Topptalanger attraheras av annat än lönen – HRbloggen.se
Hem » employer branding, läsvärt, talent management

Topptalanger attraheras av annat än lönen

Av den 16 december 2016 942 visningar
TALENT MANAGEMENT. Vill ni vara en magnet för topptalangerna, gäller det att jobba med helt andra parametrar än lön & belöning. En ny undersökning visar på fyra viktiga drivkrafter.

Talangmagnet

År 2017 är snart här och så även nya möjligheter att identifiera rätt medarbetare för just ditt bolag. De planer som spikats för nästa år gällande rekryteringar och brand attraction för potentiella medarbetare bör förstås ha ett tungt avstamp i bolagets identitet och hur man vill uppfattas.

Undersök drivkrafterna
En viktig del av employer branding-arbetet är att se verkligheten ur kandidaternas perspektiv. Om rekryteringsmålet är att attrahera fler så kallade topptalanger till verksamheten, bör vi alltså först ta reda på vad denna målgrupp söker hos sin framtida arbetsgivare.

Nova är ett svenskt talangnätverk som sedan 20 år tillbaka knyter till sig topptalanger baserat på rekommendation och en gedigen ansökningsprocess. I december undersökte de sina närmare 4000 aktiva medlemmars val av arbetsgivare, vilket resulterade i denna lista, toppad av bolagen Accenture, Ericsson och Nordea.

Samtidigt passade de på att fråga talangerna i topp 10-bolagen varför de valt just dessa arbetsgivare. Enkätsvaren kan sammanfattas i fyra punkter som ger andra företag en fingervisning om vad dagens topptalanger söker hos sin framtida arbetsgivare.

4 fokusområden för att bli en talangmagnet

Topptalanger vill arbeta där andra topptalanger finns. De anställda som presterar bäst söker utmaning och utveckling tillsammans med likasinnade i företag med starka varumärken och tydliga karriärvägar.

Våga se topptalanger som en egen målgrupp. Föga förvånande är de bolag som har flest topptalanger anställda också de som har en tydlig strategi för att attrahera just den gruppen. Traineeprogram, intraprenörsprojekt, tidigt ansvar, kartläggning av unga nyckelpersoner – allt detta signalerar att bolaget vill framåt och värderar den enskilda personens insats.

Bygg långsiktiga nätverk. Hela 28 % av de svarande uppger att de fått upp intresset för sin nuvarande arbetsgivare genom sina nätverk. Det egna nätverket erbjuder en ”bakom kulisserna”-känsla som ger en bättre bild än rekryteringsaktiviteter och mässor kan ge. Satsa därför på att bygga nätverk som ger långsiktiga och förtroendeingivande relationer med potentiella medarbetare.

Ersättningen är inte så viktig som man tror. Bra ersättning och incitament efterfrågas bara av 20 % av talangerna. Desto viktigare tycker de det är att företaget upplevs som framgångsrikt på sin marknad och som ”cutting edge” inom sitt segment (80 %).

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Ingen kommentar »

  • Anna Flood skriver:

    Hej, vill få lite tips på nyheter inom Talant management vad gäller medarbetarsamtal. Hur kan vi få dessa samtal, uppföljningar, avstämningar att bli mer värdefulla för medarbetaren och chefen?

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny