Mobbning – ett dödligt arbetsmiljöproblem – HRbloggen.se
Hem » arbetsmiljö, läsvärt

Mobbning – ett dödligt arbetsmiljöproblem

Av den 13 juli 2017 942 visningar
ARBETSMILJÖ. Varje år beräknas 100 – 300 människor ta sina liv till följd av arbetsplatsmobbning. Men det går att motverka! HR-chef Richard Mårtensson berättar hur Falu kommun med stor framgång infört en norsk utredningsmetod.

mobbning på jobbet

Det är söndag kväll. Maria sitter framför teven med barnen, trötta efter en heldag i lekparken. Ledsen, på gränsen till förkrossad. Hon är stressad, lider av högt blodtryck och har börjat få stora utslag på kroppen. Dessutom äter hon tunga sömntabletter. Ändå kan hon inte sova.

Den här våren fyller Maria 38 år och har 20 % frånvaro på grund av sjukdom. I sjukintyget står att hon har en medelsvår depression och därför går på antidepressiv medicin. Senaste månaderna har hennes tankar bara blivit mörkare. Varje morgon, de dagar hon orkar gå till jobbet, passerar hon järnvägen. Varje morgon kl. 08.10 passerar X2000 i hög fart. Tillräckligt fort för att det inte ska kännas, tänker Maria. Tankarna blir mer verkliga. Ibland känns det som att hon har tagit steget från klippan och slängt sig ner. Precis framför. Men det har hon inte. Än.

Maria jobbar på en specialisttjänst, eller så är hon kanske chef eller varför inte undersköterska. Hon har den senaste tiden blivit hårt granskad av sin chef. Anklagats för diverse saker. Saker som inte har kunnat ledas i bevis, men som hon trots det anklagas för. Saker som flera personer genom åren har slarvat med. Men Maria granskas hårdare än de andra.

Vad det beror på vet hon inte. Kanske var det för att hon sa ifrån för ett år sedan när hon tyckte det var fel att chefen köpte alkoholhaltiga drycker till en personalfest? Kanske är det något annat? Nu har chefen varit på henne så länge att hon tänker att det måste vara henne det är fel på.

De andra medarbetarna säger ingenting. Några har slutat hälsa på henne. Hon äter allt som oftast ensam. Ingen sätter sig längre bredvid henne. Förr brukade många av hennes kollegor ringa för att höra om de skulle ta en fika. Numera ringer ingen alls.

Förra veckan fick hon höra att chefen haft en arbetsplatsträff där hen berättat att Maria hade hanterat en sak fel på jobbet. Alla andra hade informerats. Men Maria var inte där. Hon var ju hemma sjukskriven och kunde inte försvara sig.

Väl framme på jobbet den här morgonen hittar hon en lapp från chefen. Hen vill träffa Maria nu direkt. Maria blir livrädd och ringer sin fackliga organisation. Ingen svarar. Hon måste ta mod till sig och själv kliva in på chefens kontor. På skrivbordet ligger ett papper. Chefen säger till Maria, rakt på sak:

– Maria, jag tycker det är bäst att vi går skilda vägar nu. Mitt förtroende för dig är förbrukat. Jag vill att du läser igenom det här förslaget på överenskommelse.

Maria får inte fram ett ord. Hon fryser till is och går ut genom dörren. Kroppen fylls av en bottenlös sorg. Hon orkar inte längre! På vägen hem hör hon tåget som kommer. Hon vet inte vilket tåg som passerar eller vart det ska. Men Maria vet nu vilken väg hon måste gå…

–––

Vårt allvarligaste arbetsmiljöproblem
Berättelsen ovan är fiktiv, men skulle mycket väl ha kunnat inträffa i verkligheten. Bara här i Sverige beräknas varje år 100 – 300 människor ta sina liv till följd av arbetsplatsmobbning. Av samma orsak är ungefär 10 000 människor långtidssjukskrivna.

Mobbning kan vara Sveriges dödligaste arbetsmiljöproblem. Garanterat är det vårt allvarligaste. Dessutom kostar problematiken samhället åtskilliga miljarder, någonstans mellan 30 -70 miljarder kronor. Per år!

Krävs trovärdig utredning
Hur gör man då för att motverka mobbning? Det krävs först och främst ett förebyggande arbete, man behöver skapa en rättvisekultur och forma förutsättningar för ett sunt ledarskap. Men det mest väsentliga handlar om att vi måste ha trovärdiga sätt att utreda mobbning.

Här i Sverige för vi vanligtvis anonyma utredningar där människor anonymt får säga vad de tycker om en eller flera individer. Ingen behöver stå för sina berättelser. På dessa utredningar fattar sedan arbetsgivaren beslut. Många gånger är det beslut om att splittra en arbetsgrupp eller kanske till och med att säga upp en medarbetare (även chefer är medarbetare!).

Detta arbetssätt är givetvis ett generalfel, som jag själv tidigare gjort. Inte för att jag har velat, utan för att jag inte har haft kompetens nog att hantera frågorna. Det har varit – och är – praxis i det svenska arbetslivet att behandla kränkningsfrågor på det viset.

Norsk metod
Jag ”vaknade” 2014 då vi hade ett svårt personalärende i Falu kommun och jag kom i kontakt med Sveriges främsta mobbningsexpert, psykolog Stefan Blomberg. Vi bestämde att införa den norska metoden ”faktaundersökelse” och anpassade den till svenska förutsättningar. Sedan 2014 har vi utrett sju ärenden.

Kortfattat innebär metoden att ingen får vara anonym, alla måste stå för sina anklagelser och det är endast konkreta händelser som bedöms utifrån föreskriften AFS 2015:4. En oberoende utredare gör utredningen och bedömer självständigt om det är att betrakta som kränkande särbehandling eller ej. Utredningen påminner i mångt och mycket om en svensk polisiär förundersökning.

En läkande kraft
Vi kan konstatera att metoden är framgångsrik. Med något enskilt undantag är personerna som gjort anmälan fortfarande kvar i kommunen och ingen är sjukskriven. Detta alldeles oavsett om utredningen har kunnat styrka kränkande särbehandling eller ej. I de allra flesta fall är också de som anklagats för kränkande särbehandling kvar. Metoden har en läkande kraft och skapar förutsättningar att gå vidare. Tillsammans.

Om den här metoden hade använts i det fiktiva fallet med Maria så kanske hennes öde sett betydligt ljusare ut.

PS. Numera föreläser jag och Stefan Blomberg tillsammans om mobbningens konsekvenser för människor och för samhället i stort – och hur vi bör agera för att motverka mobbning.

Richard Mårtensson
Richard har i många år arbetat som HR-chef och även kommunikationschef i stora organisationer. Han är numera delägare och seniorkonsult i Human & Heart HR, med visionen ett medmänskligare arbetsliv. Richard har lång erfarenhet av kvalificerade utredningar inom kränkande särbehandling och är också medförfattare till boken ”Kränkande särbehandling - rättssäker utredningsmetodik i arbetslivet”.
Richard Mårtensson
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Ingen kommentar »

  • Ing-Britt Nyrén skriver:

    En mycket bra och viktig artikel. Så många medarbetare och chefer har fått sina yrkesliv förstörda av mobbing på arbetsplatsen. Vilket självklart också drabbar familj och privatliv.

    Den norska modellen är ett framgångsrecept. Den som mobbar får ta ansvar för sina handlingar. Ofta startas processen av en eller två som agerar i lönndom. Särskilt vid omorganisationer eller annat förändringsarbete, ”liten tuva välter stora lass”. Den mobbade är chanslös så länge allt pågår anonymt. Avmakt är ett ord på norska som beskriver vanmakt.

    Ytterligare ett svenskt fenomen är att de som kränker får hjälp av facket och slipper ta sitt ansvar.

2 Pingbacks »

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny