8 tips för en hbtq-vänligare arbetsplats
INKLUDERING. Så här i Pride-tider är det dags att tänka till lite extra kring inkluderings- och likabehandlingsfrågor. Och att uppmärksamma de goda exempel som sprider ringar på vattnet!
Nu i veckan utsågs Sveriges hbtq-vänligaste arbetsplats 2017 av fackförbundet Unionen. Priset gick i år till Svenska Amerikansk Fotbollförbundet (SAFF), med motiveringen att denna idrottsförening går i bräschen genom att bland annat vara den första i världen att hbtq-certifiera sig.
Tydlig genderpolicy
Förbundet har sedan tidigare satsat på att ta fram en genderpolicy, som beskriver möjligheten att delta i idrotten utifrån hur deltagaren själv identifierar sig. Policyn gäller både anställa på förbundet, medlemmar och idrottsutövare.
”Svenska Amerikansk Fotbollförbundet bidrar till att skapa en positiv utveckling inom rörelsen, som vi på Unionen vill uppmärksamma och sprida kunskap om”, säger Peter Hellberg, Unionens första vice ordförande i ett pressmeddelande.
Henric Hedberg, som är Svenska Amerikansk Fotbollförbundets ansvarige för mångfaldsfrågor, säger att priset betyder mycket och är ett kvitto på att de arbetar i rätt riktning.
Det är första gången som en idrottsförening tilldelas priset, som instiftades 2011. Tidigare års vinnare har bland annat varit Nordic Choice Hotels, Sodexo och Ving. Själva hbtq-certifieringen utförs dock av RFSL.
- Utgå inte ifrån att alla är hetero när ni snackar om helgens trevligheter. Använd gärna könsneutrala ord som partner och sambo hellre än flickvän, pojkvän, make. Funkar för alla!
- Skratta inte med om det dras homo-, bi- och transfobiska skämt i fikarummet. Tala om att du inte uppskattar skämten.
- Ha könsneutrala toaletter. Använder ni omklädningsrum, ordna gärna så att det finns en avskild del, eller tillgång till enskilt rum för ombyte.
- Om någon väntar barn, tänk på att det inte behöver befinna sig i dennes egen mage! Underlättar både för hbtq-personer och för personer som väntar på adoption.
- Säg gärna ”alla, oavsett kön” hellre än ”män och kvinnor”.
- Använd inte nedsättande ord om hbtq-personer. Är du osäker på om ett ord är nedsättande, välj hellre ett annat.
- Raljera inte över ordet ”hen”. Hen är ett pronomen och ett viktigt ord för många som inte identifierar sig inom ramen för ”hon” eller ”han”.
- Använd inte hbtq-personer som allmän frågelåda. Är du nyfiken, kolla först om det är okej att fråga. Och ställ inte frågor som är så intima att du själv inte skulle vilja svara på dem.
FÖR DIG SOM CHEF är det extra viktigt att motverka exkludering genom att ha en dialog med de medarbetare som bidrar negativt till arbetsmiljön och förklara varför deras jargong är olämplig.
(Källa: Unionen)
Annika Ahnlund
Senaste inlägg av Annika Ahnlund (Se alla)
- Därför söker era medarbetare nytt jobb 2020 - 15 januari 2020
- 2019 – året då företag insåg vikten av lärande? - 17 december 2019
- Digitala verktyg bidrar till hållbara medarbetare - 4 december 2019
- IQ-test eller personlighetstest – vad fungerar bäst i rekryteringen? - 14 november 2019
- 3 sätt för HR att agera utifrån data - 4 november 2019
Tags: arbetsmiljö, diskriminering, hbtq, inkludering, mångfald