Odla intraprenörskapet!
INTRAPRENÖRSKAP. Det är hög tid att satsa på intraprenörskapet och lyfta fram de vardagshjältar som så osjälviskt bidrar till hela organisationens framgång, skriver Daniel Almstedt.
Vårt samhälle har på senare år prisat entreprenörerna. Ni vet, de där vassa, smarta och finurliga personerna som man ser i affärspressen och i tv-program som Draknästet.
Jag vill med detta inlägg istället lyfta fram intraprenörerna. De där klipporna som finns i alla organisationer och som kommer på så kloka lösningar på allehanda problem. Ofta osynliga vardagshjältar!
Ser möjligheter
Intraprenörskap handlar om att se ständiga utvecklingsmöjligheter. Det ligger i intraprenörskapets natur att lösa saker. Lean på individnivå, från det lilla till det stora. Och även om en idé inte faller i god jord, slutar inte intraprenören att utöva innovation.
Till skillnad mot entreprenörskapet, gynnar intraprenörskapet inte bara en person utan hela organisationen. Det finns därför något omtänksamt över intraprenören. Denne gör inte saker för sin egen vinnings skull, utan för allas bättre.
Förutsättningar för intraprenörskap
Det krävs flera saker för att bli en sann intraprenör:
- Först och främst är det ett mindset: det behövs en prestigelöshet och vilja att hjälpa andra.
- Inställningen till hur man tacklar de hinder man stöter på är också av största vikt. Personer som stångar sig blodiga mot hindret och tänker: ”Nej, det går inte!” blir knappast intraprenörer. Men det går att träna på sitt förhållningssätt genom att i stället tänka: ”Ok, hur löser jag detta på bästa sätt?”
- Mod krävs också, liksom att arbetsklimatet är tillåtande och innovationer uppmuntras. Engagemang, meningsfullhet och stolthet över sitt arbete och organisationen man jobbar för, är ytterligare förutsättningar som behöver finnas för att gynna intraprenörsandan.
Delar med sig
Intraprenörskap handlar också om att generöst dela med sig av kunskap och idéer – något som blivit vanligare i och med de sociala mediernas intåg i våra liv. Många delar förstås saker för att synas själva och söka bekräftelse, jaga likes. Men intraprenörskapet handlar inte enbart om att söka uppskattning, utan ligger mer fundamentalt hos oss.
Jag tycker att Linkedin är ett bra forum för alla intraprenörer, för där kan du både dela andras idéer och dina egna inom ramen för det professionella arbetslivet.
Vad tycker du om mina tankar kring intreprenörskap? Dela gärna med dig av dina egna i kommentarsfältet eller så fortsätter vi debatten på Linkedin.

Daniel Almstedt


Senaste inlägg av Daniel Almstedt (Se alla)
- Chefen behöver också feedback! - 12 februari 2018
- Odla intraprenörskapet! - 9 september 2016
- Har ni råd med engagemangsläckage? - 16 oktober 2013
- En rekryterares förhållningssätt - 23 augusti 2013
Tags: arbetsklimat, innovation, intraprenörskap, kultur