4 spaningar från HR Tech World 2016
DIGITAL HR. I Paris genomfördes nyligen världens största konferens om teknikutvecklingen inom HR. För HR-bloggens läsare berättar HR-profilen Tommie Cau om sina spaningar från konferensen.
Det var i slutet av oktober 2016 som 4 000 deltagare och en mängd intressanta talare möttes för ett intensivt och kunskapsspäckat program under HR Tech World Congress två dagar i Paris.
Väldigt få svenska arbetsgivare var på plats, noterade Tommie Cau, som är vice vd på företaget Careereye och en välkänd profil inom digital HR.
– Fler HR-chefer och -specialister från Sverige borde delta på dessa internationella konferenser, för att få en temperaturmätning på vad som händer på teknikscenen, tycker Tommie Cau. Det handlar inte bara om HR-system, utan om hur nya digitala möjligheter och beteenden helt påverkar förutsättningarna för att driva organisationer och leda människor.
Tekniken tar över HR
– Det mest intressanta under konferensen var just kopplingen mellan människa och teknik – och hur alla nya verktyg leder till helt nya förväntningar och krav på våra arbetsgivare, berättar Tommie Cau.
Ett stort intryck var hur digitaliseringen påverkar en rad delar inom HR. Genom artificiell intelligens, machine learning, cognitive science och big data analytics kan nya smarta lösningar ersätta många av dagens processer och verktyg.
Här följer några av Tommies spaningar från konferensen vad gäller just hur dessa tekniker kan ta över HR.
Spaning 1: Botar och artificiell intelligens
En av HR-världens mest spännande och omtalade tekniker är artificiell intelligens. Förutom att det kan disrupta (ung. omkullkasta) alla delar av ett företags produktionskedja, finns stora möjligheter inom HR. AI-teknik kan t.ex. användas för att effektivisera rekryteringsarbetet genom att analysera individers digitala beteende på nätet och hitta just de kandidater som är extra relevanta för bolagets behov.AI-teknik ligger också till grund för den nya bot-tekniken. Användningsområden för detta kan exempelvis vara att automatisera dialogen med jobbsökare och eliminera mejl-konversationer, telefonsamtal och delar av det ofta tråkiga användargränssnittet i rekryteringssystem.
– Botar har potentialen att automatisera nästan hela kandidatprocessen. En bot har aldrig semester, är aldrig sjuk och kan svara på frågor fortare än de bästa talangerna på rekryteringsavdelningen. Vi har bara sett början på hur det kan användas, antingen för att helt ersätta mänskliga moment inom HR eller för att stödja det, säger Tommie Cau.
Spaning 2: Självlärande teknik
Självlärande teknik, så kallad machine learning, är en del av den nya AI-tekniken. Med nya machine learning-tjänster som Headstart kan företag skapa en mer rättvis rekrytering. Plattformen använder innovativa algoritmer som tar hänsyn till hela kandidatens profil och inte bara det som går att visa på papper.Förutom formella kvalifikationer väger tjänsten bland annat in en persons beteende, skicklighet, lämplighet och demografiska data för att få en helhetsbild. På så sätt kan företag på ett tidigt stadium få fram de kandidater som uppfyller alla deras önskemål.
Spaning 3: Watson goes HR
Med sin superdator Watson utlovar IBM en artificiell intelligens som tänker lika bra eller bättre än den bästa mänskliga talangen. Watson bygger på kognitiv teknik och kan användas till en uppsjö av tjänster. Bland annat kan den lära sig att förstå medarbetares profiler och utifrån det föreslå en individuell plan för lärande, kurser och utveckling.Det mest spännande med Watson är att andra företag – små som stora – kan använda Watson-tekniken genom licens.
– IBM:s strategi med att låta andra använda Watson kommer ge bränsle till en explosion av nya intelligenta HR-tjänster de kommande åren. Helt plötsligt har en garage-startup tillgång till världens största super-dator, berättar Tommie Cau.
Spaning 4: Big data AAAS (Analytics as a service)
Genom big data analytics-tjänster som Talentwunder och Beamery finns nu även sökmotorer som scannar av information i fler digitala och sociala nätverk än vi kan tänka oss. Just Talentwunder processar till exempel data från 1,6 miljarder profiler på nätet för att hitta relevanta – oftast passiva – kandidater. Och i takt med att allt mer data blir tillgänglig via öppna API:er och tekniken för dataanalys blir billigare, växer även nya AAAS-tjänster fram.– När 99% av dagens talanger finns på nätet, gäller det att hitta sätt att engagera dem. Nu kommer nya smarta tjänster som använder data för att leta fram och servera olika individer skräddarsytt innehåll, säger Tommie Cau.
HR blir konsumentupplevelse
Förutom spännande teknik som ovan, tydliggjordes det genom hela eventet att HR blir allt mer ”konsumentifierat”. HR-system som byggdes för 15-20 år sedan ersätts nu snabbt av appar och smarta verktyg som medarbetare faktiskt vill använda. Enligt HR-gurun Josh Bersin kommer många av dagens system inte att överleva de närmaste åren.
På det tyska telekombolaget Deutsche Telekom har man, i ett försök att möta utvecklingen, skapat avdelningen ”HR Digital & Innovation”. Avdelningen har ett uttalat mandat och uppdrag att utmana dagens lösningar för alla HR-processer. Det handlar om att utgå ifrån användaren och dennes behov. Ett klart spännande case som vi hoppas få höra mer om.
– HR måste framöver orka leva med att man inte kan skapa något som passar direkt. Man måste våga prova nytt och sen skala upp det som funkar”, säger Tommie Cau.
Tycker du att det här var intressant? På Careereyes blogg hittar du djupdykningar i några av spaningarna.
Annika Ahnlund
Senaste inlägg av Annika Ahnlund (Se alla)
- Därför söker era medarbetare nytt jobb 2020 - 15 januari 2020
- 2019 – året då företag insåg vikten av lärande? - 17 december 2019
- Digitala verktyg bidrar till hållbara medarbetare - 4 december 2019
- IQ-test eller personlighetstest – vad fungerar bäst i rekryteringen? - 14 november 2019
- 3 sätt för HR att agera utifrån data - 4 november 2019
Tags: digital hr, it-stöd, teknik, trender