Vem är egentligen en talang? – HRbloggen.se
Hem » läsvärt, talent management

Vem är egentligen en talang?

Av den 15 september 2016 942 visningar
TALENT MANAGEMENT. Kan man vara 40 år och talang? Framgångsrika organisationer inser att talang varken är medfött eller kopplat till ålder. De ser medarbetare som utvecklingsbara individer, menar HR-chef Maria Ergül.

Vem är en talang?

Över mitt skrivbord hänger en Zlatan-poster med texten: ”Success comes to those who work their ass off”. När det går trögt vid tangentbordet händer det att jag tittar upp och tänker: Man föds inte bäst – man blir bäst. Det är en viktig skillnad.

Idag pratar alla företag om talent management och kriget om talangerna fortsätter outtröttligt. Headhunters syns allt tydligare på arbetsmarknaden – samtidigt som definitionen av talanger blir allt luddigare: Vem är egentligen en talang?

Ingen medfödd förmåga
De flesta tror att talang är något medfött. När jag söker på synonymer till ordet talang, hittar jag ”begåvning, färdighet, fallenhet, lovande person”. Men det finns inga tydliga bevis i forskningen för att talang är en medfödd förmåga att bli extremt duktig i något specifikt. Ingen är född till vare sig stjärnadvokat eller fotbollsstjärna.

Inom idrotten hör man ofta: ”Hen kunde ha blivit hur bra som helst, vilken speed, vilken teknik”. Allt annat än succé hade varit otänkbart, hen var ju en supertalang. Vad var det då som gjorde att hen aldrig lyckades?

Svaret är glasklart: Alla har talang, men det gäller att se sin förmåga som utvecklingsbar och vara villig att jobba för att uppnå sin fulla potential. Usain Bolt hade aldrig sprungit hem nio OS-guld på lika många starter om han ägnat all sin tid åt att ligga på stranden på Jamaica med inställningen: ”Jag har talang”.

Företagens olika innebörd av talang
Om frågan: ”Vad är talang?” ställs till ett antal företag, är det rimligt att definitionen utformas utifrån den egna organisationens mål och visioner. För att kunna identifiera talang, måste företaget alltså först veta vad en talang inom just deras organisation är.

Inom fotbollen finns det ett tydligt exempel där Tysklands fotbollslandslag har en vision av att spela snabb, rak fotboll medan Spaniens fotbollslandslag i sin tur förespråkar kortpassningsspel. En talang i Spaniens landslag skulle därför inte få epitetet talang i Tyskland – oavsett om man är världens bästa fotbollsspelare.

Det handlar om att vara på rätt plats utifrån sina individuella förutsättningar. En talang är inte en talang i alla organisationer.

Bäst före-datum?
Kan man vara 40 år och talang? Inom näringslivet är ordet talang nästintill synonymt med att vara ung. Ungdomen har blivit en religion som företagen tillber i jakt på framgång. Därför kallar man sällan en 52-årig programmerare med exceptionella egenskaper för en talang. Hen kallas istället ”senior programmerare”. Den 27-åriga kollegan benämns däremot alltid talang – om hen påvisat exceptionella egenskaper inom programmering.

Till skillnad från idrotten, där de verksamma avrundar sina aktiva karriärer vid en ålder av 35, är man inom arbetslivet verksam fram till cirka 65 år. Om företagens syn är att talangutveckling avstannar vid en ålder av 40 år, så bör även den lagstadgade arbetsföra åldern justeras därefter.

Framgångsrika företag och organisationer inser att talang varken är medfött eller kopplat till en specifik ålder – utan att den utvecklas i olika stadier över tid. Alla har talang! Det handlar om att se medarbetare som utvecklingsbara individer med olika potential.

Jag har talang! Har du?

Maria Ergül
Maria Ergül har jobbat med HR inom tung industri sedan 2009. Hon har stort intresse för ledarskaps- och organisationsfrågor och ser ständig utveckling som nyckeln till framgång. I sin roll som HR Manager bidrog Maria till att Bombardier år 2015 utsågs till Årets innovatör inom Employer branding.
Maria Ergül
Maria Ergül

Senaste inlägg av Maria Ergül (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Ingen kommentar »

  • Karin Wigert skriver:

    Välformulerat – som alltid från dig Maria. ALLA har talang – för något. Det är min approach. Vår uppgift är att se vari talangen består och se till att varje spelare ges chansen att spela på den plats i laget där just denna talang kommer bäst till sin rätt

    Alla kan bli vinnare – i rätt lag och på rätt plats i laget. Vem som helst kan oxå bli mindre lyckad – i fel lag på fel plats. En häftig ekvation som är grymt härlig att lösa.
    //W

  • David skriver:

    Intressant igen. Som vanligt. För landet Sverige kanske det även skulle vara nyttigt om enskilda företag ställde sig samma fråga. Vad har vi för talang? Den skulle troligen kunna leda vidare mot den behovsbaserade talangdefinition du beskriver.

  • Tuija Holmin skriver:

    Jättebra skrivet och så sant!!

  • Nanette Brink skriver:

    Maria – bra och relevant kommentar.

    Självklart är definitionen talang koppplat till ett specifikt företag och inte någon slags generell definition som gäller alla typer av företag och verksamheter. Ett företags talanger syftar ju ändå till att detta specifika företag ska bli framgångsrikt!

  • Tomas Nilsson skriver:

    Håller med helt och fullt. Jag tror dessutom att viss talang kräver ålder för att utvecklas. Jag är själv fyllda 50 och upplever att min primetime som terapeut, coach och föredragshållare börjar nu och kommer att blomstra för att bara blir bättre och bättre de närmsta 15 åren.
    Kopplar vi detta till den nya forskningen om hjärnans plasticitet, och de 10.000 timmar vi behöver för att bli bra på något, så spelar talang i sammanhanget dessutom ganska så liten roll. Ihärdighet, resiliens och jämnmod är egenskaper som krävs för att uppnå hållbara och långsiktiga organisationer i en turbulent omvärld Kvalitéer som få unga ”talanger” besitter. De tar många år att utveckla dessa och organisationer är över lag ganska så dåliga på att utveckla och se synergierna med dessa.

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny