En digital värld kräver analoga ledare
LEDARSKAP. Digitalisering handlar om människor snarare än teknik. Men ledare måste kunna läsa IT-kartan för att guida sina medarbetare framåt, skriver vår ledarskapskrönikör Kaj Stenman.
Det är nästan omöjligt att få en liten stund av dygnets vakna timmar utan att någon trycker ordet DIGITALISERING i nyllet på en. Under frukostmöten och konferenser tar alla talare avstamp i jordbrukets enorma rationalisering och hur industrialismen kom, dominerade och försvann. Sen glider de raskt över till hur snabbt allt kommer att gå i framtiden, vad nästa generation behöver och så lite robotar och automatisering på det.
Teknikbranschen sjunger i kör ”där de härliga dagarna gro, där de härliga dagarna gro – hurraa!” Och visst fyller digitaliseringen en otroligt viktig funktion, men… den så kallade transformationen är egentligen en gigantisk omorganisation av allt. Härom dagen läste jag ”digitalisera eller dö” och såklart dansar vem som helst bra med en pistol tryckt mot tinningen – i alla fall en stund.
Det jag saknar är diskussionen kring människorna. I stället för att hänvisa till tidigare samhällsomvälvande processer och konkludera ”det brukar lösa sig”, behöver vi se förbi oss själva och skaffa en djupare förståelse för vad våra medarbetare, medborgare eller kunder verkligen behöver.
IT-kunskapen hos ledare kommer att bli avgörande. Inte på skruv- och mutternivå, men man måste kunna läsa IT-kartan på box-nivå och veta vad den innehåller. Man måste veta i vilka rutor man måste spela efter noterna och var man bör ”jamma” fritt och ta ut svängarna för att skapa det nya.
Handen på hjärtat: vi vet egentligen att den här omställningen inte handlar om teknik. Den handlar bara om människorna i verksamheten – på alla nivåer. Vi har länge levt i en värld omgiven av tekniska attribut och det har varit frivilligt att delta. Nu har vi ett enormt ansvar att lyfta med dem som hamnat efter och ge alla möjlighet att förstå och vara med. På samma sätt måste vi också kunna stå emot och avvisa papperskalendrar och handpåläggningsprocesser.
Det är svårt – jag vet! – att planera för en värld som man inte vet vart den tar vägen och hur den kommer att se ut. Men det är viktigare än någonsin att skapa en gemensam bild om en riktning. Att som ledare förstå sin samtid och kunna guida i vad vi behöver göra mindre av, sluta med och göra istället. Kanske mest av allt vara vänlig men bestämd i att varje individ måste vilja ta stegen framåt, den kraften kan ingen annan ge.
Allt detta måste ske i ett klimat där vi stöttar varandra och ser realistiskt på var vi befinner oss på den digitala kartan – och vad var och en behöver göra för att komma framåt. För det är inte tekniken i sig som kommer att lösa framtiden. Lösningen finns hos den som bäst tar vara på de mänskliga resurserna och ställer rätt krav på sina chefer och medarbetare.
Det finns bara ett sätt att ta sig framåt: tillsammans.
I detta filmklipp utvecklar jag mina tankar kring vilka krav digitaliseringen ställer på ledare och medarbetare.

Kaj Stenman


Senaste inlägg av Kaj Stenman (Se alla)
- En digital värld kräver analoga ledare - 31 oktober 2016
- Att vara chef är en gåva - 11 februari 2016
- Nu är det jul igen och igen och igen… - 18 december 2015
- Långsiktig framgång i en kortsiktig era - 14 januari 2015
- En sann ledare låter sina medarbetare växa - 16 september 2014
Tags: digital hr, krönika, ledarskap, organisationsförändring
Hej Kaj, när jag läser ditt inlägg så får jag en känsla av vi-och-dem, dvs ”vi måste förstå vad våra medarbetare, medborgare eller kunder (de) behöver”. Varför inte vara tydlig med att hållbara lösningar är de vi tillsammans formar? Varför inte ge brukarna möjligheten till självkontroll istället för att ”ge dem det som en IT-avdelning tror de behöver”? Människor med självkontroll över sin arbetsmiljö mår bättre, är mer produktiva, och framför allt ser till att organisationen blir agil på riktigt, dvs momentan anpassning till nya förutsättningar och möjligheter, istället för att behöva ta loopen förbi IT-organisationen för att några veckor senare få nya arbetsverktyg. Som tur är så finns det lösningar idag som ger brukarna dessa möjligheter. Detta är helt nya sätt att utveckla sin organisation efter och också helt nya sätt att bedriva sina möten och arbetsprocesser på. Det är dock många dinosaurier som kommer dö ut när detta innovativa nytänkande arbetssätt får fäste också i Sverige.
Mvh Pierre Wettergren
Hej Pierre
Man kan inte nog understryka vikten av det du säger, vi menar nog samma sak du och jag. Men det jag också vill understryka både i den fysiska intervjun och texten är att alla behöver vara engagerade för att det skall lyckas. Alltså det är inte några i verksamheten o IT som kommer att fixa det – vi gör det tillsammans. Det är just därför som texten slutar med:
”Det finns bara ett sätt att ta sig framåt: tillsammans.”
Tack för att du hjälpte mig förtydliga det Pierre!