Så får du toppkandidaterna på kroken – HRbloggen.se
Hem » läsvärt, rekrytering

Så får du toppkandidaterna på kroken

Av den 17 oktober 2016 942 visningar
REKRYTERING. Att rekrytera utan pitch är som att meta utan mask. Vill du få napp när du fiskar bristkompetens, gäller det att agna med ett lockande bete.

Meta utan mask - kandidatpitch

Tänk dig att du måste hitta en ny medarbetare för att genomföra en förändring, ro iland ett viktigt projekt eller för att utveckla en innovativ lösning.

En av de första frågorna du då bör ställa dig är: Finns det ett överskott av den kompetens du söker? Eller ska du rekrytera inom ett konkurrensutsatt kompetensområde? Beroende på svaret behöver du anpassa ditt sätt att rekrytera.

Fina fiskar hugger inte på trista beten
När det handlar om kompetens som det råder brist på, behöver du tänka till lite extra. Den största utmaningen brukar vara att få kontakt med och kunna göra rätt personer intresserade av tjänsten.

För att lyckas med ditt rekryteringsuppdrag måste du ha en plan för hur du ska attrahera din målgrupp. Utan ett lockande erbjudande är det som att meta utan mask. För vilken läcker fisk hugger på ett tråkigt bete?

Du måste kunna berätta om tjänsten och företaget på ett både säljande och sanningsenligt sätt om du ska få en kandidat att vilja delta i din rekryteringsprocess. Särskilt om personen ifråga redan har ett bra jobb och uppvaktas av flera företag. Du behöver skapa en bra ”pitch”!

Hur skapar jag då min pitch?
Du kan arbeta fram din kandidatpitch genom att ställa dig dessa frågor:

  1. Vad värdesätter min målgrupp av kandidater i en anställning? Vad drivs de av? Vad skulle kunna få dem att byta jobb?
    Fråga kollegor eller vänner med liknade roller vad de värdesätter i en anställning. Är det frihet? Teamwork? Utmaningar? Karriärsmöjligheter?
  2. Vilka av min målgrupps drivkrafter kan mitt företag och den specifika rollen tillfredsställa?
    Givetvis ska du måla upp en sann bild och endast nämna de erbjudanden som kan förverkligas.
  3. Vilka delar av rollen är särskilt attraktiva och (gärna) unika?
  4. Vad är attraktivt med dig som arbetsgivare mer generellt?
  5. Finns det några utmaningar eller nackdelar i tjänsten som du bör förbereda dig på att kunna bemöta?

Svaret på dessa frågor utmynnar i din ”kandidat-pitch” – det korta och kärnfulla budskap som du ska använda dig av för att sälja in tjänsten. Oavsett om du träffar på rätt kandidat i en hiss, under headhunting-aktiviteter eller om du berättar om rollen i en platsannons.

Andra tips för att rekrytera bristkompetens

Satsa på employer branding!
Långsiktigt är det givetvis väl värt mödan att arbeta med företagets employer brand. Detta är dock ett kapitel för sig som kräver strategi, taktik och genomförandeförmåga. Företag med ett starkt employer brand har mycket gratis i rekryteringsarbetet. De kan nästan ”fiska” enbart med sitt varumärke. Givetvis är ert employer brand en viktig del av pitchen.

Gör processen kort!
När du rekryterar inom ett konkurrensutsatt område är det ännu viktigare att processen är effektiv ur kandidatens synvinkel. Väg varje steg och möte på guldvåg. Vilken information är nödvändig för att kunna fatta ett välgrundat beslut om anställning? Skippa möten, assessments eller processteg som inte är absolut nödvändiga! Det finns en stor risk att kandidaten hoppar av om det blir för ”besvärligt” eller orimligt tidskrävande att delta i rekryteringsprocessen. Prioritera det som ger bäst och rätt information. Försök genomföra flera möten under samma tillfälle.

Håll tempot!
Även om en potentiell medarbetare inte är i någon annan rekryteringsprocess just då du träffar honom eller henne första gången, så kan det gå snabbt. Från en dag till en annan kan din drömkandidat få ett annat erbjudande.

Varmt lycka till med dina rekryteringar!

Ann Bender

Ann Bender

Senior KonsultBoxhill
Ann Bender är en av grundarna till rekryteringsföretaget Boxhill, som rekryterar nyckelkompetenser inom IT samt till chefspositioner (Boxhill Executive). Ann är beteendevetare med långvarig erfarenhet som chef och konsult inom rekrytering, talent management och employer branding.
Ann Bender
Ann Bender
Ann Bender

Senaste inlägg av Ann Bender (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny