100 möjligheter att rekrytera utan att diskriminera – HRbloggen.se
Hem » läsvärt, mångfald, rekrytering

100 möjligheter att rekrytera utan att diskriminera

Av den 8 december 2016 942 visningar
DISKRIMINERING. Målet för all rekrytering är att hitta den bästa kandidaten för en tjänst. DO:s nya vägledning ska se till att diskriminering inte utgör ett onödigt hinder på vägen.

Hundra möjligheter – DO

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har tagit fram en vägledning i syfte att uppmärksamma alla som rekryterar personal på de diskrimineringsfallgropar man lätt trillar i.

En väl genomförd rekryteringsprocess ökar möjligheterna för en arbetsgivare att hitta den mest kompetenta kandidaten och för en arbetssökande att hitta den tjänst som passar hen bäst. Det finns givetvis en rad olika faktorer som påverkar om processen leder fram till den matchningen. En sådan är att se till att de olika momenten i processen inte riskerar att leda till diskriminering.

Aktuella forskningsrön
I vägledningen får du reda på vad aktuell forskning säger om riskerna för diskriminering och vad som kan vara bra att tänka på för att undvika de vanligaste fällorna. Kapitelindelningen motsvarar de moment i en rekryteringsprocess där forskare har identifierat sådana risker:

  • Öka kunskaperna hos alla som deltar i rekryteringsprocessen
  • Gör en arbetsanalys och utforma en kravprofil
  • Utforma annonsen och välj en mediekanal
  • Granska urvalsprocessen
  • Intervjua medvetet
  • Använd tester
  • Ta referenser med kravprofilen som utgångspunkt
  • Skapa goda förutsättningar för att fatta beslut
  • Utvärdera rekryteringsprocessen

Checklistor som stöd för beslut
I slutet av varje kapitel finns en checklista som tillsammans med forskningsrönen utgör hundra möjligheter att undvika diskriminering vid rekrytering.

Ladda ned vägledningen gratis här »

Sprid, sprid! 🙂

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny