5 sätt att stärka ert employer brand i rekryteringsprocessen
REKRYTERING. Under rekryteringsprocessens gång finns en rad rejäla fallgropar för arbetsgivarvarumärket. Annelie Wistedt från HR Manager bjuder på fem initierade tips för bättre kandidatupplevelser.
Employer branding är ett brett begrepp som innefattar många olika områden. Jag kommer för en stund att fokusera på employer branding ur ett rekryteringsperspektiv.
Utifrån den kunskap jag samlat på mig som kundansvarig på HR Manager Sverige och vårt rekryteringsverktyg Talent Recruiter, vill jag ta upp några punkter som är oerhört viktiga – men som ibland glöms bort eller helt enkelt inte prioriteras.
1. Testa användarvänlighetenFörsök för en stund att återskapa känslan av att vara arbetssökande. Testa att söka en ledig tjänst på ert företags hemsida. Hur upplever du er karriärsida? Är det lätt att hitta era lediga jobb? Hur ser annonsen ut? Hur fungerar ansökningsformuläret? Vilken respons får du efter att ha skickat in ansökan?
Att söka en tjänst är det absolut effektivaste sättet att förstå era kandidater och deras upplevelse! Ökad konkurrens om kompetensen ställer ökade krav på arbetsgivare – och nya generationer arbetstagare nöjer sig inte med vad som helst.
Ett klassiskt misstag är placeringen av lediga jobb på hemsidan. Många gånger krävs för många klick för att nå dit. Hjälp era kandidater att hitta!
2. Skapa platsannonser som attraherar
Tidigare bestod platsannonser mestadels av en lång lista över alla kvalifikationer sökanden förväntas ha, tillsammans med företagets logo och en liten grå ansökningsknapp längst ner.
Numera ser vi en tydlig trend: både kandidater och företag vill att annonserna ska förmedla en wow-känsla. Man efterfrågar snygga bilder som passar ihop med annonsinnehållet, filmer, karta som visar tjänstens placering, dela-funktioner, personliga kontakter med bilder och länkar till sociala medier. Framförallt ska arbetsgivarens grafiska profil och employer brand framhävas.
Vi ser även trender i annonstexternas innehåll. Nu är det inte längre ett ensidigt fokus på sökandens kvalifikationer, utan även vad arbetsgivaren erbjuder dem. ”Hos oss får du möjlighet att utvecklas”, ”Välkommen till vårt fantastiska team” och så vidare. Dagens kandidater vill jobba för en arbetsgivare som ger dem både utveckling, en tydlig avancemangsplan och häftigare titlar att bygga sitt CV med.
3. Undvik fallgroparna i ansökningsförfarandetHur enkelt är det att söka jobbet? Måste kandidaterna skapa ett konto innan de kan fylla i ansökningsformuläret? Är det möjligt att söka via mobila enheter? Här tappar många företag kvalificerade sökanden!
Är karriärsidorna responsiva, det vill säga att de är snygga och lättlästa även på mobila enheter? Om inte, så blir det väldigt svårt att navigera på sidan och ni riskerar förlora ytterligare några kandidater. Statistik visar att 6 av 10 någon gång har valt att avbryta en ansökan för att det varit för krångligt. (Källa: Careerbuilder)
4. Kommunicera kontinuerligt och engageratHur och när kommunicerar ni med era kandidater? Statistik visar att 96 % av jobbsökarna förväntar sig återkoppling efter ansökan. Se till att de inte blir besvikna! De flesta rekryteringssystem erbjuder idag färdiga e-postmallar. Gå igenom era mallar och kontrollera så att de är formulerade på ett professionellt sätt och med en ton och stil som passar ert varumärke.
Jag skulle vilja fördjupa mig lite extra i avslagsmejlet. Föreställ dig den hopplöshet och sorg som lätt infinner sig vid ett negativt besked, känslan av att inte duga eller vara tillräckligt bra… Tänk om ni i stället kan inge en hoppfull och positiv känsla för ert bolag – även om kandidaten inte gått vidare denna gång! Några enkla tips:
- Linda inte in informationen. Känns mejlet osäkert blir kandidaten osäker.
- Undvik negationer som tyvärr och dessvärre. Detta är nog det vanligaste misstaget. Jag skulle gissa att de flesta av er har ett avslagsmail som innehåller meningen ”Tyvärr har du inte gått vidare denna gång”. Har jag rätt? 🙂 Vänd istället på meningen och skriv: ”Denna gång har vi valt att gå vidare med en annan kandidat.”
- Avsluta lösningsfokuserat! Ge kandidaten möjligheten att tänka på något annat än att han eller hon just fått ett nej. Hänvisa exempelvis till er karriärsida för att se andra lediga tjänster eller till er prenumerationsfunktion för att få mejl när det publiceras ett jobb som passar kandidatens erfarenhet och intressen.
En ny trend vi noterat är att vissa av våra kunder har ett färdigskrivet mail som de skickar ut mitt i rekryteringsprocessen, egentligen utan budskap men för att hålla igång dialogen med kandidaterna och ge dem det oväntade. Överraska! Stick ut, gör det som ingen annan gör. Det skapar snabbt den positiva följdeffekten att kandidaterna kommer att prata positivt om er – en gratis och ovärderlig marknadsföring!
5. Jobba med onboardingSist men inte minst: En lyckad rekrytering slutar inte med en påskrift, utan med en anställd som snabbt kommer in i bolaget. Genom att jobba med onboarding underlättar du denna process – och maximerar chanserna att få en medarbetare som trivs, bidrar och stannar längre i företaget.
Lycka till med era rekryteringar!
Fotnot: Denna artikel sponsras av en samarbetspartner som vi på HRbloggen.se varmt kan rekommendera.

Annelie Wistedt



Senaste inlägg av Annelie Wistedt (Se alla)
- 5 sätt att stärka ert employer brand i rekryteringsprocessen - 25 november 2016
Tags: employer branding, gör-så-här, rekrytering, tips