8 tips för en hbtq-vänligare arbetsplats – HRbloggen.se
Hem » läsvärt, mångfald

8 tips för en hbtq-vänligare arbetsplats

Av den 3 augusti 2017 942 visningar
INKLUDERING. Så här i Pride-tider är det dags att tänka till lite extra kring inkluderings- och likabehandlingsfrågor. Och att uppmärksamma de goda exempel som sprider ringar på vattnet!

prideflagga

Nu i veckan utsågs Sveriges hbtq-vänligaste arbetsplats 2017 av fackförbundet Unionen. Priset gick i år till Svenska Amerikansk Fotbollförbundet (SAFF), med motiveringen att denna idrottsförening går i bräschen genom att bland annat vara den första i världen att hbtq-certifiera sig.

Tydlig genderpolicy
Förbundet har sedan tidigare satsat på att ta fram en genderpolicy, som beskriver möjligheten att delta i idrotten utifrån hur deltagaren själv identifierar sig. Policyn gäller både anställa på förbundet, medlemmar och idrottsutövare.

”Svenska Amerikansk Fotbollförbundet bidrar till att skapa en positiv utveckling inom rörelsen, som vi på Unionen vill uppmärksamma och sprida kunskap om”, säger Peter Hellberg, Unionens första vice ordförande i ett pressmeddelande.

Henric Hedberg, som är Svenska Amerikansk Fotbollförbundets ansvarige för mångfaldsfrågor, säger att priset betyder mycket och är ett kvitto på att de arbetar i rätt riktning.

Det är första gången som en idrottsförening tilldelas priset, som instiftades 2011. Tidigare års vinnare har bland annat varit Nordic Choice Hotels, Sodexo och Ving. Själva hbtq-certifieringen utförs dock av RFSL.

Tips för att integrera hbtq-frågor i er verksamhet
  1. Utgå inte ifrån att alla är hetero när ni snackar om helgens trevligheter. Använd gärna könsneutrala ord som partner och sambo hellre än flickvän, pojkvän, make. Funkar för alla!
  2. Skratta inte med om det dras homo-, bi- och transfobiska skämt i fikarummet. Tala om att du inte uppskattar skämten.
  3. Ha könsneutrala toaletter. Använder ni omklädningsrum, ordna gärna så att det finns en avskild del, eller tillgång till enskilt rum för ombyte.
  4. Om någon väntar barn, tänk på att det inte behöver befinna sig i dennes egen mage! Underlättar både för hbtq-personer och för personer som väntar på adoption.
  5. Säg gärna ”alla, oavsett kön” hellre än ”män och kvinnor”.
  6. Använd inte nedsättande ord om hbtq-personer. Är du osäker på om ett ord är nedsättande, välj hellre ett annat.
  7. Raljera inte över ordet ”hen”. Hen är ett pronomen och ett viktigt ord för många som inte identifierar sig inom ramen för ”hon” eller ”han”.
  8. Använd inte hbtq-personer som allmän frågelåda. Är du nyfiken, kolla först om det är okej att fråga. Och ställ inte frågor som är så intima att du själv inte skulle vilja svara på dem.

FÖR DIG SOM CHEF är det extra viktigt att motverka exkludering genom att ha en dialog med de medarbetare som bidrar negativt till arbetsmiljön och förklara varför deras jargong är olämplig.

(Källa: Unionen)

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny