Lagkänsla bygger bästa arbetsplatsen
ARBETSPLATSKULTUR. År efter år fortsätter IT-konsultbolaget Cygni att toppa listorna över både Sveriges och Europas bästa arbetsplatser. Fokus på lagarbete och kompetensutveckling är viktiga framgångsfaktorer, tillsammans med en vision som genomsyrar allt man gör.
Redan från starten 2006, var grundarna av det svenska IT-konsultbolaget Cygni övertygade om vikten av att låta en gemensam vision vara central i allt som påverkar medarbetarnas liv och arbete. I år korades Cygni till Sveriges bästa arbetsplats i kategorin medelstora organisationer – för fjärde året i rad. Dessutom knep de för tredje gången förstaplatsen på listan över Europas bästa arbetsplatser.
För att bättre förstå vad som gör Cygni och deras medarbetare så framgångsrika, bjöd vi in VD Jon Persson till ett samtal.
Vad är det egentligen som ligger bakom er enorma framgång som arbetsgivare, Jon?
– Jag tror att den enskilt viktigaste framgångsfaktorn för Cygni är att vi startade företaget utifrån en genomtänkt och väldigt tydlig idé: Vi ska vara den bästa arbetsplatsen för en skicklig och ambitiös IT-konsult. Utifrån den visionen har vi utformat kompetensutveckling, lönemodell, säljprocess, organisation, rekrytering, förmånskatalog och allt annat i företaget. Och vi har hela tiden fortsatt utveckla bolaget utifrån vår ursprungliga vision. När vi exempelvis står inför ett stort beslut, så väljer vi alltid det alternativ som gör oss till en bättre arbetsplats. Oavsett om det på kort sikt kanske är kostsamt eller jobbigt.
Varför valde ni att arbeta med ”lagarbete” som kärnan i er arbetsplatskultur?
– Lagkänslan är viktig eftersom den för med sig att alla ställer upp för varandra, delar med sig av sin kompetens och ser till det övergripande bästa istället för sin egen kortsiktiga vinning. Många konsultbolag har problemet att sammanhållningen blir dålig, eftersom konsulterna arbetar ute hos kund. Därför jobbar vi kontinuerligt med att bygga ett starkt lag och en god intern sammanhållning. Vi undviker också att anställa personer som vi inte tror passar in i vår företagskultur.
En viktig del i att vi på Cygni har mer av samarbete och mindre av intern konkurrens, är att vi har undvikit alla former av provisionsbaserad ersättning. Även säljare på Cygni jobbar mot fast lön. Rörlig ersättning kan lätt göra att man fokuserar på sin egen kortsiktiga agenda istället för lagets långsiktigt bästa. Jag tror generellt att hela idén med provision bygger på ett väldigt felaktigt antagande om hur människor fungerar, trivs och motiveras.
Vad specifikt gör ni annorlunda jämfört med andra bolag i er bransch?
– Vi jämför oss kontinuerligt med våra konkurrenter och det är ganska tydligt att vi faktiskt gör de flesta saker annorlunda än andra konsultbolag. Det område där vi sticker ut tydligast är nog vårt fokus på kompetensutveckling. Det finns inget annat konsultbolag som investerar så tungt som Cygni i medarbetarnas utveckling.
En annan sak som verkligen gör oss annorlunda är att vi inte mäter människor mot uppsatta mål. På Cygni vet ingen vilken säljare som säljer mest eller vilken konsult som debiterar mest eller vilken konsultgrupp som har bäst resultat. Att mäta människor skapar en massa negativa effekter, exempelvis att man tappar motivationen, släpper det egna ansvaret eller börjar tävla med sin kollegor. Allt detta kan man undvika genom att överlåta både ansvar och frihet till varje enskild individ.
Hur bygger man ett bra lag? Har du några konkreta tips?
– Jag tror att lagkänsla är något som uppkommer när allt annat på företaget fungerar bra – om man ges rätt förutsättningar att känna stolthet över det egna arbetet, över sina kollegor och över hela företaget. Och lagkänsla måste växa underifrån!
Ett konkret tips är att uppmuntra alla på företaget att ta initiativ till aktiviteter som alla bjuds in till. Vi har återkommande träningskvällar, yoga, spelkvällar, grillning, hackatons och en massa annat som drivs av enskilda medarbetare och som sponsras av företaget.
Vi kan ju tydligt se att medarbetarupplevelsen främjas av er arbetsplatskultur. Kan ni även visa upp finansiella resultat kopplat till arbetsplatskulturen?
– Jag tycker Cygni är ett väldigt bra exempel på vad all forskning på området visar: företag där medarbetarna trivs och utvecklas går bättre än sina konkurrenter. På Cygni har vi de senaste fem åren växt 25-30 % per år med en av branschens bästa marginaler. Vi har vunnit tre raka DI Gasell-utmärkelser och blivit Årets Superföretag i Veckans Affärer 4 år i rad. Inget av detta hade varit möjligt om vi inte varit en bra arbetsplats!
Fotnot: Denna artikel sponsras av en samarbetspartner som vi på HRbloggen.se varmt kan rekommendera.



Senaste inlägg av Maria Grudén (Se alla)
- Strategi till frukost kräver strukturkapital - 18 september 2017
- Lagkänsla bygger bästa arbetsplatsen - 5 september 2017
- Tillit och förtroende är arbetslivets A och O - 6 april 2017
- 3 grundstenar till en stark arbetsplatskultur - 28 september 2016
- 3 steg till ökat självledarskap - 26 maj 2016
Tags: arbetsplatskultur, case, employer branding, företagskultur, sveriges bästa arbetsplats