbordsergonomi

ERGONOMI är inget som känns. Ergonomi handlar om att vara en förlängning av dig själv – något som hjälper dig när du annars hindras av smärta och värk. En bra ergonomisk produkt är anpassad för dig, inte tvärtom.

7 tips för ett hållbart skrivbordsarbete

  1. Använd en arbetsstol som ger dig en naturlig hållning
  2. Ha fötterna på golvet och ta pauser ofta
  3. Arbeta med armarna nära kroppen
  4. Ha stöd för armarna på ett underarmsstöd eller bord
  5. Variera arbetsställningen mellan sittande och stående
  6. Placera bildskärmen på armlängds avstånd med övre kanten i ögonhöjd eller lite nedanför
  7. Byt till en centrerad ergonomisk mus, t.ex. Optapad

Fotnot: Detta är en sponsrad artikel om en samarbetspartner som vi på HRbloggen.se varmt kan rekommendera.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny