Mobil teknik viktigt för medarbetarnas engagemang – HRbloggen.se
Hem » digital HR

Mobil teknik viktigt för medarbetarnas engagemang

Av den 13 december 2016 942 visningar
DIGITAL HR. Företag med bra lösningar för mobilt arbete har mer engagerade och lojala medarbetare, visar en undersökning. Men HR och IT måste samarbeta för att kunna erbjuda en attraktiv digital arbetsplats.

Jobba hemifrån

Det är mycket sannolikt att du läser den här artikeln på en mobiltelefon eller surfplatta. Kanske medan du reser på väg till eller från jobbet eller medan du dricker ditt kaffe på ett café med wifi. Minst lika sannolikt är att de som sitter runt omkring dig också sitter med näsan över en skärm. Den mobila tekniken styr väldigt mycket av hur människor interagerar och konsumerar privat, men på arbetsplatsen dröjer omvandlingen ännu.

Samband med engagemang
En internationell undersökning som HPE Aruba gjort tillsammans med Economist Intelligence Unit (EIU) visar ett direkt samband mellan hur bra företag är på mobila arbetssätt och hur engagerade medarbetare är. Anställda som uppger att deras arbetsgivare är bra på att använda mobil teknik upplever sig själva som 16 % mer produktiva, 23 % mer nöjda och 21 % mer lojala med sin arbetsgivare än andra arbetstagare.

Den främsta faktorn för att göra medarbetare mer nöjda är enligt dem själva att ge dem möjlighet att distansarbeta (38 %). Vill man ha mer lojala medarbetare ska man ge dem digitala verktyg för att samarbeta effektivt (33 %).

HR + IT = sant
Sådana här siffror gör det tydligt att den digitala arbetsplatsen är ett område där HR behöver ligga i framkant och fördjupa samarbetet med IT. Ofta drivs utvecklingen på arbetsplatsen av medarbetarna själva. Det är de som vill ta med sina egna mobiler och surfplattor till arbetsplatsen och som vill jobba på distans.

Däremot kanske de inte är lika intresserade av säkerhetsfrågor. Här har HR en viktig roll att hjälpa IT-avdelningen med att se till att medarbetarna inte bara utbildas i funktioner, utan även rutiner och säkerhetsfrågor.

Praktiska slutsatser för HR:
  • Det effektivaste sättet att öka produktiviteten är att utnyttja mobil teknik för att ge medarbetarna möjlighet att arbeta var och när de vill. Se till att personalpolicyn stödjer detta!
  • Högt värderade arbetsgivare erbjuder IT-stöd för medarbetarnas egna mobila enheter. Detta bör ingå i era mobila strategier i syfte att förbättra det övergripande engagemanget.
  • Era anställda ser samarbete som en viktig nyckel till kreativitet och lojalitet. Satsa därför på digitala plattformar som underlättar teamwork.
  • Lyssna på era ”early adopters” och deras behov av t ex integritet och balans mellan jobb och fritid. Med tiden kommer övriga medarbetare att anamma samma önskemål.

Här hittar du hela undersökningen Mobility, performance and engagement – How CIOs can contribute to business performance by shaping the employee experience »

Fotnot: Undersökningen genomfördes av Economist Intelligence Unit (EIU) i samarbete med HPE Aruba under mars 2016, baserat på 1 865 heltidsanställda i nio länder (Australien, Frankrike, Tyskland, Japan, Nya Zeeland, Singapore, Förenade Arabemiraten, Storbritannien och USA). Respondenterna representerar olika åldrar och en jämn könsfördelning inom en rad olika branscher.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Ingen kommentar »

1 Pingbacks »

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny