Värderingskultur skapar tydlighet och samklang
ORGANISATIONSKULTUR. Att bygga en gemensam värderingskultur är som att skriva ett partitur: Vi får med oss alla vackra toner och kan enkelt markera när någon spelar fel, skriver vår värderingsexpert Mia Hultman.
För ett tag sedan föreläste jag hos ett svenskt företag med en lång och genuin historia. Innan det var min tur att äntra scenen, avslutade företagets koncernchef sitt framträdande med att säga: ”Vi har Jante i brygga, hos oss är det fint att vara duktig!”
Uppmärksamma rätt beteenden!
Hans ord har stannat kvar hos mig och jag har funderat över hur starka de faktiskt är. För hur lätt är det inte att som ledare se, agera och reagera på den som kommer för sent – hellre än den som är i tid varje dag? Den som inte levererar – mer än den som alltid levererar? Den som sprider rykten – mer än den som modigt står för sitt ord? Den som gnäller – mer än den som sprider glädje?
Men vilka konsekvenser får det i längden att uppmärksamma fel beteenden? Vem får jag då behålla i mitt team och vilken kultur skapar jag med det?
Genom att i stället ge näring och kraft till de medarbetare som är duktiga och driver organisationen framåt, gödslar jag den kultur jag vill vara ledare för. För det handlar om precis det: att forma en kultur som välkomnar och visar vad som är rätt för oss.
Som ett partitur av vackra toner
Efter att ha spenderat en annan arbetsdag tillsammans med en kommun i Skåne, skickade kommunchefen med mig en vacker metafor:
”Att bygga en gemensam värderingskultur är som att skriva ett partitur. De olika enheterna måste träna, annars är det som att torrspela. Då blir det ingen orkester, utan små separata körer eller grupper med olika musiker. Spelar vi däremot samma partitur får vi med oss alla vackra toner, all intensitet, alla djupa dalar och höga toppar, på en och samma gång. Det är då det blir så vackert att man vill vara med eller komma och lyssna.”
Gemensamt verksamhetsspråk
Som ledare ansvarar du för att ta fram ett partitur med era värderingar som ett genomgående verksamhetsspråk. Då har du skapat en orkester för alla stämmor och instrument, där alla lyssnar och uppmuntrar varandra att ta ut svängarna för att nå nya höjder och djup.
Då formas också en tydlig och gemensam värderingskultur, där du med självklarhet kan säkerställa att alla förstår och får möjlighet att träna tillsammans. Det gör det enkelt att markera när någon spelar fel eller inte bidrar!
”See and Say”
I USA använder man sig av det mycket enkla och självklara uttrycket ”See and Say”. Med en tydlig värderingskultur ser du enklare både det som ska uppmuntras och när något inte är som det ska. Då kan alla, ledare såväl som medarbetare, Se och Säga till:
Se hur det ser ut idag och med modiga öppna ögon våga uppmärksamma vad som ska vårdas och uppmuntras och vilka ageranden som ska rensas bort.
Säga till på det mest självklara och tydliga sätt.
TIPS! Under HR-bloggens seminarium ”Att styra med värderingar” den 25 oktober berättar jag mer om värderingskulturens betydelse för verksamhetens framgång.

Mia Hultman


Senaste inlägg av Mia Hultman (Se alla)
- Ett år senare: har Metoo gett oss sundare arbetsplatser? - 10 oktober 2018
- Värderingar attraherar rätt beteenden – och stöter bort oönskade - 27 januari 2017
- Det sitter i väggarna - 21 november 2016
- Värderingskultur skapar tydlighet och samklang - 18 augusti 2016
- Medarbetarskapets betydelse för varumärket - 27 april 2016
Tags: kultur, ledarskap, värderingar
http://www.voister.se/artikel/2016/08/att-passa-in-i-kulturen-ar-viktigare-an-kunskaperna/
Tack Tony för länk till intressant artikel som ligger helt i linje med det vi även tidigare skrivit om. Mejlar dig en fråga! 🙂
Vilken intressant läsning Tony! Om en verksamhet har gjort sin ”hemläxa” och har en tydlig värderingskultur kan man öppna dörren för presumtivt nya medarbetare och redan i farstun berätta vad de kan förvänta sig när de kommer in. Starkt!