Ledarskap kräver både närvaro och frånvaro – HRbloggen.se
Hem » läsvärt, org & ledarskap

Ledarskap kräver både närvaro och frånvaro

Av den 19 april 2017 942 visningar
LEDARSKAP. Som chef måste du finnas tillgänglig för dina medarbetare. Men också veta när det är läge att backa undan! Eduard von Busch tipsar om hur du håller den hårfina balansen.

Närvaro och frånvaro i ledarskapet

Utifrån den ökande psykosociala ohälsan på våra arbetsplatser vill jag med denna text belysa vikten av balans mellan chefers analoga närvaro och frånvaro.

Som chef och ledare är din närvaro bland dina medansvariga många gånger helt avgörande – samtidigt som den andra gånger är helt onödig och till och med kontraproduktiv. Men hur ska du kunna känna av dessa skillnader?

Analog morgonrunda
Om vi börjar med hur du använder din närvaro och frånvaro på arbetsplatsen: Går du runt varje morgon, ser dina medansvariga i ögonen och säger god morgon? Kanske följer upp om någon är tillbaka från sjukfrånvaro, alternativt lägger märke till om någon är borta?

Om du inte redan gör det, så föreslår jag att du börjar med det. Ett enkelt sätt att analogt känna av din personal – i stället för att börja morgonen digitalt med att dra iväg några mail med uppgifter och frågor.

Tänk på var du sitter!
Nästa punkt: Varifrån leder du din verksamhet? Sitter du tillsammans med dina medansvariga i ett öppet kontorslandskap, eller har du ett avskilt rum på ett annat våningsplan eller rentav i en annan byggnad? Som chef är det bra att du sitter i/nära verksamheten så att du lättare får överblick över vad som händer, men som ledare behöver du istället kunna backa undan och hålla dig ur vägen på ren svenska.

Om gruppen har kommit en bit in i grupputvecklingen enligt FIRO/IMGD ska du fokusera mindre på chefskapet och mer på ledarskapet. Då kan du välja ett kontor lite mer avskilt från verksamheten, men styra din tillgänglighet med dörren. Öppen dörr är lika med välkommen in. En stängd dörr signalerar att verksamhet pågår, men att det går bra att knacka på och ställa frågor.

En viktig signal är att dörren stängs när en medansvarig har något viktigt att ta med dig enskilt. Då är du upptagen både fysiskt och psykiskt. Telefonen stängs av och det är bara du och din medansvarige i tid och rum. Det som sägs stannar självklart hos dig – tillit skapas genom att ge och få förtroende.

Gå och se – med egna ögon
För att inte fastna i en kokong när din ledningsplats flyttas en bit från verksamheten, behöver du skapa närvaro genom att helt enkelt gå och se. En grundprincip i LEAN och andra ständiga förbättringsmodeller.

Använd dig då gärna av Personlig omtanke (utifrån Försvarsmaktens ledarskapsmodell Utvecklande ledarskap, UL): Fråga vad som händer och hur det går! Svaren du får handlar mycket om arbetsbörda, oklarheter, schismer, processer och rutiner. Viktigast av allt är icke-informationen – vad är det som inte sägs eller hörs?

Din frånvaro är alltså viktig för hur din grupp utvecklas – helt enkelt för att det skapas en arbetsro när du inte ständigt och jämt hänger över dina medansvariga. Som chef ska du leda där du har bäst överblick över verksamheten och situationen. Men din allra främsta uppgift är att göra dig själv till ledare – och som ledare ska du göra dig överflödig!

För att citera Tage Danielsson:

Släpp fångarne loss, det är vår!
Var männska’ i sin själ, i grunden vill så väl.

Eduard von Busch

Eduard von Busch

LedarskapareAmbusch ledarskap
Ledarskapsutvecklare med fokus på målstyrning och ständiga förbättringar tillsammans med medansvariga. Brinner för transparens och no blame-kultur. 19 år i Försvarsmakten, därefter chefsposter och interimuppdrag på bl a Transdev, DB Schenker, Nobina, Enics och MW Logistikpartner.
Eduard von Busch
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny