3 steg till en träffsäkrare rekrytering
REKRYTERING. För att vaska fram de allra bästa kandidaterna krävs en forskningsbaserad rekryteringsprocess. Det gäller också att veta när det är läge för testning eller hur resultatet kan användas för lyckad onboarding. Här är tre tips på vägen mot en framgångsrik rekrytering!
Du har säkert hört det förr: Med en välförankrad, objektiv och testbaserad rekryteringsprocess utifrån en noggrann kravprofil, hittar du de personer som bäst matchar tjänsten och presterar på topp.
Rätt test vid rätt tillfälle
Det är i sammanhanget av oerhörd vikt när i processen du testar. För att eliminera magkänslan och skapa hög validitet när du matchar en sökande mot en tjänst, behöver du nämligen testa tidigt i processen. Ofta görs testerna alltför sent för att säkerställa att slutkandidaterna är de rätta.
För vad gör du om du först i slutet av processen inte får de testresultat du hade hoppats på? Börjar om från början? Många väljer i detta läge att gå på sin ursprungliga magkänsla. Något som kan leda till stora kostnader och att verksamheten helt enkelt inte kan ta den riktning den behöver. (Här kan du läsa varför våra hjärnor inte är byggda för att fatta objektiva beslut!)
Forskningsbaserade metoder
Det finns mycket forskning på området: Rätt använda, ger tester en snabb och trygg process med hög validitet. Något Masters VD Jens Aggerborg, som infört testbaserade rekryteringsprocesser hos en mängd kunder genom åren, kan intyga:
– Alla som har förändrat sitt arbetssätt på det här viset har sparat tid, pengar och uppnått bättre resultat. Det finns otroligt många fördelar med att bygga processen på vetenskapligt bevisade metoder – i allt från matchning till onboarding och mer långsiktiga frågor som verksamhetsutveckling och en fördomsfri samhällsutveckling, säger Jens Aggerborg.
Att göra ett gott förarbete, testa tidigt och få hög validitet är kärnan – men samtidigt står gamla vanor eller fördomar lätt i vägen.
Här är de viktigaste stegen för att jobba framgångsrikt med testbaserad rekrytering:
Genom att ta reda på vad en tjänst faktiskt innehåller och vilka beteenden och vilken kapacitet som krävs för tjänsten får du en tydlig bild av vad du ska leta efter. Till din hjälp har du metoder som jobbanalys och kartläggning. Allt du kommer fram till där sammanfattas i kravprofilen.
Skillnaden när du arbetar med tester är att du nu översätter kravprofilen till testkriterier och får fram en målbild av en slutkandidat. Den målbilden jämförs dina sökanden med tidigt i processen genom tester, innan de kallas på intervju. Då vet du att de personer du träffar är de som matchar kravprofilen allra bäst.
2. Ta befälet över processenHar du någon gång stött på den här typen av argument från en rekryterande chef?
– 59 år?! Då är det inte många år kvar. Nä, ta någon som är yngre.
– Men kan Muhammed verkligen svenska lika bra som Marianne?
– Åh! Han golfar. Det blir kul.
Kravprofilen ni tagit fram i starten av processen ska gälla alla kandidater – även rekryterande chefs egen favorit. Du är processägare och behöver ladda med tydliga argument när rekryterande chefer har egna önskemål om kandidater mitt i processen. Ditt viktigaste redskap är att vara proaktiv och förankra rekryteringsprocessen internt, så att alla förstår hur och varför ni arbetar som ni gör.
3. Använd testresultatet för en lyckad onboardingEn lyckad onboarding ger nöjdare medarbetare som snabbare blir produktiva och dessutom stannar längre på sina tjänster. Med hjälp av testresultaten kan du ta fram en rapport på hur dina nya medarbetare lär sig och blir motiverade. En del vill kasta sig ut och hålla föredrag om ett okänt ämne redan första dagen som nyanställd, medan andra vill få tid att hälsa på alla och lära känna teamet innan fakta hämtas in.
Nyckeln till en lyckad onboarding är att planera utifrån testresultatet och sedan anpassa den för individen och utifrån organisationens förutsättningar.
Om ni haft få sökande till en tjänst och därför sänkt gränsvärdet för kapacitet behöver rekryterande chef förberedas på att onboardingen tar längre tid och mer energi för både den nya medarbetaren och kollegorna. Om onboarding-processen missköts påverkar det sannolikt ert employer brand negativt och det blir svårare att attrahera rätt sökanden till framtida tjänster.
– Vi ser att många skulle kunna arbeta mer framgångsrikt med tester i rekryteringen, bara de hade argumenten och verktygen för att genomföra förändringen, berättar Jens Aggerborg. Därför har vi tagit fram en mejlskola där du kan ta del av all kunskap vi har samlat på oss, helt kostnadsfritt. Den är unik i sitt slag och tar dig hela vägen från förarbetet till onboardingen – med massor av tips och fördjupning i vetenskapliga studier för den som vill.
Vill du lära dig hur du lyckas med din testbaserade rekryteringsprocess?
Anmäl dig till Masters mejlskola här »
Fotnot: Denna artikel är sponsrad av en leverantör som vi på HRbloggen.se varmt kan rekommendera.
Annika Ahnlund
Senaste inlägg av Annika Ahnlund (Se alla)
- Därför söker era medarbetare nytt jobb 2020 - 15 januari 2020
- 2019 – året då företag insåg vikten av lärande? - 17 december 2019
- Digitala verktyg bidrar till hållbara medarbetare - 4 december 2019
- IQ-test eller personlighetstest – vad fungerar bäst i rekryteringen? - 14 november 2019
- 3 sätt för HR att agera utifrån data - 4 november 2019
Tags: forskning, gör-så-här, rekrytering, testning