Så tar HR större plats i ledningen – 10 konkreta tips – HRbloggen.se
Hem » läsvärt, strategisk HR

Så tar HR större plats i ledningen – 10 konkreta tips

Av den 9 oktober 2017 942 visningar
STRATEGISK HR. HR har en avgörande betydelse för organisationens framgång. Men för att stärka sitt inflytande, gäller det att effektivisera HR-processerna och linjera HR-strategin med den övergripande affärsidén. Här är tipsen som får dig att lyckas!

Strategisk HR - Cornerstone

I en tid av ständiga förändringar får HR en allt större strategisk betydelse för organisationens affärsmässiga framgång. Utan rätt människor på rätt plats görs varken innovationer eller framsteg.

Nyckelroll för digitaliseringen
Inte minst vad gäller digitaliseringen har HR en avgörande roll. De utmaningar företag och organisationer står inför, handlar ju om personalen. Digitaliseringen kräver nya sätt att hantera, motivera och utveckla medarbetare – liksom omfattande insatser vad gäller internkommunikation och förändringsarbete generellt.

Frigör tid för det strategiska
Men för att på riktigt utöva sitt inflytande som strategisk affärspartner i ledningen, måste HR bli mindre reaktiv, processdriven och procedurtung. Det handlar om att förenkla och effektivisera för att frigöra tid för det strategiska HR-arbetet. Men också om att mäta de personalförbättrande insatser som görs och se till att de stödjer affären. Och att använda data för att fatta korrekta beslut och förutsäga framtida behov och prestationer!

Cornerstone OnDemand, en världsledande leverantör av molnbaserade HR-system, har tagit fram en smart guide fylld med insikter och konkreta tips för att göra denna HR-resa enklare, snabbare, smartare och bättre. Här följer 10 topptips ur guideboken. Ladda ned hela guiden HÄR.

10 sätt för HR att bättre bidra till affären

1. Förenkla för användaren
Vem vill börja med att läsa en manual? HR måste fokusera på slutanvändaren och välja ett enkelt och lättanvänt gränssnitt, så att medarbetare och chefer snabbt anammar systemet.

2. Inför självbetjäning
I dagens digitala samhälle är vi vana vid självbetjäning. Varför skulle det vara annorlunda på jobbet? Ge medarbetarna möjlighet att själva uppdatera sin information i realtid!

3. Underlätta chefernas jobb
Chefer vill själva leda sina medarbetare. HR måste förse dem med verktyg som förenklar uppgifter som rekrytering, utvärdering och planering. På så sätt frigör HR även egen tid för mer strategiska uppgifter.

4. Kommunicera syftet
Logiken är egentligen väldigt enkel: om medarbetare och chefer förstår varför viss administration måste göras, ställer de också upp på den. HR har en viktig uppgift att kommunicera vars och ens betydelse för helheten.

5. Skapa bra relationer
Att bygga nära relationer med chefer ger HR tillgång till avgörande information, t ex kring vilka medarbetare som riskerar lämna organisationen eller vilka kompetensgap som kräver en mer långsiktig talangstrategi.

6. Tänk mobilt
Vi jobbar idag alltmer flexibelt och förlitar oss på våra mobila enheter. Satsa redan från början på ett mobilanpassat innehåll!

7. Ladda med data
Med hjälp av tillförlitlig information kan HR fatta bättre beslut. Säkra tillgången till relevant och aktuell data – i stället för att förlita dig på intuitionen.

8. Informera på lätt sätt
HR behöver koka ner datan till det mest väsentliga – och översätta den till ett språk som ledningen förstår. ”Visuella instrumentpaneler” är ofta till stor hjälp för att åskådliggöra datan.

9. Samarbeta med IT
Vissa områden behöver kanske bara ”tweakas”, medan andra kräver en fullständig transformering. HR har god hjälp av IT vid större förändringar. Här gäller det att samarbeta!

10. Bli smartare med prediktiv analys
Använd data för att förutse och ta itu med saker innan de blir ett verkligt problem. Med hjälp av dataalgoritmer kan HR exempelvis fatta korrekta beslut om framtida behov av arbetskraft.

Vill du veta mer om hur HR smartare påverkar affären?

Ladda ned hela guiden High impact HR – Creating efficiency and thinking strategically »

High Impact HR - guide

Fotnot: Detta är en sponsrad artikel om en samarbetspartner som vi på HRbloggen.se varmt kan rekommendera.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny