All framgång börjar med rätt frågor – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

All framgång börjar med rätt frågor

Av den 21 mars 2017 942 visningar
ORGANISATION & LEDARSKAP. I en era av allt fler verktyg som hjälper oss hitta nya svar, är det lätt att glömma bort vikten av att först ställa rätt frågor, skriver Rickard Eriksson.

Ställa rätt frågor

I min roll som konsult möter jag ofta personer som upplever att de inte hinner med sitt arbete:

  • VD:ar som har dåligt samvete över att inte hinna tänka igenom företagets strategi;
  • mellanchefer som begraver sig i att lösa detaljer, men ägnar sig allt mindre åt att möta sin avdelnings mål;
  • medarbetare som spenderar en bråkdel av sin tid på det de egentligen är anställda för, men desto mer på rapporter, system och dokumentation…

Kan vi inte bättre än så?
Jag tror att det riktigt kniviga i denna problematik är att vi bygger våra organisationer och processer så att de främjar tvärsäkerhet – istället för färdigheter i att ställa rätt frågor och att hantera den osäkerhet vi har kring svaret på dessa.

För att sätta ovanstående i en annan kontext: HR analytics och dataanalys är verkligen i ropet bland oss i HR-branschen. Många pratar om en ny era med nya verktyg som hjälper oss hitta nya svar. Men hur många av oss övar oss på att ställa rätt frågor? Vem tar ansvaret som CQQO (Chief of Question Quality Officer) eller CUO (Chief Uncertainty Officer)?

Räcker inte att vara duktig
För mig som möter många olika verksamheter, verkar det hos de flesta (från VD till medarbetare) finnas en utbredd tro på att om man är tillräckligt duktig på tillräckligt mycket, så kommer ens affär och företag att röra sig mot skyarna.

Problemet med den approachen är att den inte hjälper företaget att skapa mer värde än konkurrenterma. Dessutom finns det annat företaget behöver bli duktigt på för att realisera sina affärer.

Våga fråga!
Det som karaktäriserar ett högpresterande team och företag är enligt min uppfattning inte att de har 100 % korrekta svar på alla frågor, utan snarare att de uppvisar förmågan att ha 95 % rätt på de frågor som verkligen gör skillnad.

Så om jag får tipsa er om att göra en enda sak innan den här dagen är slut: Fråga ert team om de vet vad de absolut inte får missa – och om de känner att de har möjlighet säga nej till resten. Diskussionerna som följer kommer att hjälpa dig fokusera teamet på att nå era mål.

Rickard Eriksson

Rickard Eriksson

HR-konsult & EntreprenörEnkel HR
Rickard driver företaget Enkel HR AB och byggde innan dess vinnande team för Pingdom i Västerås och Stockholm. Rickard är HR-nörden som tycker vi ska jobba smart och få tid över till det som är roligt och värdeskapande. Hjärtat klappar lite extra när han får bygga arbetssätt och processer som är lätta att byta ut och automatisera. Han har skapat prisbelönta rekryteringskampanjer men pratar och skriver hellre om HR:s viktigaste fokus: affären.
Rickard Eriksson
Rickard Eriksson

Senaste inlägg av Rickard Eriksson (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny