Svenskar vill arbeta värderingsstyrt – HRbloggen.se
Hem » läsvärt, org & ledarskap

Svenskar vill arbeta värderingsstyrt

Av den 8 november 2016 942 visningar
VÄRDERINGSKULTUR. Åtta av tio svenskar tycker att arbetsgivare bör organisera verksamheten utifrån tydliga värderingar. Men bara sex av tio upplever att detta görs på deras nuvarande arbetsplats, visar en ny studie.

Värderingar på jobbet

Det är den senaste Manpower Work Life-undersökningen, utförd av Kairos Future i september 2016, som visar att 83 procent av oss svenskar tycker det är viktigt att arbetsgivare organiserar verksamheten utifrån tydliga värderingar. Siffran är något högre bland kvinnor (88 procent) än bland män (78 procent). Samtidigt anser bara 59 procent att deras nuvarande arbetsgivare faktiskt gör det.

– Värderingar är viktigare än någonsin för att företag ska klara sig i konkurrensen. I dag frågar vi oss vad ett företag står för, inte bara om vi tycker att deras produkter eller tjänster är bra, säger Lars Forseth, vd på ManpowerGroup Sverige.

Tydlig trend
– Vi ser en tydlig trend där företag som berättar om sina värderingar lyckas bättre med att locka och behålla duktiga medarbetare. Lönekuvertet räcker inte längre – framför allt unga människor motiveras i stället av att känna att de bidrar till ett högre syfte på jobbet, fortsätter Lars Forseth.

Var femte svensk, 19 procent, anser att det som lockar mest med drömjobbet är en möjlighet att hjälpa andra och förbättra samhället, enligt en undersökning från Manpower Work Life tidigare i år. Det kan till exempel jämföras med att sju procent prioriterade lönen, och bara en procent ansåg att status lockade mest.

4 steg till en tydlig värderingskultur

  1. Formulera tillsammans. Involvera alla medarbetare i arbetet med att ta fram en värdegrund. Sammanfatta gemensamt värdegrunden i ett fåtal positiva värdeord och beskriv vad de betyder i den dagliga verksamheten.
  2. Gör det levande. Låt inte värdegrundsarbetet stanna vid nedskrivna ord, utan se till att värderingarna genomsyrar den dagliga verksamheten. Skapa rutiner för hur värdegrunden återkommande kan diskuteras vid exempelvis rekrytering, interna möten och utvecklingssamtal.
  3. Lev som ni lär. Cheferna på företaget måste föregå med gott exempel och leva som de lär.
  4. Använd förebilder. Lyft fram de medarbetare som agerar i enlighet med värderingarna som positiv inspiration för hela företaget.
Vill du lära dig mer om värderingsarbete?

HÄR kan du se HR-bloggens alla artiklar kring värderingar i verksamheten. Jag rekommenderar dig särskilt att läsa alla inlägg av Mia Hultman – en av Sveriges främsta experter på området.

HR-bloggen arrangerar även seminariet Att styra med värderingar med Mia Hultman som mycket uppskattad huvudtalare. Kontakta mig vid intresse av att delta nästa kurstillfälle.

Fotnot: Undersökningen omfattar 4 398 personer, som är representativa för den arbetsföra befolkningen med avseende på kön, ålder och bostadsort.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny